Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOMIR KARIN

'Nastava počinje 18. siječnja, ulažemo napore da počne i na potresom pogođenim područjima'

Predstavljene ovogodišnje aktivnosti edukativno-promidžbene akcije "Poštujte naše znakove"
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
11.01.2021.
u 09:12

Sve se priprema da se može krenuti po modelu A, govori pomoćnik ministra

Pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin rekao je u ponedjeljak kako drugo polugodište počinje 18. siječnja, a napori se ulažu da počne i na potresom pogođenim područjima, no u kojem će to obliku biti, još će vidjeti.

– U kojem obliku, to ćemo vidjeti. Još smo na terenu svaki dan i s ravnateljima i s pročelnicima. Prikupljamo sve relevantne podatke kako bismo mogli organizirati nastavu. Na području zahvaćenom potresom 48 je objekata, 28 ih je bez oštećenja, devet je izvan uporabe, a 12 ih je sa žutom naljepnicom – naveo je Karin "U mreži Prvog" Hrvatskog radija.

Sve se, kaže, priprema da se može krenuti po modelu A.

– Ukupno je iseljenih stanovnika s tog područja 912, s tog popisa izvući ćemo broj djece i osigurati im online nastavu, a Ministarstvo će im osigurati svu potrebnu opremu da se ne upisuju u druge škole nego da ostanu vezani za svoje, rekao je Karin.

Ravnatelj Srednje škole Petrinja Milan Orlić kazao je kako je ta škola i tijekom pandemija bila spremna za online.

– Mi smo prvo polugodište uspjeli odraditi s minimalnim izostancima, ali škola je spremna za online. U procesu smo preseljenja u jednu privatnu kuću, odnosno zgradu koju smo iznajmili, i tu će biti moguće osigurati sve administrativne poslove, a moći će tu raditi i učitelji koji to ne mogu doma – rekao je Orlić.

Naveo je, što se tiče nastavnika, kako "tri do četiri osobe imaju kuće koje treba rušiti, ljudi preslaguju svoje živote, ali u kontaktu smo i pripremit će se. Što se tiče nastave, ona može krenuti".

– Što se tiče korone, u prvom polugodištu nam je trebalo sedam do deset dana da se posložimo, da sve učenike povežemo, podijelili smo tablete i računala. Sada smo stavili anketu na stranice škole da nam se jave učenici koji nemaju opremu. Mislim da će biti velikih problema jer su oni sada u kamp-kućicama i kontejnerima, mislim da će najveći problem biti dostava dizala za agregate, jer im treba struja i internet – rekao je.

Karin je rekao i kako je plan da prvi dan u zagrebačkim školama počne s vježbama evakuacije jer se u Zagrebu trese već godinu dana te treba naučiti živjeti s time. 

 

Komentara 5

PV
prcko.vita
09:25 11.01.2021.

Momire jesi li omogućio svoj djeci besplatni bežični internet i tablete za praćenje online nastave? Sramota da država nije u stanju ponuditi besplatan internet za online nastavu, a očekuje sutra da ta djeca budu obrazovane osobe.

TO
ToTu
09:22 11.01.2021.

Evo strucnjaka bivšeg "seljaka" u službi za ZNA SE svoj osobni interes. Dokaz nesposobnosti i nekompetetnosti HDZ-ovih eksperata u institucijama.

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
09:35 11.01.2021.

Koliko je HDZ uložio u izgradnju škola, od kojih je većina iz nekih drugih vremena u kojima građevinska pravila vezana uz protupotresnu gradnju nisu bila kao danas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije