Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

NASA-ini "vanzemaljci" su bakterije iz jezera u Kaliforniji

Taj oblik života živi u jezeru punom arsena što ukazuje da je život moguć i u svemiru
02. prosinca 2010. u 20:46 37 komentara 2090 prikaza
bakterije (1)
Foto: NASA
Pogledajte galeriju 1/3

Tresla se brda, rodio se miš! Tako se najkraće može opisati tiskovna konferencija američke svemirske agencije NASA-e koju su mediji proteklih dana najavljivali kao "spektakl na kojemu će biti predstavljeni dokazi o životu izvan Zemlje". U 14 sati po američkom istočnom vremenu, (20 sati po srednjoevropskom vremenu) tisuće novinara diljem svijeta kojima je NASA podijelilia posebne pristupne šifre uz pomoć kojih su mogli videolinkom postavljati pitanja, napeto su iščekivale početak konferencije za koju je svemirska agencija u najavi tvrdila kako će "pojasniti fantastična astrobiološka dostignuća".

- Predstavljamo jedno otkriće, ne iz svemira već sa površine Zemlje, koje će pomoći u razumjevanju razvoja života. Radi se o vrlo neobičnom obliku života, bakteriji GFAJ-1 koja živi u jezeru Mono u Kaliforniji, koje je puno arsena. Ova bakterija u svom metabolizmu koristi arsen umjesto fosfora, izjavila je u prvim minutama tiskovne konferencije dr.Felisa Wolfe-Simon, NASA-ina astrobiologinja koja je vodila istraživanje. Prema tvrdnjama znanstvenika koji su sudjelovali na tiskovnoj konferenciji, ovo nam otkriće govori da je život moguć i na mjestima i u uvjetima za koje nismo vjerovali da ijedno živo biće može podnijeti, pa sukladno tome, postoji mogućnost da se žćivot razvija i u svemiru. Kolika je važnost ove tiskovne konferencije koja je u proteklih nekoliko dana uzbudila svijet govori i činjenica da joj nije prisustvovao ni direktor NASA-e, već je najviše rangirana osoba koja se u tome trenutku našla pred kamerama Mary Voytek, direktorica NASA-ina astrobiološkog programa. Znanstvena zajednica slaže se kako se ne radi o velikom i spektakularnom otkriću o kakvom su proteklih dana brujali mediji diljem svijeta. Jedan od vodećih hrvatskih evolucionista, molekularni biolog s Instituta “Ruđer Bošković” u Zagrebu, dr. Miroslav Plohl kaže da znanost već dulje poznaje život koji se razvija u izrazito teškim uvjetima.

– Različiti ekstremni oblici života poput arheobakterija koje žive u sredinama s velikom koncentracijom sumpora ili na izrazito toplim mjestima na kojima je temperatura oko 80 Celzijevih stupnjeva već su dulje   poznati, i to u evoluciji nije neobično, pogotovo kada se uzme u obzir da su atmosferski uvjeti u povijesti, u trenutku stvaranja prvog života, bili mnogo ekstremniji nego što su danas. Koncentracija plinova u atmosferi bila je drukčija, predvidivo je da nije bilo slobodnog kisika, temperature su se znatno razlikovale od današnjih, kaže dr.Plohl.

Konferencija se još nije ni završila, a internetu se pojavila pretpostavka kako je ova NASA-ina u stvari pokušaj spina da se "bombastičnom" viješću skrene pozornost svjetske javnosti sa prije nekoliko dana objavljenih tajnih depeša State Departmenta koji su "procurili" na Wikileaksu. U prilog toj tvrdnji govori i podatak da je dr.Wolfe-Simon navodno bakteriju u Mono jezeru izolirala još prije dvije godine, a NASA je njeno otkriće javnosti predstavila tek danas, nakon prikupljanja "čvrstih dokaza". Sa druge strane, dio komentatora tvrdi da NASA nije ni za što kriva, jer u najavi tiskovne konferencije nigdje nisu ustvrdili kako su našli na vanzemaljce.

- Oni relativno često organiziraju konferencije na kojima objavljuju svoja otkrića, a ukoliko ste očekivali da će vam pokazati E.T.-ja, prevarili ste se, kaže jedan od komentatora na internetu.

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • -obrisani-:

    Eh, da mi je samo znati zbog cega si mi cenzurirao komentar.... ne mogu vjerovat da se to dogadja u danasnjoj Hrvatskoj. PLJUC!

  • -obrisani-:

    U tom jednom mikrobu ima vise zivota nego u cijeloj hrvatskoj vladi. PLjUC!

  • Ugo Kajvez:

    Tipično za amere, ...... puno galame i samohvale ............