Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ne znam puno o seksu, ali znam o ljubavi, koja je u seksu glavna

Ženama su prodali priču o kondomu pod krinkom emancipacije, a one su na to nasjele! Glavni je problem mladih, smatra Stojić, oholost – prikrivanje prave osobnosti maskom
28. studenoga 2010. u 18:40 172 komentara 964 prikaza
\'23.11.2010. Zagreb -svecenik Damir Stojic prije pocetka sata vjeronauka druzi se sa studentima u Studentskom domu Stjepan Radic  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL\'
Foto: Davor Visnjić/PIXSELL

Prema mladima je otvoren, prema medijima skeptičan. Buni se jer svećenike u Hrvatskoj prikazuju "ili kao ustaške seljačine ili kao frikove", dok se o normalnoj većini, kaže, ništa ne čuje.

Salezijanac Damir Stojić ima 37 godina, a kad nije u svećeničkoj halji, nosi traperice, tenisice i majicu "fifa" s kapuljačom. U tom izdanju dečka iz kvarta savršeno se uklapa u studentski dom Cvjetno naselje, gdje se posljednje tri godine, kao studentski kapelan, duhovno brine za studente triju zagrebačkih domova, osim Cvjetnog, i tzv. Šare i Save.

Otvoren, bez dlake na jeziku

Da je don Damir pronašao svoje mjesto pod suncem dokazuje impresivan broj mladih koji utorkom na njegovu vjeronauku popune šestotinjak stolaca u dvorani SD-a Stjepana Radića. Srijedom mu pak na "reprizu" u crkvi Sv. Mati Slobode na Jarun dođe njih dvjestotinjak. Zašto je među mladima toliko omiljen već je na prvi pogled lako shvatiti. Otvoren je, energičan, spontan i nema dlake na jeziku. Kaže da je radikalan, no upravo se, tvrdi, ta osobina mladima sviđa. Ove se godine proslavio nizom predavanja o seksualnosti na temelju nauka Teologije tijela Ivana Pavla II., na kojima je podupirao crkvene stavove o neprakticiranju spolnih odnosa prije braka. Da je mladima poručio "samo se vi ljubite i volite, sve je to prirodno, Crkva će s vremenom ublažiti svoje stavove", uvjeren je da se ne bi vratili. Mladi su, tvrdi, zasićeni lažima svijeta. – Ne počinjem predavanje tako da nešto branim ili dopuštam, nego prije svega s mladima prođem dva osnovna antropološka pitanja: tko sam i kamo idem. Nakon toga zaključak se sam nameće – priča don Damir. Kršćanski pristup, nastavlja, jedno je veliko "da" koje podrazumijeva i mnogo ne. Primjerice, pri ulasku u brak jednoj osobi kažemo da, a pritom "ne" izgovorimo dvjema milijardama ljudi! Onima koji smatraju da svećenik nema što pričati o seksu jer nema pojma što je to poručuje da je to istina, ali da on mnogo zna o ljubavi, a ona je, smatra, glavni sastojak seksa.

Kontracepcija uništava brakove

– Ako mladić ostavi djevojku s kojom je imao seksualne odnose, ona zna da je bila iskorištena, ona to osjeća. Nevjerojatno je kako su žene nasjele na priču o kondomu. Njega je izmislio muškarac samo zato da može nesmetano uživati, a ženama su ga prodali pod krinkom njihove emancipacije! Da stvar bude smješnija, one su na to nasjele! – govori studentski kapelan.

Nijedan muškarac, kaže, nema moralni legitimitet da uđe u ženu ako je ne voli i s njom ne želi provesti život. Kontracepcija pak, tvrdi, uništava brakove jer "žena zna da nešto nije u redu čim se betonira njezina plodnost". Nema tu, nastavlja, žrtve, jer da je ima, muškarac bi "proučio partneričin kalendarić s bojama", čime bi savršeno upoznao njezino tijelo, a osim toga, čežnja od desetak dana suzdržavanja još bi ih više zbližila.

Don Stojić je praktična duha, a neki njegovi stavovi zacijelo su povezani s činjenicom da je rođen i odrastao preko oceana – u Torontu, kao treći i najmlađi sin u obitelji hrvatskih emigranata iz Međugorja. Nakon završene srednje salezijanske škole spartanskih pravila, upisao je studij psihologije, no planovi su pali u vodu kad se iduće ljeto domogao Hrvatske. Raskinuo je sa životom u bijelom svijetu, pokupio stvari i u Zagrebu upisao studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Poslije pedagoške prakse u Splitu i talijanskom Sondriju, zaredio se u ljeto 2002. godine. Dvije godine poslije, otišao je na poslijediplomski studij u Washington, nakon čega 2007. u Zagrebu postaje studentski kapelan.

Sada dane provodi s mladima. Tri puta tjedno od jutra do mraka prima ih na razgovore u svoj malen, ugodno namješten ured na Cvjetom, u prolazu između četvrtog i šestog paviljona.

Relativizam kao društveni problem

Dvije stvari koje mladi u četiri oka najčešće spominju su strah i depresija. Iako isprva, priča don Stojić, tvrde da ne znaju odakle im osjećaji usamljenosti i tuge, poslije u razgovoru shvate da izvor problema leži u obitelji.

– Ovo je jako krhka i uplašena generacija – reći će. Rješenje vidi u pravom prijateljstvu, zbog čega su vrlo važni molitveni i drugi skupovi mladih na kojima se mogu uvjeriti da i ostale more isti ili slični problemi. Drugi je ključ izlaska iz duhovne krize prihvaćanje istine.

– Istine o svemu. Velik je problem modernog društva relativizam. Savjest treba uskladiti prema istini jer je ona iznad savjesti. Kada duh usklađujemo s istinom, postajem bolji i slobodniji – kaže don Stojić te postavlja pitanje je li vlak slobodniji na tračnicama ili kad iskoči iz njih.

Glavni je problem mladih, smatra, oholost – kad svoju osobnost prekriju maskom i glume nekoga tko nisu. Iz tog smrtnog grijeha stvara se strah jer se boje da će otkriti kakvi su ispod površine, što pak izaziva psihičke probleme. Nikomu ne preporučuje priručnike za samopomoć. Šarenim naslovima koji u nekoliko koraka obećaju olakšanje zamjera što ljude uvjeravaju da su mali bogovi. Dio je to sve popularnije new age filozofije, koju naziva neopoganizmom. U to, uz reiki i bioenergiju, ubraja i jogu. – Joga znači savez, a ja se pitam savez s kim? – kaže. Za razliku od istočnjačkih vještina popularnih na zapadu, u Hrvatskoj bi radije preuzeo kapitalistički način razmišljanja: don Damir bi privatizirao sve, od vrtića, bolnica i škola do poduzeća!

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • -obrisani-:

    29.11.2010. u 11:00h kamocemo29 je napisao/la: sad ne znam što bih još napisao ______________________________________________________________ Kamočedo ......nema problema. Oni koji te plaćaju će ti ubrzo poslati još ciglica da ih slažeš hahahahahaha

  • mica1111:

    ...koje olakšanje nakon ovog Sajma pornografije...

  • adiafora:

    Gledala sam na DVDu njegova predavanja studentima o seksualnosti. Čovjek je toliko iskren i neposredan, naprosto fenomenalan!