Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novosti: Stepinac je ratni zločinac jer je inspirirao genocid

Novosti navode kako će možda već do kraja ove godine kardinal Stepinac biti proglašen svecem što potpisom mora potvrditi papa Franjo "posljednja instanca koja može spriječiti posvećenje kardinala čija je biografija ispisana optužbama za najteže zločine"
30. ožujka 2014. u 13:10 99 komentara 18651 prikaza
Alojzije Stepinac
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Beogradske Večernje novosti donose tekst o skorom proglašenju kardinala Alojzija Stepinca svecem u kojemu iznosi lavinu optužbi proglašavajući ga ratnim zločincem i inspiratorom genocida nad Srbima iako nikada nije bio ni optužen ni suđen za ta djela, a uz njegovo ime često stavlja "ozloglašeni hrvatski kardinal".

Novosti navode kako će možda već do kraja ove godine kardinal Stepinac biti proglašen svecem što potpisom mora potvrditi papa Franjo "posljednja instanca koja može spriječiti posvećenje kardinala čija je biografija ispisana optužbama za najteže zločine". Iako tvrdi kako proglašenju Stepinca svecem, ima protivljenja, ne navodi tko se to protivi osim izvjesnog Srboljuba Livanovića koji predvodi nekakvu "Međunarodnu komisiju za istinu o Jasenovcu" i Centra Simon Wiesenthal iz kojega je "nedavno stigla poruka da bi se sve balkanske države, a posebno Srbija, trebale suprotstaviti ovoj odluci". Budućem svecu, podsjećaju Novosti, "na dušu se stavlja aktivno sudjelovanje u stvaranju fašističke Nezavisne Države Hrvatske, suradnja s Pavelićem i ustaškim zločincima, masovno pokrštavanje srpskog stanovništva u katoličku vjeru, kao i inspiriranje genocida nad Srbima, Židovima i Romima u NDH", a "u prilog tome govori i sudski postupak koji je nakon oslobođenja proveden protiv suradnika ustaškog režima, na kojemu je hrvatski kardinal osuđen na višegodišnju kaznu zatvora", no, ne navodi su kolika je kazna bila i u kakvim ju je okolnostima odslužio.

- Zagrebačka nadbiskupija, hrvatska država i Vatikan već desetljećima rade na njegovoj glorifikaciji, ali dok zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i katolički vjernici u Hrvatskoj iščekuju datum kanonizacije, nije malo ni onih koji u njegovom proglašavanju za sveca vide najgrublju povredu i bruku kršćanske vjere - pišu Novosti i daju lekciju Vatikanu.

>> Uskoro sveti Stepinac može biti svjetlo za sve nas koji vjerujemo i želimo bolju Hrvatsku!

SLUČAJ DJEVOJČICE IZ NOVE GRADIŠKE
Janjić se oglasila o kaznenoj prijavi: Ispričavam se svima, ne razumijem se u rad Centra za socijalnu skrb
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • booloo:

  i srpski patrijar pavle je ratni zločinac. podržavao miloševiča i ideju velike srbije. nije digao glas protiv zločina u Vukovar, Srebrenici i drugim mjestima koje su četnici htijeli etnički očistiti.

 • Avatar tituš
  tituš:

  Blaženi Alojzije, doskora Sveti, moli za nas svoj hrvatski narod i hrvatsku nam domovinu, Amen!!

 • Deleted user:

  nevjerojatno koja glupost ...... ali od kog dolazi zar je moglo biti pametno?