Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PFIZER ILI MODERNA

Njemačka će trećom dozom cijepiti od 1. rujna, druge države na istom putu

Berlin's first coronavirus vaccine drive-in opens in IKEA
Foto: Axel Schmidt/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
04.08.2021.
u 17:18

I prije njemačke odluke počela je široka debata oko eventualnog uvođenja treće doze

Nakon što je Izrael najavio da će od rujna ponuditi prije svega svojem starijem stanovništvu treću dozu cjepiva, kao razlog navodeći pad zaštite stečene cjepivima, a britanski SAGE iznio mišljenje da imunost stečena cijepljenjem ipak jenjava, u ponedjeljak kasno poslijepodne i Njemačka je objavila da će od 1. rujna nuditi cijepljenje trećom dozom starijima, imunokompromitiranima, ali i mladima od 12 do 17 godina što je izazvalo žestoke polemike.

Zanimljivo je da Njemačka planira treću dozu cijepljenja Pfizerom ili Modernom ponuditi i onima koji su cijepljeni s dvije doze cjepiva AstraZenece te Johnson&Johnsona. Tako je najveća europska ekonomija postala i najveća zapadna zemlja koja se odlučila na takav potez.

Također je zanimljivo da javnosti to nije objavio savezni ministar zdravstva Jens Spahn, već bavarski mu kolega Klaus Holetschek u ime 16 ministara zdravstva njemačkih saveznih država.

– Bit ćemo spremni za jesen. Uvjeren sam da je booster doza važna te usmjerena upravo na prevenciju bolesti. Ali se isto tako nadam da će znanost ostati usmjerena te ponuditi još podataka koji će nam pomoći da optimiziramo strategiju cijepljenja – rekao je Holetschek.

Međutim, i prije njemačke odluke počela je široka debata oko eventualnog uvođenja treće doze. Manje zbog toga što još nema konkretnih znanstvenih studija koje bi točno utvrdile opravdanost treće doze, odnosno koliko zapravo padne imunost nakon cijepljenja i nakon koliko vremena, već više zbog činjenice da oko 85 posto svjetskog stanovništva još nije dobilo nijednu dozu cjepiva, a bogate zemlje žele primijeniti već i treću!

A činjenica je da bez cijepljenja većine svjetskog stanovništva ova pandemija neće tako lako stati. Jasno, tu i je i delta-varijanta koja se sada izuzetno brzo širi i u SAD-u. Iako je manje smrtonosna, ipak dovodi do hospitalizacija pa je i to razlog što zapadne vlade sve više naginju primjeni i treće doze. I nije riječ samo o onima iz skupine G7, već je i Mađarska od nedjelje počela nuditi dodatno cijepljenje onima kojima je od cijepljenja proteklo četiri mjeseca.

Slično je i u Rusiji gdje otprije mjesec dana nude dodatnu dozu svakome kome je proteklo šest mjeseci od cijepljenja. Francuska treću dozu nudi za sada samo onima sa slabijim imunosnim sustavom, ali planira je ponuditi ove jeseni i onima koji su se cijepili prvi ranije ove godine, što bi zapravo bili stariji od 75 godina te oni s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Velika Britanija priprema se za dodatno cijepljenje u rujnu, no odluka još nije službeno donesena.

Ona se očekuje nakon procjene stručnjaka iz SAGE-a koji je i savjetodavno tijelo britanske vlade za pitanja zaraze. Ako krenu, i Britanci bi se ponajprije koncentrirali na starije od 70, a onda i zdravstvene radnike, njegovatelje te mlađe s kompromitiranim imunosnim sustavom.

Cilj primjene treće doze bio bi pojačati imunost najranjivijih prije zime jer postoji strah da bi novo izbijanje zaraze koronavirusom uz druge sezonske bolesti moglo dovesti britanski zdravstveni sustav još jednom pod jako teško opterećenje.

Već se vidi da će i druge zapadne zemlje pratiti ovaj trend, Italija i Španjolska objavile su da će boostere vjerojatno ponuditi određenim skupinama stanovništva ove jeseni.

VIDEO Pogledajte kako aktivirati svoju novu osobnu iskaznicu

Komentara 74

EP
Epil
17:42 04.08.2021.

Treca doza nije problem korona naivcima, no mozda im ipak bude problem kad stigne trideset treca!

SN
Snv
17:29 04.08.2021.

Pa četvrtom,pa petom itd itd.

AF
AfganistanskiHrvat
17:57 04.08.2021.

Možda sam ja retardiran pa ne razumijem. Cijepiti se istim cjepivom treći puta za koje kažu da nije uspjelo u prva dva puta a pojavili se novi sojevi na koje sigurno ne djeluje? Jednostavno ne razumijem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije