Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAD NOVALJA

Novalja – grad koji se uspješno odmiče od monokulture party turizma

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/3
06.04.2021.
u 13:22

Hoteli od minimalno četiri zvjezdice, kulturni centar, nova infrakstruktura, kanalizacija, poduzetnički inkubator – novi projekti Novalji donose nove razvojne perspektive

Grad Novalja uspješna je turistička priča koja je davno nadišla okvire Hrvatske. Zrće je svjetski poznat brend, no nije i jedino čime se ovaj gradić s nešto manje od 4.000 stanovnika može pohvaliti. Za početak, jedan su od rijetkih gradova u Hrvatskoj u kojem broj stanovnika konstantno raste posljednjih 20 godina, što je izuzetan uspjeh za otočnu sredinu.

S obzirom na to da je velik dio mehanički prirast i ljudi se doseljavaju, činjenica je da gradska uprava radi dobar posao. Novalja je posljednjih godina, prema analizama Instituta za javne financije grad s najvišim proračunom po glavi stanovnika u Hrvatskoj, a pobrinuli su se i da mlade obitelji imaju sve kako bi ostale na otoku i ne bježale u veće gradove. Tako će dogradnjom dječjeg vrtića Novalja riješiti problem upisa djece. Udvostručili su kvadraturu i izgradili suvremenu nisko-energetsku zgradu vrijednu 12,5 milijuna kuna te za to dobili potpore Europske Unije u iznosu od 5,8 milijuna kuna.

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo već dva mandata aktivno sudjeluje u izgradnji Novalje na korist svih Novaljana. U šetnji uz more i u povijesnoj jezgri grada, pojašnjava detalje u novom Večernjakovom video formatu u kojemu odgovara na pitanja o budućnosti grada.

Potpora iz EU fondova

Grad je vlastitim sredstvima izgradio i novi kulturni centar Gozdenica koji je zamišljen kao središte kulturnih zbivanja. Višenamjenska dvorana s pozornicom i gledalištem s 210 sjedećih mjesta ima najsuvremeniju opremu, a prikazivat će kino program te ugostiti kazališne predstave, koncerte i konferencije.

„Od 2017. do 2019. godine uložili smo 48 milijuna kuna u kapitalne projekte, a samo 2020., bez obzira na koronu, uložili smo čak 51 milijun kuna.“, rekao je gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

Najveći projekt Grada od osnivanja je Aglomeracija Novalja – poboljšanje vodno gospodarske infrastrukture s izgradnjom novog biološkog pročišćivača otpadnih voda. Točnije, novi sustav kanalizacijske mreže od Metajne preko naselja Barbata i Stare Novalje sa gotovo 50 km cjevovoda, rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih procrpnih stanica do novog biološkog pročišćivača u Vrtiću, nova vodosprema od 5.000 m3, procrpnica i da ne nabrajamo dalje. Vrijednost projekta Aglomeracija Novalja je 285 milijuna kuna bez PDV-a, a projekt je financiran sa 72 posto iz EU fondova, dok Grad sudjeluje s nešto više od 10 posto vlastitih sredstava.

Gradonačelnik Novalje – Ante Dabo
Foto: Dino Stanin/Pixsell

„Ugovorili smo gotovo 300 milijuna kuna s EU fondovima, od čega je najveći dio otpao na Aglomeraciju. Ta brojka stavlja nas u sami hrvatski vrh, ako se gleda količina novca po broju stanovnika.“, istaknuo je Dabo.

Iz EU fondova Novalja rekonstruira i dograđuje zgradu DVD-a tako da će sve službe za zaštitu i spašavanje biti smještene na istom mjestu (vatrogasna zajednica, Stožer Civilne zaštite, Centar za obavješćivanje, Služba za zaštitu i spašavanje). Realiziran je i EU projekt unapređenja infrastrukture u poduzetničkoj zoni Čiponjac vrijedan 10 mil. kn, a pokrenut je i poduzetnički inkubator Ragan u vrijednosti od 12,5 milijuna kn kojim se planira razvoj poduzetništva na lokalnoj razini. Mladim poduzetnicima daju se poslovni prostori u novoj zgradi površine 876 četvornih metara na korištenje po povoljnoj cijeni, a na raspolaganju su im i savjetodavne, poslovne i druge usluge.

Kompromis turista i lokalnog stanovništva

Važan faktor u proračunu Novalje svakako je i Zrće. Iako je gradonačelnik Dabo postao široj javnosti poznat po tome što je uveo odredbe turističkog bontona i smanjio buku sa Zrća, i sam je svjestan važnosti ‘party turizma’.

„Jedan on najvećih izazova mog mandata svakako je bio pomiriti Zrće s drugim oblicima turizma koje želimo. Ono je preveliki proizvod i brend da bih tvrdio kako nije potrebno Novalji, no treba smiriti dnevnu aktivnost na Zrću. Mislim da je to rješenje i da bi tako mogli pomiriti partijanere i ostale goste koje zanima nešto mirniji odmor. Trebamo se odmaknuti od monokulture turizma koja je party turizam. Iako dominantan, on nije i ne smije biti jedino što Novalja i otok Pag nude svojim gostima.“ , smatra gradonačelnik Dabo.

Na novaljskoj šetnici
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Bogata turistička ponuda za sve ukuse

Novim turističkim proizvodima poput luke i marine želi dovesti u Novalju nautičare i tako bolje pozicionirati Novalju kao turističku destinaciju. U planu je dovršenje ribarske i komunalne luke između kojih bi bila marina. Gradonačelnik ističe i kako otok Pag ima dovoljno drugih stvari u ponudi poput  bogate kulturne i arheološke  baštine, prirodnih ljepota, tracking staza te biciklističkih ruta. Novost je i odredba u prostornom planu o zabrani gradnje hotela s manje od 4 zvjezdice.

„Smanjili smo komunalne takse i doprinose kako bi se lakše otvarali novi hoteli, no nećemo izdavati dozvole za manje od četiri zvjezdice. Želimo kvalitetne hotele koji će moći primiti goste i u zimskim mjesecima kako bi produžili sezonu. Dosad smo se više bazirali na privatnom smještaju, no imamo i respektabilne hotelske kapacitete visoke kategorije. U odnosu na 2019. godinu već imamo 600 kreveta više.“, istaknuo je novaljski gradonačelnik.

Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Novaljom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije