Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lavina optužbi

Novosti: Stepinac je ratni zločinac jer je inspirirao genocid

Alojzije Stepinac
Tomislav Miletić/PIXSELL
30.03.2014.
u 13:10

Novosti navode kako će možda već do kraja ove godine kardinal Stepinac biti proglašen svecem što potpisom mora potvrditi papa Franjo "posljednja instanca koja može spriječiti posvećenje kardinala čija je biografija ispisana optužbama za najteže zločine"

Beogradske Večernje novosti donose tekst o skorom proglašenju kardinala Alojzija Stepinca svecem u kojemu iznosi lavinu optužbi proglašavajući ga ratnim zločincem i inspiratorom genocida nad Srbima iako nikada nije bio ni optužen ni suđen za ta djela, a uz njegovo ime često stavlja "ozloglašeni hrvatski kardinal".

Novosti navode kako će možda već do kraja ove godine kardinal Stepinac biti proglašen svecem što potpisom mora potvrditi papa Franjo "posljednja instanca koja može spriječiti posvećenje kardinala čija je biografija ispisana optužbama za najteže zločine". Iako tvrdi kako proglašenju Stepinca svecem, ima protivljenja, ne navodi tko se to protivi osim izvjesnog Srboljuba Livanovića koji predvodi nekakvu "Međunarodnu komisiju za istinu o Jasenovcu" i Centra Simon Wiesenthal iz kojega je "nedavno stigla poruka da bi se sve balkanske države, a posebno Srbija, trebale suprotstaviti ovoj odluci". Budućem svecu, podsjećaju Novosti, "na dušu se stavlja aktivno sudjelovanje u stvaranju fašističke Nezavisne Države Hrvatske, suradnja s Pavelićem i ustaškim zločincima, masovno pokrštavanje srpskog stanovništva u katoličku vjeru, kao i inspiriranje genocida nad Srbima, Židovima i Romima u NDH", a "u prilog tome govori i sudski postupak koji je nakon oslobođenja proveden protiv suradnika ustaškog režima, na kojemu je hrvatski kardinal osuđen na višegodišnju kaznu zatvora", no, ne navodi su kolika je kazna bila i u kakvim ju je okolnostima odslužio.

- Zagrebačka nadbiskupija, hrvatska država i Vatikan već desetljećima rade na njegovoj glorifikaciji, ali dok zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i katolički vjernici u Hrvatskoj iščekuju datum kanonizacije, nije malo ni onih koji u njegovom proglašavanju za sveca vide najgrublju povredu i bruku kršćanske vjere - pišu Novosti i daju lekciju Vatikanu.

>> Uskoro sveti Stepinac može biti svjetlo za sve nas koji vjerujemo i želimo bolju Hrvatsku!

Komentara 99

BO
booloo
13:21 30.03.2014.

i srpski patrijar pavle je ratni zločinac. podržavao miloševiča i ideju velike srbije. nije digao glas protiv zločina u Vukovar, Srebrenici i drugim mjestima koje su četnici htijeli etnički očistiti.

Avatar tituš
tituš
13:42 30.03.2014.

Blaženi Alojzije, doskora Sveti, moli za nas svoj hrvatski narod i hrvatsku nam domovinu, Amen!!

DU
Deleted user
15:07 30.03.2014.

nevjerojatno koja glupost ...... ali od kog dolazi zar je moglo biti pametno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije