Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jadran

Odbijen prijedlog Mosta o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa

Jadransko more
Sanjin Strukic/Pixsell
12.07.2018.
u 16:00

Miro Bulj nekoliko je puta isticao potrebu da se danas donese ta deklaracija navodeći kako je 135 pomorskih zemlja u svijetu proglasilo isključivi gospodarski pojas

Splitsko-dalmatinska Županijska skupština odbila je u četvrtak prijedlog Mosta nezavisnih lista da se prihvati deklaracija kojom se utvrđuje osobito važan interes te županije o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa Republike Hrvatske na Jadranskome moru.

Most nezavisnih lista, na čiji je poticaj i održana današnja tematska sjednica Županijske skupštine, tražio je da se deklaracija donese "sa svim sadržajima iz V. dijela Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora iz 1982. godine".

U glasovanju je 25 vijećnika bilo protiv, 10 ih je bilo suzdržano, a osam za taj Mostov prijedlog.

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar pročitao je obrazloženje (zaključak) po kojemu nema potrebe za proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa na Jadranu jer Republika Hrvatska "kroz pravni režim ZERP-a i epikontinentalnog pojasa već sada štiti svoje interese na Jadranskome moru koristeći sve mehanizme koji joj kao članici Europske unije stoje na raspolaganju, a u skladu s Konvencijom o pravu mora i pravnom stečevinom Europske unije".

Tijekom rasprave Miro Bulj nekoliko je puta isticao potrebu da se danas donese ta deklaracija navodeći kako je 135 pomorskih zemlja u svijetu proglasilo isključivi gospodarski pojas te da tako treba postupiti i Hrvatska radi ostvarivanja suverenističkog prava na Jadranu.

"Trebamo proglasiti isključivi gospodarski pojas i zaštititi suvereno hrvatsko pravo na Jadranu, a ne dodvoravati se međunarodnoj zajednici", rekao je Bulj u raspravama.

Nakon završetka tematske sjednice novinarima je izjavio kako je razočaran što prijedlog Mosta nije prihvaćen jer to znači "nastavak sluganske politike hrvatskih elita".

Stručnjak za pomorsko pravo Tonči Tadić u raspravi se također zauzeo za proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa bez obzira na to što je prije proglašen Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP).

"ZERP proglašava elemente gospodarskog pojasa zato je bolje proglasiti isključivi gospodarski pojas", istaknuo je Tadić.

Vijećnici HDZ-a u raspravi su protivili proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa navodeći kako već postoji ZERP.
Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko Zgombić također je ustvrdila kako nema potrebe za proglašenjem isključivoga gospodarskog pojasa.

"Proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa na Jadranu ne bi dalo nikakva veća prava Hrvatskoj nego što ih daje ZERP i ne znam koji bi se to gospodarski interes na Jadranu ostvarivao u većoj mjeri nego što je to moguće ZERP-om", rekla je Metelko Zgombić.

Dodala je kako Hrvatska kao članica Europske unije ostvaruje svoje interese na Jadranu kroz ZERP te da se Vlada koristi svim mogućim mehanizmima za zaštitu hrvatskih interesa na Jadranskome moru.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je novinarima nakon tematske sjednice kako će biti potrebno mijenjati pravilnik o radu Županijske skupštine. Istaknuo je kako moraju mijenjati pravilnik o radu splitsko-dalmatinske Županijske skupštine kako ona ubuduće, kao što je danas bio slučaj, ne bi raspravljala o temama koje apsolutno nisu u njezinoj ovlasti.

Današnja tematska sjednica splitsko-dalmatinske Županijske skupštine, kako je rečeno, sazvana je na prijedlog Mosta nezavisnih lista koji je potpisalo 20 županijskih vijećnika.

>> Bulj poklonio ministrici Divjak torbu kao simbol (ne)provedbe reforme

Jadransko more
1/8

Komentara 12

I1
ing-12345
16:30 12.07.2018.

Izdaja Hrvatske od strane HDZ-a i SDP-a se nastavlja no neće oni još dugo.

GV
golub Vaso
17:27 12.07.2018.

poltroni i izdajnici vladaju Hrvatskom

LU
Lujo123
18:11 12.07.2018.

izdajice i poltroni! Podtepne EU muhe!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije