Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo istraživanje

NASA: Sastavni dijelovi DNK mogu biti svemirskog podrijetla

'dnk'
''
08.11.2011.
u 22:00

U dva meteorita pronađeni su tragovi molekule koje se gotovo nikad ne koriste u biologiji.

Najnovije istraživanje NASA-e otkrilo je kako nukleobaze, sastavni dijelovi DNK, do Zemlje dolaze u meteoritima, i to u mnogo većoj raznolikosti i količini nego što su to pokazala dosadašnja istraživanja.

Znanstvenici su analizirali 12 meteorita bogatih ugljikom, od kojih je devet s Antarktike. U njima su pronašli adenin i guanin, koji su sastavni dijelovi nukleobaza DNK. U dva meteorita također su po prvi put otkriveni tragovi tri molekule koje su povezane s nukleobazama ali se gotovo nikad ne koriste u biologiji. Oni su prvi dokaz da su te tvari nisu u meteorite dospjele na Zemlji, već su doista svemirskog podrijetla.

- Ako se asteroidi ponašaju kao kemijske "tvornice" prebiotičkog materijala očekivalo bi se da proizvode različite varijante nukleobaza, ne samo biološke, zbog puno različitih sastojaka i uvjeta u svakom asteroidu - objasnio je glavni autor istraživanja Michael Callahan.

Kako bi se još više umanjila mogućnost da su dotične tvari zapravo zemaljskog podrijetla analiziran je osam kilograma težak komad leda s Antarktike, odakle je pokupljena većina meteorita u ovom istraživanju. Pokazalo se da je količina nukleobaza u ledu mnogo manja od one u meteoritu, dok u ledu nije pronađena nijedna od spomenutih molekula koje se ne koriste u biologiji. Ni u uzorku zemlje prikupljenom uz mjesto pada jednog od meteorita koji nije pao na Antarktiku također nisu pronađene te tvari.

Uz ovo najnovije otkriće, otkriva se sve više dokaza koji ukazuju na to da kemijski elementi u asteroidima i kometima mogu proizvesti neke sastavne dijelove molekula, kao što su aminokiseline, koje proizvode proteine.

Komentara 6

Avatar Aristarh
Aristarh
23:21 08.11.2011.

Je li to možda još jedan prapočetak ljudske spoznaje u magli ograničenosti ljudskog uma. Astrološka karta (natalna) rođenja čovjeka je djelomična slika gena istoga. Na osnovu tih karata može se sa velikom sigurnošću reči koje karte u ljudskoj grupi su iz iste obitelji. To je posredna slika gena. Svemir, tj utjecaj svemira je izravno povezan sa genetikom svakog bića na zemlji. Da li će konačno ovo istraživanje ljude uputiti i u tom pravcu. Da li će ljudi jednog dana reči; kako smo bili slijepi, a mnogo toga je bilo ispod dlana, preko astrologije. Za neke ne, ali samo za neke. No ti opet nisu imali znanje kao danas.

DR
drug
05:50 09.11.2011.

Kao da je sa Marsa pao..... Ne kaže se uzalud

RO
roknrol
08:16 09.11.2011.

\"molekule koje se ne koriste u biologiji\" Mogu se one koristiti u biologiji, ovdje je trebalo stajati nešto u stilu - \"molekule koje se ne nalaze u sastavu živih bića na Zemlji...\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije