Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17. po redu izbor

Napeta završnica: Čitatelji odlučuju o pobjednicima Večernjakove domovnice 2023.

Večernjakova domovnica
Zvonko Bosnić
21.02.2023.
u 12:00

Ovogodišnji, 17. po redu, izbor za Večernjakovu domovnicu, najprestižniju nagradu Hrvatima izvan domovine, ušao je u završni krug

Čitatelji Večernjeg lista i Fenix-magazina od danas nastavljaju glasovati za 24 nominirana kandidata koja su ušla u samu završnicu Izbora čija finalna večer će se održati u subotu, 4. ožujka u 20 sati u Kongresnoj dvorani Kurhaus u Bad Homburgu. Podsjetimo kako su u ovogodišnjem izboru bila nominirana 84 kandidata u četiri kategorije izbora: sport, glazba, gluma i spektakli. Glasovima čitatelja i stručnog žirija Večernjeg lista i Fenix-magazina, u drugi krug ušlo je 39 nominiranih, dok su u treći, završni krug, ušla 24 nominirana kandidata.

U završnom krugu nastavlja se glasovanje, a o pobjednicima odlučuju čitatelji putem ankete na portalima Večernji list i Fenix-magazin, kao i stručni žiri sastavljen od novinara i istaknutih stručnjaka iz svijeta sporta, glazbe, glume i showbizza. 

Završni krug izbora za nagradu Večernjakova domovnica 2023.

U završni krug ovogodišnjeg Večernjakovog izbora ušlo je 5 profesionalnih sportaša, pet imena u amaterskom sportu, četvero kandidata u kategoriji „Glazba“, troje u kategoriji „Gluma“, četvero u kategoriji „Spektakli“ te troje u kategoriji „Najuspješnije hrvatske udruge / Događaj godine“.

Sveukupno najveći broj glasova u kategoriji sporta, ali i sveukupno u oba ovogodišnja kruga izbora dobio je nogometaš RB Leipziga Joško Gvardiol. Čini se kako je dobrim igrama na Svjetskom nogometnom prvenstvu Gvardiol postao miljenik nacije kako u domovini tako i iseljeništvu.

U kategoriji amaterskog sporta ime kick boksača Manuela Bodrožića je u samom vrhu od početka Večernjakovog izbora. Osim u ringu, mladić iz Wiesbadena, višestruki svjetski i europski prvak nastavlja osvajati i čitatelje koji vjerno prate njegov uspon u karijeri. Hoće li tako ostati do kraja izbora, vidjet ćemo jer ni kandidati koji su ušli u završnicu, FC Croatia Fermoy, Croatia Stuttgart, Posavina Basel i mlada jahačica Melani Tonić nisu bez izgleda za nagradu.

Čitatelji su ustrajni i u glasovanju za kategoriju Glazba, gdje pijanist Ivan Galić iz Berlina zasad ima najviše glasova. Ali njegova prednost u odnosu na ostale kandidate nije tolika da ne može doći do preokreta. U toj kategoriji za nagradu čitatelja i žirija su još Andrej Vesel, Frano Bašić, i kao jedina žena među njima, Vanessa Mai.

Velika borba vodi se i u kategorijama Gluma i Spektakli. U „Glumi“ čitatelji još uvijek mogu birati između tri imena među kojima blagu prednost zasad ima glumac i redatelj Vjekoslav Katušin. No, ni glumica Tamara Cantieni i glumac Ivan Vrgoč ne zaostaju toliko da ne bi do kraja završnog kruga mogli ugroziti Katušina.

Slično stanje glasovanja je i u kategoriji „Spektakli“ gdje će pobjednik ili pobjednica biti netko od četiri kandidata koja su ušla u završni krug, a to su Ivana Bukvić, Lana Poljak, Sven Ivanić i Sabina Scelza.

Ništa manje nije zanimljivo niti u kategoriji „Najuspješnije hrvatske udruge / Događaj godine“. Udruga „Mala Kapela“ Essen, koja je najzaslužnija za spas neprocjenjivo vrijednih fresaka Iva Dulčića, najvećeg hrvatskog slikara sakralnih tema čija djela krase Hrvatsku kapelicu u Essenu, u oba kruga ima najveći broj glasova. No, ni druge dvije udruge koje su izborili završnicu izbora, Hrvatska likovna udruga CroArt Subotica iz Subotice i udruga Hrvatsko-talijanski mozaik iz Rima nisu bez izgleda za Večernjakovu nagradu.

Kao što smo već ranije pisali, pobjednici će biti proglašeni na finalnoj večeri izbora na koju će uz veliki broj nominiranih za završni krug stići i mnogi uzvanici na čelu s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Već tradicionalno, ovogodišnji Večernjakov iseljenički izbor održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i supokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika.

U nastavku pogledajte imena svih kandidata koji su ušli u završni krug 17. po redu Izbora najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu za nagradu “Večernjakova domovnica 2023.“

Najpopularniji sportaš/sportašica

  1. Joško Gvardiol, nogometaš, RB Leipzig, Njemačka
  2. Borna Sosa, nogometaš, VfB Stuttgart, Stuttgart, Njemačka
  3. Dejan Lovren, nogometaš Olympique Lyonnais, Lyon, Francuska
  4. Ana Maria Marković, nogometašica, Grasshopper Club Zürich, Švicarska
  5. Andrej Kramarić, nogometaš, TSG 1899 Hoffenheim, Njemačka

Najpopularnija amaterska sportska momčad / amater pojedinac

  1. Manuel Bodrožić, kickboks, Wiesbaden, Njemačka
  2. FC Croatia Fermoy, Irska
  3. Croatia Stuttgart, Stuttgart, Njemačka
  4. NK Posavina Basel, Švicarska
  5. Melani Tonić, konjički sport, Schlieren, Švicarska

Kategorija Glazba

  1. Ivan Galić, pijanist, Berlin, Njemačka
  2. Andrej Vesel, dirigent, Beč, Austrija
  3. Frano Bašić, glazbenik Essen, Njemačka
  4. Vanessa Mai (Vanessa Mandekić), pjevačica, Backnang, Njemačka

Kategorija Gluma

  1. Vjekoslav Katušin, redatelj i glumac, Mainz, Njemačka
  2. Tamara Cantieni, glumica, Oberengstringen, Švicarska
  3. Ivan Vrgoč, glumac, Berlin, Njemačka

Kategorija spektakli/showbizz

  1. Ivana Bukvić, dizajnerica interijera, Berlin, Njemačka
  2. Lana Poljak, modna dizajnerica, München, Njemačka
  3. Sven Ivanić, komičar, Zürich, Švicarska
  4. Sabina Scelza, modna dizajnerica, Frankfurt, Njemačka

Najuspješnije hrvatske udruge / Događaj godine

  1. Udruga „Mala Kapela“ Essen, Njemačka
  2. Hrvatska likovna udruga CroArt Subotica, Vojvodina
  3. Hrvatsko-talijanski mozaik, Rim, Italija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije