Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Ništa nam nije teško za mačke, ali uskoro ih nećemo moći ni prehraniti

Ne znaju mace što je politika i zašto neke životinje u gradu Osijeku imaju bolji status i Grad ih financira, kažu iz osječke Udruge Devet života
27. listopada 2020. u 14:20 0 komentara 769 prikaza
Foto: Udruga 9 života
Pogledajte galeriju 1/2

Kad je ova pandemija satrla svijet, znale smo da će godina biti znatno teža od prijašnjih. Dugo već čekamo prostor za sklonište, a koliko vidimo ništa se u tom smjeru ne razvija u korist osječkih napuštenih mačaka. Kažu, tko čeka dočeka, no u ovom slučaju to izgleda neće biti tako. Mi svakim mjesecom tonemo dublje.

Tim riječima počinje pismo volonterki osječke Udruge Devet života koja se brine za bolesne, ozlijeđene i napuštene mačke, a često pomažu i sugrađanima koji su se našli u teškim situacijama.

– Dojava je previše, građani nikako da shvate da nije dosta imati samo mjesto za mačku, jer svaka treba liječenje, cijepljenje, kastraciju, hranu, pijesak. Većina građana opravdava se da s mačkom nemaju gdje, jer imaju već jednog, dva psa, jednu ili dvije mačke, djecu, alergičare. Imamo i mi to sve i preko 100 mačaka za kojima svaki dan čistimo, peremo, dajemo im terapije, hranimo ih i trošimo resurse kojih sada više nemamo – kažu volonterke.

Dodaju kako ne treba komplicirana matematika da se shvati kako je ovo što oni sada rade neodrživo i da, ako se stvari jako brzo ne promijene, razmišljaju o konačnim postupcima. I ne zato što to žele, već zato što već dulje gledaju u zid. 

 

nisu odustajali Bolji dani za napuštene mačke u Osijeku – dobit će svoje sklonište

 

– Na žalost, najgore će proći oni koji su najmanje krivi. Oni koji ne znaju što je politika i zašto neke životinje u ovom gradu imaju bolji status i Grad ih financira. Nije da nismo provele sate na sastancima slušajući obećanja, dogovarale kako dalje. Davno još. S druge strane, mi imamo razmažene građane. Sve ih srce boli, ali nedovoljno da sami nešto poduzmu. Možda smo i same krive za to jer smo uvijek sve radile same. No, kako je udruga postala poznatija, tako se i broj dojava utrostručio (do toga da nas ljudi žicaju za svoje mačke), a mi ne možemo sakupiti 11.000 kuna samo za veterinarske troškove – pišu u svom pismu. Podsjećaju da su prijašnjih godina imale i 25.000 kuna troškova, smanjile su ih kad su opremile stacionar. No, kažu, grad Osijek trenutno guši jedinu udrugu koja se godinama brine za mačke. Udrugu koja godinama kastrira, liječi, hrani i brine se za sve te nevidljive životinje grada prijatelja životinja. Guši i zadnje nade volonterki koje su većinu života potrošile na pomaganje drugima.

– Vadile smo mačke iz rupa, podruma, Drave, odnosile čak i iz gradskih ureda na njihovu molbu, vadile ih iz kontejnera, tražile s lampama usred noći u napuštenim zgradama, hodale po poljima, probijale se kroz šipražja. No, ništa nije teško kao boriti se s praznim obećanjima i nemati dovoljno za prehraniti mačke koje smo s tih mjesta spasile. Godina 2020. sve nas je potresla, izvukla iz polusna u gadnu realnost u kojoj živimo. A realno je to da ćemo mi u idućih par mjeseci odlučiti što ćemo. Ako se situacija ne promijeni, nažalost nećemo imati puno izbora. Budućnost ove udruge u vašim je rukama – kažu volonterke.  

Pomoći im možete uplatom na račun Udruge, HR3923400091110475218, a o svim drugim načinima pomoći i o tome što rade možete pročitati i na njihovoj Facebook stranici.

Žarkovica 'Ne smijemo dopustiti da se omalovažava uporna borba volontera' Ilustracija Kaznena prijava Postavljao žičane zamke, lovio i mučio mačke

 

 

Susjed uhvaćen na kameri kako ulazi u spavaću sobu
uhvaćen na djelu
Dali su susjedu ključ od svog doma, zaprepastili se kada su vidjeli snimku s kamere
Astellas d.o.o.
TIHA BOLEST
Pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.