Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomilovanje

Neposlušni ruski tajkun na slobodi nakon deset godina

hodor
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
19.12.2013.
u 22:52

Vladimir Putin odlučio je pomilovati Mihaela Hodorkovskog zbog bolesti majke

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako će uskoro pomilovati ruskog tajkuna Mihaila Hodorkovskog koji je već cijelo desetljeće iza rešetaka i jedan je od najpoznatijih svjetskih zatvorenika. Putin je kazao da će to učiniti iz ljudskih razloga nakon što mu je Hodorkovski poslao zahtjev za pomilovanje.

Politički zatvorenik

Druga strana pak demantira da je zahtjev za pomilovanje poslan Putinu. Hodorkovski je s Platonom Lebedevim osuđen za krađu naftnih derivata i pranje novca te još prije za poreznu prijevaru, a mnogi ne samo u Rusiji nego i diljem svijeta smatraju da se u slučaju Hodorkovskog radi o političkom procesu.– Gospodin Hodorkovski prije nije tražio pomilovanje, no ovaj je put to učinio i iz ljudskih razloga bit će oslobođen. Glavni je razlog taj što mu je majka bolesna – kazao je na redovitoj konferenciji za novinare u Kremlju Vladimir Putin. Osim najpoznatijeg ruskog političkog zatvorenika, oslobođeni će biti i članice grupe Pussy Riot te aktivisti Greenpeacea koji su u zatvoru jer su prosvjedovali zbog ruskog iskorištavanja nafte na Arktiku.

Nekad najbogatiji Rus

Podsjetimo, Mihail Hodorkovski 1995. godine za 350 milijuna dolara kupio je naftni div Yukos i ubrzo postao najbogatijim čovjekom u Rusiji. No, za razliku od drugih oligarha nije se politički priklonio Vladimiru Putinu, već je ostao blizak oporbenim strankama. Početkom 2003. godine Hodorkovski je uhićen i optužen za porezne malverzacije i sumnjivo poslovanje, a dvije godine kasnije osuđen je na osam godina zatvora. S obzirom na to da drugi tajkuni koji su jednako poslovali nisu procesuirani, slučaj Hodorkovskog ocijenjen je kao Putinov politički obračun s nekooperativnim tajkunom. Putin sada ističe da je Hodorkovski već cijelo desetljeće u zatvoru te kako je to dovoljna kazna.Analitičari ovakvu Putinovu odluku vide kao nastojanje da se smanje kritike međunarodne zajednice zbog ugrožavanja ljudskih prava u Rusiji, posebno u svjetlu Zimskih olimpijskih igara koje će se održati u Sočiju u veljači iduće godine.

>> Putin će pomilovati 100.000 zatvorenika?

Komentara 5

Avatar Nexus
Nexus
10:08 20.12.2013.

Objava pustanja Chodorovskog je samo obmana javnosti. Na samoj presici, I to vec pod kraj, dolazi pitanje dali ce I Chodorowski biti pomilovan. Ocito je da je pitanje bilo namjesteno. Putina zabrinjava kaoticna situacija u Ukraini, a boji se I I bojkota zimskih olimpijskih igara u Sochiju pa na ovaj nacin kupuje demokratske poene. Slucaj Snowden mu je donio velike simpatije zapadne javnosti, a ova amnestija je samo jos jedan sahovski potez velemajstora Putina. Osim toga Chodorovskom se sprema jos jedno sudjenje. Nakon pomilovanja bit ce ponovo osudjen, a Putin ce si prati ruke u nevinosti.

BF
brkonja fra brkati
09:11 20.12.2013.

Hodorkovski je s Platonom Lebedevim osuđen za krađu naftnih derivata i pranje novca te još prije za poreznu prijevaru, a mnogi ne samo u Rusiji nego i diljem svijeta smatraju da se u slučaju Hodorkovskog radi o političkom procesu. ------------------------------------------------------------------ Hodorkovski je kupovao dionice Yukosa sa novcem Jacoba Rothschilda ( London).Kad je uhapšen,prebacio je upravljanje nad dionicama na rothschildovu banku.To je bilo kršenje ruskih zakona i nema nikakve veza sa politikom,Zapravoiima,Hodorkovskio je bio povezan direktno i sa Rockfellerom i sa Rothschildom i trebao je postati predsjednik Rusije ,kojom je trebao vladati u ime globanog cionizma.Dakle,pripremao je teren za najveću pljačku Rusije od boljševičke revolucije,koju je ista ekipa skovala.

DU
Deleted user
19:18 20.12.2013.

Sibir čuda radi. Bogati, bahati i moćni postaju krotki, poslušni i ponizni. Car Putin zna kako se s takvima kao što je Hodorkovski izlazi na kraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije