Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Do Španjolske

Nova afrička ruta sigurnija i upola jeftinija od balkanske

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
16.12.2015.
u 14:43

Iako je ti dug i težak put, Sirijci i ostali migranti koji su već stigli u Španjolsku kažu da je mnogo sigurniji i jeftiniji nego balkanska ruta

Zbog zatvaranja granica za ekonomske migrante i nemirnog Egejskog mora, koje su izbjeglice dosad prelazili gumenim čamcima i koje je odnijelo mnogo života, imigranti su našli novu rutu. Glavna ruta sada ide iz Istanbula zrakoplovom do glavnog grada Malija Bamaka, jer im za tu zemlju nije potrebna viza. Zatim dalje nastavljaju autobusima ili s krijumčarima sve do grada Elkhalila u Alžiru, za što plaćaju do 500 eura. Tamo ih dočekaju drugi krijumčari koji ih vode preko Maroka do Španjolske, točnije do španjolskih enklava Ceuti i Melili na obali Mediterana.

Ova nova ruta preko Afrike jako je brzo uhodana nakon zatvaranja europskih granica za ekonomske migrante te opasnog prolaska Egejskog mora za izbjeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana, iz zemalja obuhvaćenih ratom, za koje su granice i dalje ostale otvorene. Naime, cijelu rutu, od početka do kraja, organiziraju krijumčari u Istanbulu. Iako dug i težak put, Sirijci i ostali migranti koji su već stigli u Španjolsku kažu da je mnogo sigurniji i jeftiniji nego balkanska ruta. Naime, put od Turske do Europe balkanskom rutom u prosjeku je svakog migranta stajao između 5 i 6 tisuća eura, dok nova afrička ruta stoji najviše 3000 eura. Svakako da će ovu rutu najviše koristiti ekonomski migranti koji žele pod svaku cijenu doći do Europe.

>> Balkanski put zatvoren za ekonomske migrante

>> Ban Ki-moon osudio "filtriranje" izbjeglica na balkanskoj ruti

Komentara 14

Avatar mason
mason
18:46 16.12.2015.

A u Maliju se prica kako ti ljudi idu u Europu gdje se hrana i stan i socijala dobije dzaba pa i njih milijun sprema kofere.A njima ne treba vlak ni autobus ,oni su dugonogi dugovrati ko dzirafe mogu trcati do Europe i preskociti svaku ogradu,a glavni im hobi silovanje zena.

AB
ankl_beni
15:24 16.12.2015.

normalno dae jeftinije i sigurnije, diste nas balkance dosli jebat, koda mi neznamo da ste puni para.

MA
marsovac
15:39 16.12.2015.

ha,ha,ha,...dali je neko od vas vidio granicu izmedju Melile/Ceute sa Marokom. Najprije neka veliki novinar pogleda o cemu se radi pa neka pise.......Da mi imamo takvu granicu/ ogradu cak do 7 m visine i to po tri reda sa NATO zilet zicom nebi niti jedan prosao preko Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije