Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSEZONA I INAČE NAJSLABIJA KARIKA

Njemački turisti će doći, ali s prvim valom u lipnju ne smije biti gafova

Festival rekreacije i sporta u Kostreni
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
24.03.2022.
u 18:16

Buking za Hrvatsku trenutačno je i do 50 posto slabiji od onog što se u ovo vrijeme, s obzirom na to da je godina odlično počela, moglo očekivati. No otkazivanja nema

Deseci milijuna Nijemaca i deseci milijardi eura, koliko godišnje potroše u inozemstvu, drže taj narod na vrhu popisa velikih svjetskih putnika. Nisu, koliko su okolnosti dopuštale, posustali ni u koroni, a u Hrvatskoj ih je lani bilo gotovo koliko i rekordne 2019. Moćna nacija putoholičara, međutim, trenutačno drži ručnu.

U zemlji koja većini mediteranskih domaćina u ljetnim mjesecima daje ponajviše stranih gostiju rat u Ukrajini ugasio je optimizam s početka godine, kad se ljetovanje bukiralo masovno, praktički kao u najboljim turističkim godinama. Nisu Nijemci odustali od putovanja u 2022., ali nestalo je bezbrižnosti u planiranju kako se nakon još jedne pandemijske zime dobro odmoriti, opustiti i provesti, pa i potrošiti ono što se u koroni uštedjelo. Buking za Hrvatsku trenutačno je na 50 posto od onog što se u ovo vrijeme, s obzirom na to da je godina počela dobro kao da je 2019., moglo očekivati. Dobra je vijest da nema otkaza.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ključeve drži Putin

No disciplinirani Nijemci postali su sasvim drukčiji turisti u odnosu na to kako su planirali putovanje prije samo nekoliko tjedana. Svakodnevica je donijela brige kakve ih donedavno nisu mučile; hoće li na policama trgovina biti svega po što su krenuli, do koje razine će ići poskupljenja, što ako nestane plina, koliko će još rasti cijene goriva... i u sve se planove uselio oprez.

– Zabrinuti su, gorivo je otišlo s 1,78 na malo iznad dva eura, police trgovina jesu pune, ali vlada nestašica suncokretova ulja. Nijemci strahuju i od eskalacije sukoba – opisuje svakodnevicu u Njemačkoj nakon izbijanja rata u Ukrajini Zrinka Šesto, koja živi u Igershemu. – Nijemci i sada ipak pokazuju koliko su učinkoviti i organizirani. Ovih dana se, recimo, u tvornicama, kojih je ovdje u Baden-Württembergu oko 1100, provode probe kako prijeći na alternativne izvore koje imaju u pripremi za slučaj nestanka električne energije. Svatko čini što može. Primjerice, stanodavac u našoj zgradi odmah je kupio generator za struju da se možemo grijati bude li problema s plinom.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Još jedna Hrvatica u Njemačkoj, Antonija Hinckel Osojnik, potvrđuje da posljednji tjedni u Njemačkoj nisu uobičajeni. Ali, kaže pravnica i poduzetnica na specijalističkom postdiplomskom na Sveučilištu u Göttingenu, Nijemci se sa situacijom nose hladne glave, nema panike ni gomilanja zaliha.

– Vrlo su pragmatični, fokus im je na rješenjima, a rat u Ukrajini samo je ubrzao njihovu orijentaciju na zeleno i održivo. Zbog toga, recimo, zadržavaju i rad od kuće. Vlasti sugeriraju i da se općenito smanji korištenje automobila, posebice vikendom, a ubrzano se postavljaju punionice za električne automobile. U Heidelbergu, gdje živim, ljudi masovno voze bicikle, svi koji žive u kućama uzgajaju svoje povrće i taj stil života se potiče – kaže Antonija i ističe da se u Njemačkoj, i kad je situacija pomalo izvanredna, osjeća da je to uređena i organizirana zemlja.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Hoće li, pak, ta zemlja u 2022. svijetu dati desetke milijuna gostiju, u ovom je trenutku nemoguće predvidjeti. Ključeve drži Putin. No hrvatski je turizam u prednosti pred velesilama poput, recimo, Španjolske koja ih je u najboljim godinama ugošćavala više i od 11 milijuna. Hrvatska manje-više uvijek, ako rat ne eskalira ili izbije kriza neke druge vrste, može računati sa svojih približno tri milijuna turista iz Njemačke. Jedini je uvjet, upozorava Selimir Ognjenović, vlasnik njemačkog turoperatora ID Riva Tours, da na početku ne bude gafova.

Praznici od 4. lipnja

– Predsezona je i inače najslabija karika. Tada još ne bude ni sve otvoreno, a počne 'deranje' cijenama. Sada je ekstremno važno s kakvim će se dojmovima iz Hrvatske vratiti upravo prve grupe njemačkih gostiju jer će ove godine Nijemci jako paziti na svoj novac i bit će vrlo kritični prema svakoj usluzi koju plaćaju. To vam je slično kao kad se otvara restoran. Ne budu li prvi gosti zadovoljni, to se pročuje i taj restoran nema bogzna kakvu budućnost – kaže Ognjenović.

– Pritom, konkurencija će nastojati anulirati manjak gostiju iz Rusije i Ukrajine niskim, last minute cijenama tako da bez dileme trebamo dobar start. Pogrešaka na početku sezone jednostavno ne smije biti – kaže Ognjenović i najavljuje prvi veći val gostiju iz Njemačke već za 4. lipnja, kada u toj zemlji počinju dvotjedni školski praznici. Inače, zbog usporenog bukinga trenutačno najviše trpi upravo predsezona. Većina rezervacija odnosi se na dva ljetna mjeseca i posezonu, a Nijemci preferiraju kuće za odmor s bazenom i općenito samostojeće objekte.

Video: Usporedili smo cijene žičara u Europi: Put do Sljemena turisti će plaćati kao u francuskim Alpama

Komentara 5

V0
Vlaskoulicanec3.0
18:18 24.03.2022.

Nema frke za naš turizam. Ova godina će biti bolja od 2019. Upravo zbog Ukrajine!

ŠV
Švapski
10:48 25.03.2022.

20 najpopularnijih turističkih odredišta Nijemaca: 1. Njemačka 24,9% 2. Španjolska 20,2% 3. Italija 17,2% 4. Sjedinjene Američke Države 15,8% 5. Skandinavija 14,2% 6. Grčka 14,1% 7. Karibi 12,8% 8. Australija i Novi Zeland 12,5% 9. Francuska 11,8% 10. Austrija 11,7% 11. Turska 11,2% 12. Hrvatska 7,6% 13. Maldivi ili Sejšeli 7,6% 14. Azija i Daleki istok 7,6% 15. Tahiti 7,2% 16. Danska 7% 17. Maroko 6,9% 18. Afrika 6,1% 19. Dubai i Katar 6,1% 20. Južna i Srednja Amerika 5,8%

Avatar Istinski Hrvatski Vitez
Istinski Hrvatski Vitez
18:46 24.03.2022.

Njemački avanturistićni turisti će možda doći, ali s prvim valom u lipnju će sukladno sposobnosti balkanskih domačina sigurno biti gafova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije