Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbijen prijedlog Mosta o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa

Miro Bulj nekoliko je puta isticao potrebu da se danas donese ta deklaracija navodeći kako je 135 pomorskih zemlja u svijetu proglasilo isključivi gospodarski pojas
12. srpnja 2018. u 16:00 12 komentara 393 prikaza
Jadransko more
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Splitsko-dalmatinska Županijska skupština odbila je u četvrtak prijedlog Mosta nezavisnih lista da se prihvati deklaracija kojom se utvrđuje osobito važan interes te županije o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa Republike Hrvatske na Jadranskome moru.

Most nezavisnih lista, na čiji je poticaj i održana današnja tematska sjednica Županijske skupštine, tražio je da se deklaracija donese "sa svim sadržajima iz V. dijela Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora iz 1982. godine".

U glasovanju je 25 vijećnika bilo protiv, 10 ih je bilo suzdržano, a osam za taj Mostov prijedlog.

MOSTovci najavili da neidu na ljetni godišnji odmor `mostovo radno ljeto` Petrov: Ne idemo na godišnji odmor i nismo populisti!

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar pročitao je obrazloženje (zaključak) po kojemu nema potrebe za proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa na Jadranu jer Republika Hrvatska "kroz pravni režim ZERP-a i epikontinentalnog pojasa već sada štiti svoje interese na Jadranskome moru koristeći sve mehanizme koji joj kao članici Europske unije stoje na raspolaganju, a u skladu s Konvencijom o pravu mora i pravnom stečevinom Europske unije".

Tijekom rasprave Miro Bulj nekoliko je puta isticao potrebu da se danas donese ta deklaracija navodeći kako je 135 pomorskih zemlja u svijetu proglasilo isključivi gospodarski pojas te da tako treba postupiti i Hrvatska radi ostvarivanja suverenističkog prava na Jadranu.

"Trebamo proglasiti isključivi gospodarski pojas i zaštititi suvereno hrvatsko pravo na Jadranu, a ne dodvoravati se međunarodnoj zajednici", rekao je Bulj u raspravama.

Nakon završetka tematske sjednice novinarima je izjavio kako je razočaran što prijedlog Mosta nije prihvaćen jer to znači "nastavak sluganske politike hrvatskih elita".

MOST kritizirao poteze Grmoja zahvalio Vučetiću, više nije u Klubu Mosta

Stručnjak za pomorsko pravo Tonči Tadić u raspravi se također zauzeo za proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa bez obzira na to što je prije proglašen Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP).

"ZERP proglašava elemente gospodarskog pojasa zato je bolje proglasiti isključivi gospodarski pojas", istaknuo je Tadić.

Vijećnici HDZ-a u raspravi su protivili proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa navodeći kako već postoji ZERP.
Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko Zgombić također je ustvrdila kako nema potrebe za proglašenjem isključivoga gospodarskog pojasa.

"Proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa na Jadranu ne bi dalo nikakva veća prava Hrvatskoj nego što ih daje ZERP i ne znam koji bi se to gospodarski interes na Jadranu ostvarivao u većoj mjeri nego što je to moguće ZERP-om", rekla je Metelko Zgombić.

Miro Bulj o stranim teleoperaterima, zaštiti od zračenja i rupama u zakonu Jedini u EU MOST: Teleoperateri baznim stanicama bez dozvole ne poštuju RH, a Vlada to podržava

Dodala je kako Hrvatska kao članica Europske unije ostvaruje svoje interese na Jadranu kroz ZERP te da se Vlada koristi svim mogućim mehanizmima za zaštitu hrvatskih interesa na Jadranskome moru.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je novinarima nakon tematske sjednice kako će biti potrebno mijenjati pravilnik o radu Županijske skupštine. Istaknuo je kako moraju mijenjati pravilnik o radu splitsko-dalmatinske Županijske skupštine kako ona ubuduće, kao što je danas bio slučaj, ne bi raspravljala o temama koje apsolutno nisu u njezinoj ovlasti.

Marko Vučetić NOVI PROBLEMI ZA MOST Vučetić: Rekao sam Grmoji da daju ostavke, pa ću i ja

Današnja tematska sjednica splitsko-dalmatinske Županijske skupštine, kako je rečeno, sazvana je na prijedlog Mosta nezavisnih lista koji je potpisalo 20 županijskih vijećnika.

>> Bulj poklonio ministrici Divjak torbu kao simbol (ne)provedbe reforme

Jadransko more
1 / 8
Hrvatski Sabor je na osmoj sjednici nastavio raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.
Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke