Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.11.2015. u 12:00

Italija se vraća u okvire međunarodnih zakona, ističe podtajnik Giacomelli

Od danas započinje konkretni proces reforme lokalnih radijskih i TV nakladnika, napisao je (2. studenoga) na web stranici Ministarstva za gospodarski razvitak podtajnik za komunikacije Antonello Giacomelli. Talijanska glasila toj obavijesti nisu posvetila ni retka. Općenito se u Italiji, osim u lokalnim listovima gradova duž jadranske obale, malo pisalo o smetnjama koje imaju TV gledatelji u Hrvatskoj i Sloveniji zbog frekvencija. Giacomelli piše da je ta reforma početak rješavanja problema smetnji te da će se time konačno "Italija vratiti unutar međunarodnih zakona", ali će se time lokalnim televizijama dati sigurnost za nove investicije i razvitak.

Naime, kada znaš da emitiraš na frekvenciji koja nije potpuno tvoja, premda ti ju je dala tvoja država, onda ne ulažeš u razvitak, već "životariš" na onome što imaš. Pokrenute su, dakle, procedure za dobivanje novih frekvencija na kojima će lokalne televizije moći emitirati a da pritom ne ometaju hrvatske emisije. Gotovo 51 milijun eura osigurano je za one koji će dobrovoljno napustiti sadašnje i preuzeti nove frekvencije.

Problem s frekvencijama, odnosno smetnjama za hrvatske gledatelje, traje od 2010. godine kada se u Italiji počelo prelaziti na emitiranje digitalnim putem. Zapravo pogriješio je odjel za komunikacije talijanskog ministarstva koje je dodijelilo frekvencije lokalnim postajama kao što su TeleChiara, Tva Vicenza, Antenna 3, Telenuovo, TeleArena, TeleFriuli, Canale Italia itd., a koje su bile već dodijeljene Hrvatskoj i Sloveniji.

"To je bio tipični talijanski nered, zbrka (pasticcio)", izjavio je nakladnik TV Antenna 3 Thomas Panto. Različite lokalne TV postaje uložile su milijune eura u frekvencije "smeće" (spazzatura), kako ih je nazvao Panto, te je taj novac mogao nestati kao onaj koji je bio uložen u bankarske "trash" dionice.

Ni tada, ali ni sada, TV smetnje nisu bile na stranicama talijanskih listova.

>> Talijani se napokon miču s hrvatskih TV i radijskih kanala!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije