Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKOLJ U LAS VEGASU

Nitko ne zna što je multimilijunaša navelo na ovaj stravični zločin

Las Vegas
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
03.10.2017.
u 21:15

Amerika je u potpunom šoku nakon najveće i najsmrtonosnije pucnjave u njezinoj povijesti. Do sada je živote izgubilo 59 ljudi

Broj žrtava suludog masakra koji se u nedjelju navečer dogodio u Las Vegasu popeo se na 59 mrtvih i 527 ranjenih, među kojima su neki još uvijek u kritičnom stanju. Policija je objavila da su u hotelskoj sobi iz koje je Stephen Paddock pucao po publici na koncertu country-glazbe pronađena ukupno 23 komada vatrenog oružja, među kojima i neka s vrlo preciznim nišanskim mehanizmima. U njegovu domu pronađeno je još 19 komada vatrenog oružja, eksplozivi i nekoliko tisuća metaka, ali i neke “elektroničke naprave” o kojima policija nije željela detaljnije govoriti. No policija još uvijek nema ni približnu ideju o tome što je bio motiv za ovako stravičan zločin.

Među teško ozlijeđenima je i američki Hrvat Mike Ljubic (41) koji živi u vrlo brojnoj hrvatskoj zajednici u San Pedru u Kaliforniji, a radi kao dizaličar u luci u Los Angelesu. Na koncertu je bio sa suprugom Michelle, kojoj je spasio život zaklonivši je svojim tijelom. Propucan je u leđa, a nakon dvije dugotrajne operacije još je životno ugrožen i u komi.

– Prvo sam čula nešto što mi se učinilo kako padanje razbijenog stakla ili poput petarde. Onda sam vidjela muškarca kako leži na tlu u krvi i dvije žene kako vrište iznad njega. Pjevač je otišao s pozornice i nastala je opća panika. Ponovno su odjeknuli pucnji. Sa svoje dvije prijateljice skrila sam se u kiosk za prodaju kokica.

Foto: AFP

Pucnjava nije prestajala, činilo mi se traje vječno – rekla je Melissa Ayala iz Južne Kalifornije opisujući kako su ljudi bezglavo bježali skačući preko ograda. Djevojke Kayla Ritchie i Megan Greene, također iz Kalifornije, kazale su da je uoči koncerta bilo nekih problema s razglasom i da je zvuk koji je pratio te probleme bio gotovo isti kao zvuk pucnjave.

Krv, krici i očaj

– Mislile smo da ponovno imaju isti problem s razglasom, no onda se sve zamračilo i tada smo shvatile da nešto nije kako treba. Dežurni vatrogasac išao je okolo i vikao da legnemo na pod – rekla je Kayla. Bilo je i onih koji su opisivali kako su meci udarali o beton neposredno pokraj njih i da zapravo nije bilo mjesta koje bi pružilo siguran zaklon od njih. Todd Blyleven, koji je sa suprugom i još petnaestak prijatelja na koncert došao iz Dallasa, kaže da je izveo suprugu i prijatelje na sigurno puzeći iza štandova za prodaju hrane.

Foto: AFP

– Nakon toga vratio sam se i pridružio volonterima koji su pod kišom metaka iznosili ranjene iz prostora na kojem se održavao koncert. Podigao sam beživotno tijelo jedne djevojke i počeo je nositi. Tada sam na tlu vidio policajca s prostrijelnom ranom na vratu – rekao je Blyleven. Volonteri koji su u prvim trenucima nakon napada na ulicu iznijeli popriličan broj ranjenih počeli su zaustavljati vozila i naređivati vozačima da ih odvezu u bolnice.

Ljubav prema country-glazbi povezala je Sandy Casey i Christophera Willemsea. Zaručili su se na putovanju u Novi Zeland u travnju, a pripreme za njihovo vjenčanje bile su već pri kraju. Kada su odjeknuli prvi pucnjevi, oni su bili neposredno ispred pozornice. Bacili su se na tlo, no Sandy je pogođena u donji dio leđa.

– Nije osjećala noge, a ja sam stavio prst na ranu da ne krvari. Podigao sam je i odnio na ulicu. Meci su i dalje pljuštali. Govorio sam joj da je volim, da je posebna, savršena. Držao sam je čvrsto sve dok nije izdahnula – svjedočio je Christopher. Ona nije ni stigla do bolnice, no liječnici iz bolnica s područja Las Vegasa kažu da su im dovozili ljude s prostrijelnim ranama, ali i one koji su stradali bježeći s koncerta. Bilo je čak i onih koji su u panici završili pod kotačima automobila. Također su kazali da je gotovo polovica onih koji su dovezeni bila u teškom stanju.

Las Vegas
1/21

Ova stravična tragedija opet je aktualizirala rasprave o strožim zakonima za držanje oružja, što mnogi smatraju jednim od glavnih uzroka ovakvih pokolja. No najveća je enigma ove tragedije Stephen Paddock, napadač koji je sve ovo pomno isplanirao i proveo u djelo. Živio je u Mesquiteu, mjestu od dvadesetak tisuća stanovnika u kojem uglavnom žive umirovljenici i golferi. Susjedi ga opisuju kao povučenu, ali izuzetno mirnu i pristojnu osobu, a lokalna policija priopćila je da nije imao nikakav dosje, nije čak ni zaustavljen zbog prometnog prekršaja. Policija u Las Vegasu, kamo je često odlazio, jednom ga je kaznila zbog prometnog prekršaja. Nije poznato ni kojoj vjerskoj zajednici pripada, a FBI tvrdi da za sada nema naznaka da je povezan s nekom islamističkom terorističkom organizacijom.

Njegova braća Bruce i Eric za krvavi Stephenov pohod doznali su putem medija i od policije. To ih je potpuno šokiralo.

– Ovo što se dogodilo nama i našoj 90-godišnjoj majci mogu usporediti samo s udarom asteroida. Ne razumijemo što mu se dogodilo? Kako je pao tako nisko da pobije sve te nevine ljude? Nismo se vidjeli neko vrijeme i ne znam kakva su bila njegovo vjerska uvjerenja, ali znam da nikada u životu nije bio veliki ljubitelj oružja. Kako je, zaboga, uopće došao do automatskog oružja? – pita se Eric. No braća su otvoreno rekla da je njihov otac bio na tjeralicama FBI-ja i to zbog nekoliko pljački banka. On je 1968. pobjegao iz zatvora, a policija ga je uspjela uhititi tek deset godina kasnije. Na tjeralicama je pisalo da je to čovjek s dijagnozom psihopata te da je naoružan i vrlo opasan.

Bio je multimilijunaš

Stephen Paddock bio je multimilijunaš. Ulagao je u poslove s nekretninama u Teksasu, imao je dozvolu za pilotiranje, dva mala zrakoplova i više nekretnina. O njegovoj karijeri policija nije uspjela puno doznati. Prije trideset godina radio je u Locheed Martinu, velikom proizvođaču zrakoplova, no od tada nije imao stalan posao. U kasinima u Nevadi bio je poznat kao kockar koji je ulagao velike novčane iznose i uvijek dobivao, ali znao se kontrolirati. Njegov brat Eric čak tvrdi da je bio profesionalni kockar i bogat čovjek koji je živio u luksuznim hotelima.

Bio je čest gost luksuznih hotela i kockarnica

Stephen Paddock nije bio član nijedne političke, a ni vjerske organizacije, nije slijedio nikakvu ideologiju niti je bio zagovornik superiornosti bijele rase.

U braku je bio dva puta i nije imao djece. U kockarnicama Las Vegasa igrao je videopoker i druge kartaške igre. Nedavno je u jednoj od njih proslavio dobitak od 20 tisuća dolara. U luksuzni hotel iz kojeg je pucao došao je 28. rujna i unajmio veliki apartman na 32. katu. Njegov automobil još je u garaži.

Komentara 62

SE
Sejo
23:10 03.10.2017.

Dobar Dan dobar dan, izvolite,mogu li dobiti onu pusku automatsku i 23 okvira.Moze ,izvolite 1345 dolara,izvolite racun .Dovidjenja.

Avatar mlijeko
mlijeko
00:15 04.10.2017.

A što ako je tip ubijen a neki drugi pucali i otišli...

ZM
zmijoljubaccc
21:50 03.10.2017.

ipak nije novac sve ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije