Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa otvorit će Pandorinu kutiju korupcije'

'To je propuštena prilika da se zaista uhvatimo u koštac i pokrenemo ozbiljnu raspravu protiv sukoba interesa, korupcije i zloporabe položaja i ovlasti'
07. kolovoza 2018. u 14:00 4 komentara 867 prikaza

Prijedlog novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa sadrži odredbe koje bi mogle otvoriti Pandorinu kutiju korupcije, te onemogućiti ozbiljno pristupanje rješavanju tog problema, upozorio je u utorak Klub zastupnika Mosta, te pozvao zainteresiranu javnost i sve dionike da se u što većoj mjeri odazovu javnoj raspravi koja traje do konca kolovoza.

Nikola Grmoja i Miro Bulj MOST reagirao Miro Bulj: Plenkoviću srami se, Dalmatinac si , a Dalmaciju si zaboravio

Na konferenciji za novinare u utorak saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja ocijenio je kako taj dugo očekivani dokument, pušten u javnu raspravu 1. kolovoza s rokom od 30 dana, samo proširuje postojeću zakonsku rupu te predstavlja poraz pravne države.

"To je propuštena prilika da se zaista uhvatimo u koštac i pokrenemo ozbiljnu raspravu protiv sukoba interesa, korupcije i zloporabe položaja i ovlasti. Ogroman problem društva koji treba pokušati riješiti tim je nacrtom samo narastao", rekao je Grmoja.

Božo Petrov PRIJEDLOG OPORBE Petrov: Vlada odbijanjem Mostova zakona o mikrosolarima ide putem klijentelizma

Mostov zastupnik, ustavnopravni stručnjak Robert Podolnjak istaknuo je kako je novi prijedlog u 80 posto odredbi istovjetan starome zakonu, dok preostalih 20 posto odredbi sadrži dijelove koji predstavljaju potencijalan problem, upozorivši kako prijedlog zakona u obliku u kojem je prezentiran "nije ni trebao doći pred javnost".

"Zakon je izuzetno loš, s nekim vrlo problematičnim odredbama, i predstavlja tri koraka unatrag. Umjesto novog kvalitetnog zakona dobili smo nacrt koji je pao već na prvom testu, i u proceduralnom i u sadržajnom smislu", rekao je Podolnjak, navodeći kako nacrt nema nikakvu suglasnost Radne skupine koja, kako je rekao, uopće nije savjetovana oko njegove konačne verzije, a činjenica da je pušten u javnu raspravu u vrijeme kada velika većina subjekata ne zasjeda", pokazuje namjeru da nacrt ostane ispod radara zainteresirane javnosti".

tablete Šok u zdravstvu Korupcijski skandal u Sloveniji, ugledni liječnici primali mito i do 100 tisuća eura

Kao najspornije, Podolnjak je istaknuo da je tim prijedlogom krug dužnosnika na koje se primjenjuju načela Zakona o sprječavanju sukoba interesa minimalno proširen, te njime nije obuhvaćena razina lokalne samouprave.

"Učinjen je izuzetno mali korak. Očekivali smo da će se novim zakonom znatno proširiti krug dužnosnika, naročito i na lokalnu razinu, na razinu lokalne i regionalne samouprave. No, ispada da su osim čelnika izvršnih tijela, gradonačelnika, načelnika, župana i njihovih zamjenika, svi drugi akteri izvan dosega toga zakona", upozorio je Podolnjak.

Djevojčice i dječaci iz Ukrajine koji su na dvotjednom odmoru na Lošinju ne znaju da se oko njih u domovini digla politička bura Optužbe o zloupotrebi Ukrajinci otkrili skandal: Umjesto djece iz ratne zone, na Lošinju sinovi i kćeri političara

Most time nije zadovoljan, te će inzistirati na tome da u lokalnoj samoupravi svi vijećnici moraju spadati pod načela toga zakona u smislu da ako imaju vlastite tvrtke one ne smiju poslovati s gradom, županijom, općinom ili trgovačkim društvima u kojima lokalna samouprava ima većinski udjel, te da ne smiju koristiti svoj položaj vijećnika za poslove s jedinicama lokalne samouprave i trgovačkim društvima, pojasnio je.

>> Navijačka strana saborskih zastupnika

1 / 6

Kao drugu ključnu spornu točku, Podolnjak je naveo odredbe prema kojima dužnosnici koji imaju poslovne udjele u određenim tvrtkama više ne moraju te poslovne udjele prenijeti na drugu osobu, kao što je do sad bio slučaj.

Tako se državnim dužnosnicima dopušta da i nadalje mogu upravljati tim udjelima, pri čemu jedino ne smiju poslovati s tijelom javne vlasti u kojemu rečeni dužnosnik obnaša dužnost, upozorio je.

Jadransko more jadran Odbijen prijedlog Mosta o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa

"To znači da ministar koji ima poslovne udjele u tvrtkama ne može stupiti u poslovni odnos s ministarstvom na čijem je čelu, ali može sa svim ostalim državnim tijelima ili jedinicama lokalne samouprave ili trgovačkim društvima na bilo kojoj razini", rekao je.

"Ta odredba otvara Pandorinu kutiju korupcije. Izrazito smo protiv te odredbe i inzistirat ćemo da tvrtke u kojima državni dužnosnici imaju poslovne udjele, i koji ostaju u njihovom vlasništvu, tako dugo dok su državni dužnosnici ne smiju stupiti u poslovni odnos s bilo kojim tijelom državne vlasti ili s trgovačkim društvima u kojima  država ili lokalna samouprava imaju većinski udjel.

Moskva: Plenković i Jandroković u VIP loži na stadionu Lužnjiki Mirko Galić Moraju li naši političari biti veći čistunci nego oni iz drugih država

Sve ostalo bilo bi teško provjerljivo i teško bi se moglo ustanoviti na koji je način državni dužnosnik jest ili nije utjecao na sklapanje određenog poslovnog ugovora", istaknuo je Podolnjak.

Nadalje, Most problematičnim smatra i način na koji bi ubuduće trebalo raditi povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa: "Postoje odredbe iz kojih se vidi da će povjerenstvu biti puno teže raditi, da im se na neki način žele potkresati krila, a postoje i odredbe za koje nije jasno zbog čega je ministarstvo odlučilo otežati djelovanje povjerenstva u budućem radu", rekao je Podolnjak.

Marko Vučetić NOVI PROBLEMI ZA MOST Vučetić: Rekao sam Grmoji da daju ostavke, pa ću i ja

Iz Mosta također apeliraju na povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, posebno na predstojnicu povjerenstva Natašu Novaković, da javnosti objavi nacrt zakona koji je to povjerenstvo napravilo i poslalo Ministarstvu uprave" , kako bi se točno vidjelo što je povjerenstvo konkretno predlagalo".

>> Krčki most osvijetlile 222 baklje za 222 poginula branitelja s Kvarnera

1 / 9
Drugu godinu za redom, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Klub navijača Armada Rijeka i udruga Plavo - bijeli otok Krk i Vavik Vjerna Kirija Crikvenica organizirali su manifestaciju "Oluja na Kvarneru".
EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • rimac444:

  Psiho božo sa svojim bitangama je sramota i zlo nacije.

 • Avatar 2222
  2222:

  Most je jedino rijesenje za Hrvatsku.Na izborima ce se vidjeti da je to istina.Ovo zmiganje sadasnje vlade je losa poruka za daljnje vodjenje.Izbori su rjesenje i ukidanje parlamentarne drzave.

 • Marko1337:

  Most sa bitangama grmojom, buljem i ostalim na čelu sa psiho božom su sukob zdravog razuma