Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Feminizam nekima predstavlja prijetnju

Napokon vrijeme za rodne studije na Filozofskom fakultetu

09.02.2023.
u 13:40

Kaskamo ne samo za Europskom unijom nego i islamskim i istočnim zemljama koje većinom imaju neki oblik tih studija. Kad sam 2002. pokretala svoj prvi izborni kolegij, Sociologiju roda, pretraživala sam gotovo sva svjetska sveučilišta, njihove odjele, odsjeke, preddiplomske, diplomske i doktorske studije, i vidjela da praktički cijeli svijet ima ili rodne studije ili istraživačke centre – kaže profesorica Galić.

Komentara 6

BE
Berlioz
15:02 09.02.2023.

Hrpa iznesenih manipulacija u tekstu. Hrvatska je druga u Europi po pravima zaposlenih žena i mogućnostima školovanja žena a po ovom članku bi se moglo zaključiti da su prava žena ugrožena ili manja u odnosu na muškarce. Žene nemaju baš nikakve otegotne okolnosti ako žele studirati STEM, štoviše broj žena na kemiji, biologiji i nekim drugim studijima je veći od broja muškaraca. Kad govorimo o studiranju tu su žene štoviše u prednosti, muškarcima postaje sve teže upisati i završiti studiranje. No na najtežim studijima koji donose i poslove s najvišim plaćama su i dalje pretežno muškarci ali ne zbog neravnopravnosti nego zato jer su skloniji takvim studijima i poslovima. A onda će žene koje završe ovakve "rodne" fakultete očekivati da zarađuju kao inženjeri ili programeri kod Rimca što je naravno apsolutno nemoguće. Nema razlike u plaći ako se usporede muškarci i žene na istim radnim mjestima, s istovjetnim školovanjem, iskustvom i radnim brojem sati no žene su sklonije djelatnostima koje se manje plaćaju a onda kukaju jer nemaju plaću kao netko tko je završio brodogradnju ili tko radi težak, opasan posao na terenu. Ove koje završe "rodne" fakultete će završiti u raznim udrugama na teret poreznih obveznika i biti će nezadovoljne jer im država daje premalo novaca.

CA
cavecanem
15:00 09.02.2023.

I gdje će ti ljudi raditi kad diplomiraju?

Avatar zoster1
zoster1
06:30 11.02.2023.

Mene konkretno zanima kakva je konkretna korist od Filozofskog fakulteta osim što služi kao rasadnik besposličara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?