Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Beroš:

'Hrvatska pokreće svoju proizvodnju kirurških maski, izrađivat će ih tvrtka iz Osijeka'

Rijeka: Ministar Vili Beroš u obilasku KBC Rijeka i gradilišta nove bolnice na Sušaku
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
23.06.2020.
u 17:30

Ako danas i dođe do zatvaranja vjerujem da bi način zatvaranja bio drugačiji, kaže Beroš

Hrvatska započinje vlastitu proizvodnju kirurških maski koje će izrađivati tvrtka iz Osijeka sa mogućnošću proizvodnje više stotina tisuća tih maski u jednom danu. Najavio je to ministar zdravstva dr. Vili Beroš opisavši tu vijest kao odgovor na “novo normalno”. Upravo je ta kovanica postala učestala zadnjih dana sa rastom broja novooboljelih od novog koronavirusa kod nas te je evidentno da se Hrvatska uči živjeti sa COVID-19 i da smo ušli u novu fazu, fazu života sa ovim virusom.

Taj suživot neslavno je započeo u Zadru i infekcijom slavnih tenisača na što ministar Beroš kaže da se dogodilo u najnezgodnijem trenutku.

– Dogodilo se u trenutku kada pozivamo turiste i tu su situaciju na neki način naši turistički konkurenti iskoristili i baš je ne prezentiraju u pravom svjetlu. Vjerujem da ćemo uspjeti kontrolirati tu epidemiološku situaciju, a ona se u okolnostima novog normalnog može desiti svima nama, a i njima – rekao nam je ministar zdravstva dodajući kako organizator događaja ne može biti kriv ako se netko želi slikati ili zagrliti sa tenisačem.

Prema podacima kojima je raspolagao, 98 ljudi u Zadru propisana je samoizolacija te su se i dalje radila testiranja no situaciju smatra pod kontrolom kako tamo tako i u Slavoniji. U svakom slučaju panike očito nema te se mjere poduzimaju selektivno, u županijama u kojima raste broj zaraženih mada je virus prisutan u svakoj hrvatskoj županiji.

Prema stavu resornog ministra, ali i postupaka epidemiološke struke društvo se očito mora pripremiti na ozbiljnu promjenu pojedinih navika jer se država - neće zatvarati. Kako kaže ministar zdravstva osobnim ponašanjem i držanjem mjera onemogućit će se daljnje širenje virusa. Dakle, držanje fizičke distance, higijena ruku, nošenje maski u zatvorenim prostorima. Upravo savjet o maskama non stop je tema jer je riječ o preporuci, izuzev zdravstvenih ustanova, no i to se može mijenjati, potvrđuje nam Beroš, ovisno o brojkama oboljelih i širenju virusa narednih dana.

– Potpuno je jasno da moramo biti u stanju živjeti u novom normalnom, a to uključuje apsolutno poštivanje mjera. Ulazimo u tu jednu novu fazu i sami možemo najviše djelovati. Tijekom trećeg, četvrtog, petog mjeseca naučili smo dosta o ponašanju virusa, načinu njegova širenja, kliničkoj slici i vjerujem da bi sada s obzirom na ta naša ranija iskustva u nekim elementima postupili drugačije. Ako danas i dođe do zatvaranja vjerujem da bi način zatvaranja bio drugačiji – kaže dr. Beroš koji ministrom zdravstva u slučaju izborne pobjede HDZ-a želi ostati na toj funkciji, a kao prioritete mimo kontroliranja epidemije COVID19 navodi nastavak projekta izgradnje nove dječje bolnice u zagrebačkom Blatu kao dijela buduće Nacionalne bolnice te reaktivaciju Imunološkog zavoda.

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar anlaser
anlaser
18:01 23.06.2020.

Maske smo trebali početi proizvoditi prije tri mjeseca a ne sada kad ih proizvodi svako selo u EU !

ZV
Zvolen2
17:57 23.06.2020.

Zasto je poskupilo gorivo noćas ? Koji je je...i razlog ? Do kada vise bando ?

MC
McDonaldTrump
18:33 23.06.2020.

Koja bijeda. Nekoc je Osijek bio industrski grad, danas se treba smatrati sretnim kao da je dobio na Lotu, jer ce mozda paviti par kripica. Gdje su sad OLT, LIO, Mobilia Ivo Marinkovic, Sibicara Drava, Saponija, Pivovara, Secerana, Kozara, Keksara Sloboda, Standard, Mara, itd??? Kradezeovci su sve rasturili i sada im daju da prave krpice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije