Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Stranim radnicima najbolja je Njemačka

Anketirano 22.000 zaposlenih u 163 države.
10. siječnja 2019. u 14:02 2 komentara 801 prikaza
Berlin
Foto: DPA/PIXSELL

Tko želi razviti svoju karijeru, trebao bi odabrati selidbu u Njemačku, Veliku Britaniju ili Švicarsku dok dobra zarada strane radnike čeka u državama Bliskog istoka, pokazuje istraživanje banke HSBC. Istraživanje za 2019. temelji se na anketi više od 22.000 stranih radnika zaposlenih u 163 države svijeta, a pokazuje koje su države najbolje za strane radnike u nizu aspekata, poput ravnoteže između poslovnog i privatnog života, mogućnosti zarade ili mogućnosti razvoja karijere.

euri Nedostaje im ljudi Za 2000 eura bruto: Njemačka će uskoro zapošljavati strance u ovom sektoru

Najbolje države za iseljavanje više nisu na američkom i azijskom kontinentu, već u Europi i na Bliskom istoku. Na prvom je mjestu Njemačka koja se u odnosu na lanjsku ljestvicu popela za jedno mjesto. Poznata po svojoj reputaciji efikasnog i produktivnog gospodarstva, najveća europska ekonomija ocijenjena je kao središte za razvoj karijere, što je istaknulo 65 posto anketiranih koji su našli posao u toj državi. Međutim, napredak u karijeri u njemačkom slučaju ne znači i žrtvovanje privatnog života.

Štoviše, dvije trećine stranih radnika istaknulo je kako se njihova ravnoteža između poslovnog i privatnog života poboljšala nakon preseljenja u Njemačku. Od ostalih pozitivnih stvari stranci ističu njemačku radnu kulturu u čemu je bolja samo Švedska te razinu sigurnosti radnog mjesta. Na drugom je mjestu Bahrein koji je skočio 10 mjesta u odnosu na lanjsku ljestvicu zahvaljujući velikodušnim financijskim ponudama tamošnjih poslodavaca. Bolju plaću nego u domovini istaknulo je 77 posto anketiranih, nasuprot 62 posto prošle godine.

Unatoč neizvjesnosti kako će izgledati Brexit, na treće se mjesto najpoželjnijih država probila Velika Britanija skočivši za šest mjesta.      

ITA, Coronaviruskrise, Italien
Znanstvena analiza
Rudan: Analiza stvarnih uzroka tragedije COVID-19 u Italiji i drugim zemljama EU
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • trabant7:

    A gdje su sad oni što na ovom portalu pljuju po ovakvim statistikama kao npr. Miroslav.Petković i ostali rusofili?

  • Avatar scubacro
    scubacro:

    ...na skijanju..