Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
branitelji Matiću ostavili stolac s porukom

Crnoja preuzeo Ministarstvo: Ja želim biti ministar svih branitelja, bez obzira na vjeru i naciju

Mijo Crnoja preuzeo Ministarstvo
Foto: Robert Anić/ Pixsell
1/21
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.01.2016.
u 09:59

Već u subotu ministri financija, unutarnjih poslova, vanjskih i europskih poslova te obrane napravili su primopredaju s prethodnicima

Danas se nastavljaju primopredaje u ministarstvima. Novi ministar branitelja Mijo Crnoja jutros je preuzeo Ministarstvo od bivšeg ministra Predraga MatićaProstorije Ministarstva potom su blagoslovili biskup sisački mons. Vlado Košić i župnik župe sv. Josipa Damir Ocvirk.

Crnoja je poručio kako želi biti ministar svih branitelja te da će mu prvi potez biti zaustavljanje razdvajanja mirovina.

- Želim i hoću biti ministar svih hrvatskih branitelja, bez obzira na vjeru ili naciju - kazao je Crnoja nakon primopredaje u ministarstvu zahvalivši bivšem ministru Predragu Matiću i njegovu timu na dosadašnjem radu.

Navevši kako se do sada nije dovoljno vodilo računa o dragovoljcima drugih nacija koji su branili Hrvatsku, Crnoja je kazao da je među hrvatskim braniteljima bilo i 10.500 Srba te velik broj Bošnjaka, Albanaca i drugih nacionalnosti.

Najavio je da će mu jedna od prvih mjera koju će zatražiti na Vladi biti zaustavljanje razdvajanja mirovina na dio ostvaren prema posebnom propisu i dio mirovine ostvaren na temelju radnog staža.

Na upit o registru izdajnika rekao je da se Ministarstvo branitelja treba baviti problemima branitelja, prenosi RTL

– Ako je objavljen registar branitelja, kako možemo tvrditi da se netko radi toga nije ubio. Ne vidim zašto se ne bi objavili ostali registri. Registre će izraditi pravosudne vlasti u RH, time se neće baviti Ministarstvo branitelja – rekao je Crnoja.

Zaželjevši novom ministru puno uspjeha u radu i da ima manje problema nego što ih je on imao, Matić je zahvalio i djelatnicima Ministarstva na velikom trudu na dobrobit hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Naglasivši kako novi ministar Crnoja neće zateći "kosture u ormaru", kao što ih nije niti on zatekao od ranijeg ministra, rekao je da Državna revizija godinama zaobilazi Ministarstvo branitelja jer imaju pozitivna izvješća o radu.

– Ja želim biti ministar svih branitelja, bez obzira na vjeru i naciju. Pod tim smatram sve koji su branili Hrvatsku. Imamo 10.500 Srba koji su branili Hrvatsku, imamo Bošnjake, Albance, Francuze... – rekao je Crnoja.

Kako prenosi N1, Matić se oprostio od tri skupine branitelja - od pravih, izmanipuliranih i onih trećih kojima je posvetio klip "Savo iz Kikinde".

- Tri puta zbogom braniteljima. Većina ih je pravih, i dalje sanjaju Hrvatsku koju još žele. Zbogom dijelu prosvjednika. Branitelji, izmanupulirani ste, već više puta od istih ljudi. Nažalost, to nije posljednji put. I treće zbogom onima koji nisu odoljeli da me vrijeđaju. Upućivali prijetnje meni i obitelji, i njima zbogom. Ima i onaj nastavak iz klipa "Savo iz Kikinde", za ostatak kliknite na YouTube - rekao je Matić, koji je poručio da će danas na svoju odgovorost prekinuti policijsku zaštitu. 

Josip Klemm, jedan od vođa prosvjeda branitelja ispred zgrade Ministarstva, rekao je da se raduje dolasku novog ministra.

- Nadamo se da će imati više sluha i razumijevanja za hrvatske branitelje i da će od prvog dana krenuti ka realizaciji određene problematike za hrvatske branitelje - rekao je Klemm, dodajući da nije za izradu novih registara poput registra izdajnika, kao što nije bio ni za registar branitelja.

- Ne želim nikakve registre koji će činiti podjele u društvu - rekao je Klemm.

Crnoja preuzeo Ministarstvo branitelja; Klemm izričito protiv registra izdajnika http://bit.ly/1SGWqI5

Posted by HRT Vijesti on 25. siječnja 2016

 

Prije ulaska u Ministarstvo Crnoju, koji je stigao u pratnji više branitelja, srdačno su dočekali prosvjednici iz šatora, a prije primopredaje Crnoja je zapalio svijeću i pomolio se ispred spomenika Nevenki Topalušić, braniteljici koja je umrla u prvim danima prosvjeda.

Pred Ministarstvo je stigla i nova ministrica socijalne politike Bernardica Juretić, bivša časna sestra, koju su branitelji gromoglasno dočekali. Dočekali su je i natpisi "Dobro došla časna, zbogom nečasna", čime se navodno aludira na njezinu prethodnicu Milanku Opačić.

Branitelji su Matića ispratili zvižducima i stolicom s porukom "Fotelja ti je toliko draga, ponesi je".

 

Početkom novog tjedna primopredaja je najavljena u Ministarstvima zdravlja, uprave, branitelja, u Ministarstvu socijalne politike i mladih; pomorstva prometa i infrastrukture; u Ministarstvu regionalnog razvoja; rada i mirovinskog sustava te u Ministarstvu gospodarstva.

Već u subotu, dan nakon što je premijer Tihomir Orešković preuzeo Vladu od bivšeg premijera Zorana Milanovića, njegovi ministri financija, unutarnjih poslova, vanjskih i europskih poslova te obrane napravili su primopredaju s prethodnicima. Svi su izjavili da je primopredaju prošla konstruktivno te da slijedi upoznavanje s dosadašnjim radom, analiza te žurna priprema za izradu prijedloga za državni proračun.

>> Karamarko: Vraćaju se državni tajnici

>> Biskup Košić blagoslovit će prostorije Ministarstva branitelja

Komentara 317

DU
Deleted user
10:17 25.01.2016.

Ocekujem od novog ministra ,da objavi registar aboliranih cetnika,koji danas zive i uzivaju svu blagodat Hrvatske Drzave.Njima se placaju sve rezije na kucama koje su im obnovljene.Dobijaju milijunske poticaje za opg ove,koji ne postoje.Uvoze hranu iz srbije i za to dobijaju ogromna sredstva i privilegije.Nijova polja su zapustena.Raste korov.A vi koji kritizirate objavu registra radite i dalje za minimalac,dok se cetnici vozikaju u luxuznim automobilima.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
09:40 25.01.2016.

kad je Matic mogo sa PTSP radit (bolestan) sto nebi i novi ministar mogao zdrav radit..ahhahahah

Avatar Plan B
Plan B
10:37 25.01.2016.

Zivjela HRVATSKA‼️‼️‼️‼️‼️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije