Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nikolić: Velika Srbija još uvijek je moj san, ali neće se ostvariti

Već dugo govorim da je Hrvatska međunarodno priznata država i da neće biti novog mijenjanja granica, rekao je Nikolić
24. svibnja 2012. u 17:56 107 komentara 1371 prikaza
Tomislav Nikolić
Foto: REUTERS/PIXSELL

Regionalni mediji raspisali su se o intervjuu koji je novi Tomislav Nikolić dao njemačkom FAZ-u netom prije predsjedničkih izbora u Srbiji. Novi predsjednik Srbije u intervjuu otkriva kako se ne stidi svog četništva i ulozi u ratovima u Jugoslaviji početkom devedesetih, da još uvijek sniva o Velikoj Srbiji, ali i da se pomirio s teritorijalnom cjelovitošću Hrvatske i BiH.

– Već dugo govorim da je Hrvatska međunarodno priznata država, da je hrvatska granica na Dunavu i da neće biti novog mijenjanja granica. Isto vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu – rekao je Nikolić, dodavši kako nije njegova krivnja što BiH ne funkcionira kao država.

– Moji snovi iz vremena kad se Jugoslavija raspala o tome tko bi trebao gdje živjeti, nažalost, nisu ostvareni. A očigledno se neće ni ostvariti – uvjerava Nikolić. Velika Srbija, dodaje, još uvijek mu je san, ali san koji zbog aktualnih međunarodnih odnosa i puta Srbije prema EU neće biti ostvaren. Svoje uloge u raspadu Jugoslavije ne srami se.

– Bio sam dragovoljac u ratu i toga se ne stidim. Dobio sam titulu četničkog vojvode. No, kad je Slobodan Milošević 1993. optužio Srpsku radikalnu stranku da priprema zbacivanje vlade, četnički smo pokret raspustili. Nakon toga nije ponovno obnovljen. Tada sam rekao da ja kao četnički vojvoda uvijek moram biti četnik i da ću ponovno braniti Srbiju ako me budu zvali – rekao je Nikolić, koji ne vidi zašto bi njegova politička povijest trebala predstavljati prepreku pri službenim posjetima Hrvatskoj i BiH.

– Jesam li ja zlikovac? Jesam li ja kriminalac? Jesam li ja nešto prečuo? Ja za Hrvatsku nisam kriminalac. Ja sam građanin, a ne kriminalac. Za Hrvatsku, ja ću biti predsjednik kojeg je izabrao srpski narod. Ako Hrvatska bude htjela, surađivat ćemo. Ako ne, to je njihovo pravo – poručio je Nikolić te naglasio da je sporne izjave, poput one o napadu na "prvi ustaški grad" Dubrovnik, davao kao obični građanin, a ne političar, te da je morao slijediti službenu politiku svoje Srpske radikalne stranke.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • -obrisani-:

    Naš predcednik se još uvijek nije izjasnio?

  • milosobilic:

    Ovo je Hrvatska Propaganda.....,Pokazi te mi jedan Klip ili dajte mi jedan dokaz za ovaj interviju....Sram vas bilo Hrvati!

  • pidocha:

    dno dna,