Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi video tsunamija

Nakon potresa nove brige za Japance. Curi radioaktivna voda

Ali
28.03.2011.
u 07:16

Pojavila se i nova snimka tsunamija koji je poharao Japan 11. ožujka. U snimci se vidi kako vodena bujica nosi sve pred sobom

Na pet lokacija u tlu kraj oštećene Fukushima Daiichi nuklearne elektrane otkrivene su čestice plutonija, izvjestila je danas tvrtka TEPCO, vlasnica nuklearke, prenosi Kyodo News.
Prisutnost plutonija otkrivena je prvi put tijekom ove nuklearne katastrofe, no izmjerena razina nije opasna za ljudsko zdravlje te rad na nuklearki zbog toga neće biti obustavljen. Inače, plutonij je puno otrovniji od drugih radioaktivnih tvari kao što su jod i cezij.

Nakon što je Japan jutros zatresao snažan potres, iskrsnuo je novi problem. Radnici nemaju gdje smjestiti radioaktivnu vodu koju su prikupili iz nuklearke Fukushima. Riječ je o vodi izvučenoj iz podruma reaktora 2 čija visina radioaktivnosti iznosi 1000 milisiverta, što je 330 puta veća koncentracija nego što u godinu dana primi prosječna osoba koja živi u razvijenoj zemlji, prenosi CNN.

Radnici vodu pumpaju i već su napunili nekoliko spremnika te ne znaju gdje će s ostatkom. Radioaktivna voda navodno je iscurila iz turbine reaktora s vodom iz bazena za hlađenje. Strahuje se da će ući u tlo i zagaditi podzemne vode.

Izdano pa ukinuto upozorenje za tsunami

Potres magnitude 6,5 po Richteru rano jutros (po lokalnom vremenu) zatresao je sjeveroistočni dio Japana. Stručnjaci su odmah upozorili na novu opasnost od manjeg tsunamija, no japanske su vlasti nakon sat i pol ukinule to upozorenje, prenosi CNN. Ipak, japanska meteorološka agencija pozvala je stanovnike na pripravnost za evakuaciju zbog učestalih prijetnji od novih potresa koji bi mogli uzrokovati tsunami. Očekivalo se da bi valovi mogli biti visoki do pola metra te da je tsunami mogao dospjeti do obala Miyagi koja je već bila pogođena razornim potresom.

Nova snimka

U međuvremenu, pojavila se i nova snimka tsunamija koji je poharao Japan 11. ožujka. U snimci se vidi kako vodena bujica nosi sve pred sobom. U potresu magnitude 9 stupnjeva po Richteru koji je 11. ožujka pogodio Japan poginulo je, prema posljednjim podacima, više od 10.000 ljudi, a mnogi se još smatraju nestalima.

Ključne riječi

Komentara 18

IV
ivicas
08:08 28.03.2011.

Japan ce se prije oporaviti od tzunamija potresa radijacije nego Hrvatska od birokracije

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
09:57 28.03.2011.

- Ove vrijedne ljude bi trebalo naseliti trajno u Hrvatsku da nam pokažu kako se radi i stvara a sve podupirače dvije komunističke stranke u HR ; HDZ-a i SDP-a otseliti na područje Fukušime i ta ko se trajno riješiti tih mitesera i zlostavljača naroda hrvatskoga

NI
Nikahr80
08:52 28.03.2011.

Nikada kraja, jadni ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije