Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Korupcijski skandal u Sloveniji, ugledni liječnici primali mito i do 100 tisuća eura

Navodno je riječ o najvećem korupcijskom skandalu u Sloveniji do sada iako je ta tema, uz onu o stanju u bankama bila vrlo aktualna proteklih godina.
06. kolovoza 2018. u 18:26 18 komentara 3238 prikaza
tablete
Foto: Frank May/DPA/PIXSELL

Posebno slovensko državno odvjetništvo objavilo je u ponedjeljak da je podignulo optužnicu protiv 15 osoba i jedne tvrtke zbog korupcije u zdravstvu, a prema slovenskim medijima mogao bi to biti najveći korupcijski skandal u Sloveniji.

Milan Kujundžić Ključne brojke Bolnice troše najveći dio novca

Među optuženima je osam uglednih liječnika, nekoliko članova njihovih obitelji i predstavnika farmaceutskih tvrtki.

Sumnja se da su najmanje petorica njih primili znatne količine novca kao mito, neki u iznosima većima od 100.000 eura, doznaje se iz te posebne institucije zadužene za posebno teške slučajeve organiziranog i gospodarskog kriminala.

Djevojčice i dječaci iz Ukrajine koji su na dvotjednom odmoru na Lošinju ne znaju da se oko njih u domovini digla politička bura Optužbe o zloupotrebi Ukrajinci otkrili skandal: Umjesto djece iz ratne zone, na Lošinju sinovi i kćeri političara

Kriminalistička istraga počela je 2013. godine kada su u kućnim pretragama pronađene skrivene gotovine i zlato, a rezultirala je optužnicama za primanje mita, pranje novca te krivotvorenje ili uništavanje dokumentacije.

Istrage su provedene na 58 lokacija na području Ljubljane, Celja, Maribora, Kopra i Novog Mesta, a među optuženima je i više liječnika i zdravstvenih djelatnika, njihovih "suradnika" i pomagača posrednika koji su novac polagali na račune u inozemstvu, među ostalim u Austriji i Hrvatskoj, prenose slovenski mediji.

Marjan Šarec Slovenija Ljevica (L) odbila ulazak u moguću Šarčevu vladu, ali će je podržati kao manjinsku

Prema navodima portala  lista "Slovenske novice", proizvođači medicinske oprema i uređaja i njihovi posrednici u strukturu cijene proizvoda za koje su željeli da dobiju prednost prilikom izbora u bolnicama i zdravstvenim ustanovama  unaprijed su "ugrađivali" potrebne provizije koje su u ukupnoj cijeni predstavljale od 5 do 20 posto konačnog iznosa cijene.

Navodno je riječ o najvećem korupcijskom skandalu u Sloveniji do sada iako je ta tema, uz onu o stanju u bankama bila vrlo aktualna proteklih godina.

Milan Kujundžić Rigorozne preventivne takse Kujundžić: Cigarete i alkohol moraju poskupjeti 100 posto

U nedavno kampanji pred parlamentarne izbore sve stranke obećavale su da će "uvesti red" u zdravstvene ustanove, osigurati održiv način financiranja zdravstva i smanjiti nabavne cijene za uređaje i medicinsku opremu koje su više od uobičajenih europskih, upravo zbog posrednika i netransparentnog načina njihove nabave.

Novi pametni lijekovi za rak pluća dostupni u Hrvatskoj

tablete
1 / 4
Rak pluća

 

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Akademski slikar i mason Jadranko Ferko naslikao je svoj autoportret u masonskoj odjeći
KAKO IZGLEDA OBRED
Sve tajne hrvatskih masona: Rituali, simbolika, zavjeti šutnje, muško bratstvo
 • Deleted user:

  EU Janez? Di si? Kako komentiras ovo?

 • Avatar Mi sami
  Mi sami:

  Zar u Sloveniji još ima slovenaca ili su sve potomci pravoslavnih Turaka kao ovaj jadnik?

 • Avatar navijač
  navijač:

  A ugledni su bili zato što imaju novaca. Sad će se opet naći neki. Ugledni. Sudac koji će im dati uvjetno.