Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Iz Crkve izbačeno gotovo 400 svećenika pedofila u dvije godine

Nisu vanjski neprijatelji najveći progonitelji Crkve, već se grijeh rađa unutar Crkve i zbog toga ona ima duboku potrebu da se ponovno naući pokori, rekao je 2010. papa Benedikt XVI.
18. siječnja 2014. u 12:26 11 komentara 3231 prikaza
papa benedikt xvi.,portal (1)
Foto: Reuters/PIXSELL

Iz Crkve je izbačeno točno 384 svećenika pedofila u dvije godine, odnosno 260 u 2011. i 124 u 2012. godini na osnovu novog kanoskog zakonika koji je 2010. uveo Benedikt XVI. Prema podacima o aktivnosti Kongregacije za nauk vjere u tom dvogodišnjem razdoblju je više nego udvostručen broj svećenika koji su pretvoreni u laike zbog toga što su zlostavljali maloljetnike u odnosu na razdoblje 2008. i 2009. godine kada je bio iskljućen 171 svećenik.

Podatke o iskljućivanju svećenika pedofila potvrdili su i šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi kao i malteški biskup Charles Scicluna koji je u Kongregaciji za nauk vjere bio zadužen za praćenje takvih slučajeva. Za vrijeme pontifikata Ivana Pavla II., kada su u SAD-u izbili prvi slučajevi svećenika pedofila, pokrenut je istraga i počelo se djelovati kako bi se spriječilo zlostavljanje maloljetnika, ali ključni su bili potezi pape Benedikta XVI. U travnju 2008. godine za vrijeme puta u SAD papa Benedikt XVI. je kazao kako će svi svećenici pedofili biti iskljućeni iz svete službe.

Nisu vanjski neprijatelji najveći progonitelji Crkve, već se grijeh rađa unutar Crkve.

papa Benedikt XVI

„Nezamislivo je da pedofili budu svećenici“, kazao je tada papa Joseph Ratzinger. Godinu dana kasnije objavljeno je izvješće o svećenicima pedofilima u Irskoj, pa zatim u Njemačkoj. Benedikt XVI. je uputio oštro pismo irskoj Crkvi, ali koje je temeljom kako se treba odnositi prema svim slučajevima i u drugim crkvama.

„Nisu vanjski neprijatelji najveći progonitelji Crkve, već se grijeh rađa unutar Crkve i zbog toga ona ima duboku potrebu da se ponovno naući pokori, da prihvati čišćenje, da ponovno s jedne strane naući opraštati, ali s druge da ima potrebu za pravdom. Oprost ne zamijenjuje pravdu“, kazao je Benedikt XVI. u svibnju 2010. na putu u Lisabon, a dva mjeseca kasnije je apostolskim pismom Motu proprio izmijenio zakone (Normae de gravioribus delictis) uvođenjem hitnih mjera za takve slučajeve.

>> Papa Franjo krstio i kćerku para nevjenčanog u Crkvi

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • sekky:

    . .-Crne brojke u Belgiji 500 toliko je osoba tužilo Katolicku crkvu za seksualno zlostavljanje 320 navodnih zlostavljaca, od kojih 102 pripadnika klera iz 29 kongregacija 13 osoba, kako se vjeruje, pocinilo je samoubojstvo kao posljedicu seksualnog zlostavljanja 1 osoba ... prikaži još!ja 1 osoba je bila zlostavljana u dobi od dvije godine 5 osoba je bilo zlostavljano u dobi od 4 godine 60 posto zlostavljanih su bili djecaci 10 sati je policija ispitivala kardinala Danneelsa 1992 Udruge žrtava tvrde da Katolicka crkva u Belgiji od te godine ima sva saznanja o razmjerima ovog skandala . . Svjedocanstva navode kako su ih svecenici uvjeravali da nije dobro da problem prijavljuju vlastima, a ponekada im nudili i novac, ohrabrujuci ih da to ne cine. Osim toga, stotine žrtava svecenickog zlostavljanja i dalje pate zbog teških trauma koje su doživjele u prošlosti . Javnost u Belgiji . šokirana je spoznajom da je gotovo 500 osoba tužilo Katolicku crkvu za zlostavljanje. No, od Crkve su, kako kažu, do sada dobivali samo upute kako, kao kršcani, moraju nauciti praštati

  • dragogera:

    Kao i kod svih ekstremnih bogatasa tako i kod doticne gospode nemoralom se ubija vrijeme. Njemci privatnici se masovno ispisuju iz katolicke crkve , jer ne zele placati 7 % zarade kao clanarinu doticnima, koji poslije kupuju nekretnine, te ih ... prikaži još! davaju pod najam. Nazalost crkva vise ne sluzi ljudima, ljudi sluze crkvi.

  • Deleted user:

    Benedikt je bio mozak crkve i pripremio je teren troici papa da mogu djelovati na dobrobit crkve ! Najpametniji papa sigurno , a tko je najbolji odlučit će netko drugi !