Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razlozi bunta

Koji su motivi prosvjeda branitelja i zašto traže smjenu

prosvjed
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/15
28.10.2014.
u 08:00

Politička je situacija u zemlji napeta, neki bi rekli naelektrizirana, i sigurno je da i te kako utječe na cijelo društvo, a onda i na vrlo utjecajnu populaciju branitelja...

Još se ne nazire kraj prosvjeda hrvatskih branitelja koji traje već osam dana. Politička je situacija u zemlji napeta, neki bi rekli naelektrizirana, i sigurno je da i te kako utječe na cijelo društvo, a onda i na vrlo utjecajnu populaciju branitelja. Na današnji okrugli stol branitelji će doći s čvrstim zahtjevom za ostavkama ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića.

Nije riječ o pravima?

Premijer Zoran Milanović u više je navrata istaknuo da se materijalni položaj branitelja neće mijenjati. Tvrdi da nema razloga za nezadovoljstvo te kako su prosvjedi dijelom i politički motivirani.

Prema jednoj teoriji, nije riječ o braniteljskim pravima i smjeni ministra Matića, nego je prava meta premijer Milanović i njegova vlada. Pristalice ove teorije tvrde da iza ovih akcija stoje HDZ i Milan Bandić. Nije ostalo nezamijećeno da su prosvjedi počeli gotovo istodobno kada je uhićen Milan Bandić. Jedan od aktivnijih organizatora bio je predsjednik zagrebačke Hvidre Mirko Ljubičić Šveps, zaposlenik zagrebačkog Holdinga, kojeg se opisuje kao čovjeka od povjerenja Milana Bandića. On odbija i pomisao da su prosvjedi politički motivirani. Zbog povezivanja s Bandićem kolege branitelji već su ga na početku prosvjeda upozorili na to i on se, kaže, povukao iz javnosti. Podržava prosvjed svim srcem, ali ne želi biti u prvim redovima.

– Ovo nema veze s Milanom Bandićem – tvrdi Ljubičić.Uvjerava nas da je pravi razlog prosvjeda izmjena Zakona o braniteljskim mirovinama te, kako je rekao, bezobrazan pokušaj Bojana Glavaševića da izjednači hrvatske branitelje oboljele od PTSP-a i agresorske vojnike.

Što se mijenja u zakonu

Kako doznajemo, branitelje brinu odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju koje na snagu stupaju 1. siječnja 2015. godine. Prema članku 80 tog zakona, od nove godine mirovine se dijele na dva dijela - opći i posebni dio, odnosno na dio koji se financira iz mirovinskog fonda te onaj koji se financira iz državnog proračuna.

Dio mirovine pokriven radnim stažem usklađivat će se kao i ostale mirovine, svake godine (iako posljednje dvije godine nije bilo nikakvih usklađivanja), dok će dio mirovine koji je određen posebnim propisima biti povećavan samo ako bude rastao državni proračun. Iako je ministar Matić u nekoliko navrata tvrdio kako ovo ne znači nikakvo rezanje prava, branitelji vjeruju kako to upravo znači manja prava. Veliki broj branitelja na bojište je otišao s 18 godina, odnosno bez dana radnog staža ili s minimalnim stažem, pa primaju samo posebni dio mirovine. Branitelji tumače da tako njihov posebni dio mirovine ovisi o proračunu čija će se visina smanjivati ili povećavati razmjerno stanju financija u državnoj blagajni. Vjeruju kako će ova odredba biti tek temelj ka mijenjanju stečenih braniteljskih prava.

Za Josipa Klemma, jednog od najutjecajnijih organizatora, nema nikakve dvojbe da trojka iz Ministarstva branitelja mora otići.

– Oni ne rade ništa za dobrobit hrvatskih branitelja – kaže Klemm i dodaje da se prosvjed nije dogodio preko noći. Odbija špekulacije po kojima je uhićenje Milana Bandića bilo okidač koji je izveo branitelje na ulicu. Na našu konstataciju da ovdje nije riječ o ministru Matiću, nego o premijeru Milanoviću, Klemm je pitijski odgovorio kako su jučer posjetili Imunološki zavod te da je nezadovoljstvo u Hrvatskoj sve veće. Na pitanje hoće li tražiti ostavku premijera Milanovića, Klemm je rekao da ne zna kuda će sve ovo otići.

– Naš je interes da se netko počne brinuti o građanima Hrvatske – rekao je Klemm, koji je zahvalio Ivi Josipoviću i Josipu Leki što su posjetili branitelje. Dodao je da oni samo mogu lijepo pozdraviti branitelje, ali da je glavna moć u rukama premijera Milanovića.

Predsjednik Zbora veterana gardijskih brigada Ante Deur također ističe da traži ostavku ministra Matića i njegovih ključnih ljudi.

– To je osnovni uvjet da bi se o nečemu drugom moglo razgovarati. Aktualna vlast treba napokon shvatiti da je Domovinski rat temelj hrvatske države – rekao je Deur i dodao kako branitelji zamjeraju ministru Matiću da više sluša Dokumentu i Vesnu Teršelič nego branitelje.

– Premijer Milanović svojim izjavama pokazuje da nije odgovoran političar. Branitelji su temelj hrvatske države. Trebao bi doći među hrvatske branitelje i pitati u čemu je problem. Tko bi to trebao biti vredniji za razgovor s premijerom od onih koji su stvarali državu – pita se Deur. Đuro Glogoški, stopostotni ratni invalid i jedan od organizatora, slaže se sa suborcima da ministar Matić mora otići. Zasad, kaže, neće tražiti ostavku premijera Milanovića.

– Vidjet ćemo u kojem će pravcu ići razgovor – ističe Glogoški. Očekuje da će na razgovor doći i pozvani premijer. – Nigdje ne vidim politički motiv prosvjeda – zaključuje Glogoški.

>>Dovezao se taksijem pred Ministarstvo branitelja, polio benzinom i zapalio

>>Branitelji: Jesi li rekao da ćeš dati ostavku ako je mi tražimo? Matić: Jesam, ali mora biti razlog!

>>I slavonski branitelji dali potporu prosvjednicima ispred Ministarstva branitelja

Komentara 335

Avatar abakus
abakus
08:12 28.10.2014.

Maločas sam na drugom članku napisao ovaj komentar, citiram: "Iskreno, najgori su u svemu ovome mediji, koji se od početka prosvjeda pa do dana današnjeg još uvijek nisu udostojali otići među te ljude i napraviti jedan dulji intervju u kojem bi oni mogli jasno i glasno reći sve što ih muči i što žele. Branitelje se u medijima tretira kao neke luđake, o njima dolaze do čitatelja samo poluinformacije, i to iskrivljene, koje pak koriste stranački vojnici sdp-a po raznim forumima za pljuvanje po njima i stvaranje atmosfere mržnje prema braniteljima i Domovinskom ratu. To je sramotno. Kao čitatelj i kao građanin tražim da novinari odu do branitelja i razgovaraju s njima te prenesu bez iskrivljavanja njihove zahtjeve i argumente koje imaju za njih. A ne ovako, da čak i ovaj prosvjed Josipović (aka Nova Pravednost!) zahvaljujući medijima pokušava iskoristiti za svoju izbornu promidžbu." Kraj citata. Mogu samo konstatirati da je ovaj novi članak na temu branitelja opet napisan iz nekog novinarskog ureda i opet se bavi nekim rekla-kazala zamagljivanjem istine. Ovo nije novinarstvo već zloporaba novinarstva u dnevno-političke svrhe vladajuće kaste.

Avatar serafina
serafina
09:51 28.10.2014.

Za aktualnu vladu najbolje je dati krivnju HDZ-u . Pa zar mislite da su ovi ljudi teški invalidi koji su prošli pakao rata toliko naivni da se smrzavaju daleko od njihovih kuča i riskiraju život plačeni od HDZ. Novinari ,ri , komentatori dnevno se rugaju braniteljima, podcjenjujući ih pa čak i vlada i to vam se čini normalno. To nigdje na svijetu ne postoji. Mesić, Josipović, Milanović, Pusička, Teršelička , dižu u zvijezde partizane a pljuju po braniteljima domovinskog rata , šuruju sa četnicima i dobro su uhljebljeni na grbaći Hrvata. Matiću ako imaš još malo digniteta daj ostavku. Glavaševiću ti si odabrao krivu stranu.

ĆA
ćaćaća
09:41 28.10.2014.

omalovažavanje domovinskog rata i branitelja dovelo ih je na ulice..partija po običaju to prebacuje na utjecaj hdz.a kako bi pokrila svoje rabote pretvaranja obrambenog u građanski rat..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije