Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ne dirajte plaže i ne pretvarajte državu u koloniju bogataša

Iako su hrvatska obala i otoci, ti biseri Jadrana, nacionalno dobro svih hrvatskih građana, u stvarnosti su mnogi dovedeni u situaciju da mogu biti samo promatrači uživanja turista u nacionalnim ljepoticama ove mlade države.
06. srpnja 2017. u 22:40 4 komentara 1068 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ni u jednom razdoblju godine kao uoči i tijekom turističke sezone, kada svjedočimo nepreglednim kolonama stranih i domaćih turista na našim autocestama, u zračnim lukama i na trajektima, nismo tako svjesni prirodnih ljepota ove zemlje, ali i da je, nažalost, većini hrvatskih građana uživanje u njima ograničeno.

Zaštita pomorskog dobra 'Kako je moguće ograđivanje plaža?': 7 najvažnijih pitanja i odgovora o koncesijama!

Iako su hrvatska obala i otoci, ti biseri Jadrana, nacionalno dobro svih hrvatskih građana, u stvarnosti su mnogi dovedeni u situaciju da mogu biti samo promatrači uživanja turista u nacionalnim ljepoticama ove mlade države. Zahvaljujući političkim i upravljačkim elitama ili za krajnje dobronamjernike lošoj sreći, četiri godine od ulaska u Europsku uniju većina građana ne samo da nije osjetila blagodati boljeg života, nego smo postali druga najnerazvijenija država u Uniji, odmah nakon Bugarske, i istodobno otkriće za stotine i stotine tisuća turista iz EU koji u Hrvatskoj ljeti pronalaze raj na zemlji. No, ta se vrata raja iz godine u godinu prosječnim građanima polako zatvaraju. Dok ih jednog dana ne dočeka ograda s natpisom “Zauzeto, zabranjen pristup hrvatskoj sirotinji”. A ta bi sirotinja, ako se stvari ne promijene nabolje, mogla postati velika većina nas. Ako već naši građani koji nisu baštinici nasljedstva predaka na obali mogu samo maštati da će jednom biti u jednakoj poziciji kao stranci da kupe nekretninu na Jadranu, ako već s plaćama taman toliko visokima da mogu držati glavu iznad vode mogu samo sanjati o godišnjem odmoru u hotelima na obali, onda su plaže posljednja linija obrane na koje im nitko ne smije zabranjivati pristup.

plaža FRANE STANIČIĆ Nitko u Hrvatskoj ne smije ograditi plažu i naplatiti ulaz

Kao što je za Večernji list rekao izv. prof. dr. sc. Frane Staničić s Katedre za upravno pravo zagrebačkoga Pravnog fakulteta, inače rođen i odrastao u Dalmaciji, javne plaže i plaže pod koncesijom ubrajaju se u pomorsko dobro, koje kao javno dobro imaju pravo koristiti svi hrvatski građani i na koje im nitko ne može zabraniti ulaz. Barem dok je na snazi postojeći Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama. Žalosno je i da inspekcije zadužene za provedbu zakona i zaštitu interesa svih građana žmire na to da su mnogi hoteli i vlasnici vila na moru uzurpirali pomorsko dobro dopuštajući time da se Hrvatsku pretvara u koloniju domaćih i stranih bogataša. Sva relevantna znanstvena istraživanja, uključujući i posljednji Pilarov barometar hrvatskog društva, pokazuju što građani misle i koliko drže do nacionalnih dobara jer je, primjerice, 85,5% građana protiv privatizacije otoka, jednak postotak njih protiv privatizacije šuma, a 88,7% građana protiv privatizacije izvora voda.

Zato se mora poručiti domaćim i stranim uzurpatorima pomorskog dobra – ne dirajte i ne ograđujte hrvatske plaže! Ali i političarima da ne pretvaraju hrvatske građane, koji baštine pravo korištenja i raspolaganja nacionalnim dobrima, u sirotinju koja će biti samo promatrač kako u njima uživa manjina domaćih građana i stranci. 

plaža Otočani u sukobu s Vladom 'Zakon nema odredbi kojima bi zabranio koncesionaru da naplaćuje pristup plažama' zlatni rat 'OSIM AKO SE SITUACIJA NE STABILIZIRA' Preokret u slučaju popularne plaže: Tvrtka SPORT B odustaje od koncesije nad 'Zlatnim ratom' Prosvjedi na Supetru "Pokret otoka" Prosvjedi diljem priobalja zbog koncesija za plaže
Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
 • Darchi2612:

  u Crikvenici se ulaz na gradsku plažu naplaćuje više od 20 godina, ne vidim da se itko bunio

 • duxnacije:

  Ne dirajte nam ravnice!!!

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  koje li patetike! ni riječi o previsokim cijenama smještaja, ni riječi o bezobrazno visokim cijenama u restoranima, kafićima, dućanima. ni riječi o ignorantskom odnosu domaćina prema domaćim turistima. 'ko to more platit' to je naša paradigma turizma, ne? more, sunce ... prikaži još! i kamen, to mi prodajemo. odu o neradu 'maslina je neubrana...' smo digni na nacionalni nivo u kulturi življenja. uostalom, pa tko uopće i viče na cijene ulaska na plažu, osim domaćih dolje?! koji sad svojim turistima moraju objašnjavati da se eto, i ovo, naplaćuje! ajd, iskreno, tko treba platiti odvoz i zbrinjavanja smeća sa plaže od turista? tko? zar ne korisnici usluge?! ajd budite face, pa recite domaćem stanovništvu, da će im se usluga odvoza smeća ljeti povećati za 300%, radi turista! e, ne možete više tako, vrijedi načelo 'onečišćivač plaća'. 95% turista na jadranu su stranci. doma navikli da plaćaju svakakvu uslugu. i da je njima najnormalnije da kad dođu na uređenu plažu, znači onu koja se redovito čisti (pa i od igla od narkića), koja ima par tuševa (minimum standarda uređene plaže), ima mjesto za odložiti otpad, one silne paštete, jogurti, negdje moraju završiti.... i? pitam ja vas, velike poštenjačine, kome natovariti ove troškove da ih plati? što hoćete više od sustava u kojem privatnik unajmi dio plaže, državi (vlasniku, ej!) plati naknadu, tzv. koncesiju, pa plaća održavanje reda i čistoće na plaži, među ostalim i odvoz smeća, pokupi igle koje uglavnom domaći tako vole bacati po plaži...