Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE OD 950 CM

Na području Kupe u Farkašiću na snazi izvanredno stanje

Žažina
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/14
17.10.2015.
u 11:20

Zaobalne vode još stvaraju probleme mještanima Logorišta, Male Švarče, Mostanja, a posebno mještanima Pokupske doline

Od jutros u sedam sati na području Kupe u Farkašiću, na lekeničkom području, na snazi je izvanredno stanje jer je vodostaj prešao 950 centimetara. Unatoč toj mjeri stanje još uvijek nije kritično, a procjena je Hrvatskih voda da bi tu vodostaj mogao doseći i nešto manje od 1000 cm.

Kupa nizvodno od Karlovca i dalje raste, a glavnina vodenog vala na lekeničkom i sisačkom području očekuje se u noći na nedjelju i ujutro. Ugroženo je nebranjeno područje Letovanića, Starog broda i Žažine dok na području Siska neće biti većih poteškoća.

Stigli volonteri

- Od ponedjeljka se na podoručju lekeničke općine ojačajavu kupski nasipi te postavljaju vreće s pijeskom uz ugrožene prometnice kako najavljeni vodeni val ne bi izazvao veće štete, no ne možemo sa sigurnošću reći što će se događati noćas i sutra ujutro - rekao je načelnik Općine Lekenik Ivica Perović. Na to područje danas su stigli i volonteri koji će po potrebi puniti vreće i slagati zečje nasipe.

Zečji nasipi noćas su postavljeni i na obali Petrinjčice u Petrinji. Na rijekama Una i Glina ukinute su izvanredne mjere obrana od poplava i vodostaj se smanjuje. Rijeka Sava uzvodno od Zagreba opada, a nizvodno raste. Na području Jasenovca proglašene su jutros izvanredne mjere obrane od poplava. Iz Hrvatskih voda ističu kako prirodne retencije Odransko, Mokro i Lonjsko polje i dalje mogu primiti velike količine voda iz Save. Zbog preljeva vode iz Save u Lonjsko polje preko preljeva Palanjek, poplavljen je most koji vodi iz Palanjka do Hrastelnice.

Zbog vode na kolniku zatvorene su sljedeće ceste u Sisačko-moslavačkoj županiji: ŽC3156 Žažina-Mala Gorica, ŽC3229 Topusko-Maljevac, ŽC3231 u mjestu Šibine, ŽC3253 Košutarica-Mlaka, ŽC3275 Stankovac-Slana-Donje Jame, LC3121 Palanjak-Hrastelnica LC33086 u mjestu Skela i LC33196 u mjestu Banski Drenovac.

Vodostaji rijeka i potoka u Sisačko-moslavačkoj županiji u porastu su, objavila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Danas je doneseno rješenje o uvođenju izvanrednih mjera obrane od poplava, a vezano na visinu vodostaja rijeke Save na mjerodavnom vodomjeru Jasenovac na kojem je u 6 sati zabilježen vodostaj + 801 cm s tendencijom daljnjeg porasta. U 10 sati vodostaj je bio 802 cm.

Olakšanje za Karlovčane

Subotnje jutro svakako je donijelo olakšanje Karlovčanima jer su vodostaji rijeka u stalnom padu, a Kupa je pred jutro izišla iz izvanrednog stanja, i na visini od 819 centimetra na snazi su izvanredne mjere. Korana, također pada i u 9 je sati iznosila 823 centimetra. Rijeke se povlače u svoja korita, na mjestima su još u dvorištima i na poljima iza kuća, no zaobalne vode još stvaraju probleme mještanima Logorišta, Male Švarče, Mostanja, a posebno mještanima Pokupske doline.

A kako Kupa odlazi, s njom nizvodno od Karlovca dolazi i vodeni val, javlja HRT. Najkritičnije će biti na području Letovanića, Staroga Broda i Žažine, odnosno u mjestima koja su u dvije godine već četiri puta bila poplavljena. Vrhunac vodenoga vala očekuje se sutra, a Krizni stožer tvrdi da nema mjesta panici.

Zoran Đuroković, voditelj glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda, rekao je da ne bi trebalo biti ugroze za stanovništvo.

Zbog vode na cestama i danas ujutro su zatvorene brojne ceste; D1 kod podvožnjaka Ilovac, pa se vodi obilazno ptreko Jastrebarskog natrag na Karlovac, zatim D36 u Karlovcu od Selca u mjstima Blatnica, Koritinja i Sunčani Brijeg, te Pisarovina - Lasinja i Donja Kupčina - Gradec Pokupski - Lijevo Sredičko, te ceste Novi Novaki - Donje Pokuplje, Zadobarje-Tomašnica, Donja Jelsa-Brodarci, Donje Mekušje-Kobilić, Žažina-Mala Gorica, Duga Resa-Belavići u mjestu Sveti Petar, Zvečaj-Bukovlje, Mostanje-Logorište, Topusko-Maljevac, u mjestu Bogovolja, Priselci-Grdun, Kamensko-Gornje Mekušje, Mala Švarča-Logorište, Belajse Poljice- Ladvenjak, Mrežnički Varoš-Mrežnički Brig, Brežani-Brođani, Logorište kod Petraka.

Jučer su tijekom dana ugroženim mještanima pomagali pomagali brojni vatrogasci, koji ih obilaze i danas, te djelatnici Crvenog križa, a pomagali su im i svećenici Duje Kurtović, župnik na Švarči, te mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Nosili su mještanima hranu, pomagali sklanjati namještaj, uglavnom pomagali su im da prežive najteže trenutke u borbi s vodom.

>> Karlovačke rijeke napokon u opadanju, evakuirano oko 200 ljudi

>> Voda zatvarala prometnice 
i prodirala u podrume

Komentara 11

Avatar juricamesko
juricamesko
09:40 17.10.2015.

predlažem karlovčanima da za dobre savjete koje im je podijelio ministar Jakovina kao predstavnik vlade istu na izborima 08.11. nagrade prema zaslugama i učinku.

Avatar majmunranko
majmunranko
10:00 17.10.2015.

A gdje je ministar Jakovina, opet vodi onu svoju propalu seosku poljoprivrednu apoteku koja je njegova, ali nije njegova, odnosno prodao ju je frendu kojem je onda dao poticaje ili tako nešto? Ili možda opet negdje vata brkate omladinke?

KO
Komacero
10:04 17.10.2015.

Hrvatska raste,raste broj izbjeglica ,rastu rijeke ,jezera,rastu problemi sve raste uz hrvatsku vladu samo pada standart hrvatske sirotinje.Suludi Nero hrvatske politike ceka da mu naraste......zivela partija drug Tito i josef Staljin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije