Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA VIŠE TISUĆA ČLANOVA POSADE

Nosač zrakoplova USS George H.W. Bush stigao u Split, dug je 333 metara, prima 90 aviona i helikoptera

U Split uplovio najveći američki nosač aviona USS George H.W. Bush
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/12
03.11.2022.
u 10:25

Brod USS George HW Bush (CVN-77) je deseti i posljednji supernosač klase Nimitz mornarice Sjedinjenih Američkih Država. Ime je dobio po 41. predsjedniku SAD-a i bivšem direktoru Središnje obavještajne službe Georgeu HW Bushu, koji je bio mornarički avijatičar tijekom Drugog svjetskog rata. Ukupna mu je dužina 333 metara te ima preko 100.000 tona deplasmana.

Nosač zrakoplova klase Nimitz USS George H.W. Bush stigao je u četvrtak u Split. "Posjet luci pruža priliku za jačanje snažnog američko-hrvatskog partnerstva dok dvije nacije rade zajedno za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Europu, i omogućuju mornarima Georgea H.W. Bush CSG prilika dožive hrvatsku kulturu", navodi se u priopćenju.

Kontraadmiral Dennis Velez komentirao je važnost dolaska legendarnog nosača zrakoplova.

"Naša sposobnost da odvratimo agresiju i obranimo savez je jača kada radimo zajedno s našim saveznicima i partnerima poput Hrvatske. Naši mornari radili su zajedno s hrvatskim mornarima i ljudima tijekom našeg raspoređivanja. Nedavno je USS Leyte Gulf (CG 55) isplovio s hrvatskim raketnim brodom Dubrovnik (RTOP-42) tijekom nedavne NATO aktivnosti motrenja Neptune Strike 22.2. Ali što je najvažnije, hrvatska je vlada osigurala sigurnost za brojne naše avijatičare i zrakoplove na početku raspoređivanja kada su se morali preusmjeriti zbog vremenskih prilika. To govori o hrvatskom duhu i imperativu odnosa u našoj kolektivnoj obrani", istaknuo je.

 "Imao sam sreću dovesti nekoliko stotina mornara u Split 2021. kao zapovjednik USS Mount Whitney (LCC 20) i zahvalan sam što sam doveo gotovo 5000 mornara ukrcanih na brod Georg Herbert Walker Bush da danas uživaju", kazao je kapetan Dave Pollard.

Izgradnja koštala 6,2 milijarde dolara

Brod USS George HW Bush (CVN-77) je deseti i posljednji supernosač klase Nimitz mornarice Sjedinjenih Američkih Država. Ime je dobio po 41. predsjedniku SAD-a i bivšem direktoru Središnje obavještajne službe Georgeu HW Bushu, koji je bio mornarički avijatičar tijekom Drugog svjetskog rata. Ukupna mu je dužina 333 metara te ima preko 100.000 tona deplasmana.

U Split uplovio najveći američki nosač aviona USS George H.W. Bush
1/12

Najveća brzina prelazi mu 30 čvorova, a pogone ga dva nuklearna reaktora. Može ploviti više od 20 godina bez dopunjavanja goriva. Kapacitet broda je 3.532 članova posade te može nositi 90 aviona i helikoptera. Ima skladišta namirnica dovoljno velika da se u njih ukrca hrane za 90 dana neprestane plovidbe. U području projektnih rješenja, USS George H.W. Bush ima redizajniran trup kako bi mu se smanjili hidrodinamički otpori, prije svega pri visokim brzinama.

Osnovna ideja forme ovakvoga trupa preuzeta je s prethodnog nosača USS Ronald Reagan (CVN 76), koji je porinut u ožujku 2001. Pozivni znak broda je Avenger, prema zrakoplovu TBM Avenger kojim je upravljao tadašnji poručnik George HW Bush u Drugom svjetskom ratu. Izgradnja je započela 2003., a dovršen je 2009. uz cijenu od 6,2 milijarde dolara. Matična luka mu je pomorska postaja Norfolk u Virginiji.

Komentara 23

Avatar Vrijeme
Vrijeme
12:02 03.11.2022.

Mora da je zbog Vucka koji mobilizira? Sloba mu nije stigao objasniti kako to izgleda?

KO
koraknaprijed
10:36 03.11.2022.

Neka i rusi pošalju svojega Admirala Kuznjiceva, ako ima dosta nafte da dođe do Splita???

Avatar Bud Humski
Bud Humski
12:16 03.11.2022.

Projektil Sarmat, dugacak je tek 35,3 metara i tezak 220 tona, ali je dovoljno velik da posalje George H.W. Busha na dno mora...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije