Naslovnica Vijesti Svijet

Nakon izbora Ukrajina će se vratiti u rusko naručje

Predsjednička kampanja uvjetovana je posljedicama rekordne krize u Ukrajini i plinskih ratova. Predsjednik Juščenko sigurno gubi izbore - vode proruski Janukovič i Timošenko koja više ne želi ratovati s Moskvom.
13. siječnja 2010. u 17:30 86 komentara 2 prikaza
Timoshenko
Foto: AFP

Predsjednička kampanja u Ukrajini zašla je u završnu fazu, a dokaz za to je Reutersova vijest da se na tamošnjim internetskim stranicama oglašava prodaja glasova. Glas stoji između 37 i 63 dolara, što ni za uvjete ukrajinskog razočaranja u politiku nije puno jer se na nedjeljnim izborima odlučuje u kolikoj će se mjeri ta zemlja vratiti pod utjecaj Rusije. Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko, koji je 2004. trijumfirao na krilima narančaste revolucije i čija se administracija godinama sukobljavala s Kremljom u “plinskim ratovima”, ima potporu samo pet posto glasača. Na njegovo će mjesto doći ili Viktor Janukovič, koji pred izbore vodi sa 30 posto, ili Julija Timošenko, koja će se s njim obračunavati u drugom krugu jer ju podržava 20 posto glasača. Svijet Janukoviča ne pamti po dobru zbog predsjedničkih izbora 2004. kada je pobijedio u drugom krugu. 

Vraća se izborni kradljivac
No, zbog prijevare drugi krug je ponovljen te je Janukovič izgubio. On danas obećava zakon kojim bi izjednačio ruski i ukrajinski jezik, čime podilazi istoku zemlje, a što ga na nacionalističkom zapadu diskvalificira kao “ruskog najamnika”. Premijerka Julija Timošenko je kao i Juščenko predvodila narančastu revoluciju, ali za razliku od njega slovi za uspješnu političarku. Juščenkova je Ukrajina, naime, u 2009. zabilježila pad BDP-a od 15 posto, što je najgori pad u Europi, kreditni joj je rejting slabiji čak i od Pakistana koji je pred bankrot došao zbog talibanske pobune. Timošenko je, pak, shvatila da ne može ratovati oko plinovoda koji iz Rusije preko Ukrajine vodi do EU.

 Idila Timošenko i Putina
Dogovorom s Putinom nedavno je spriječila eskalaciju sukoba oko plina, nakon čega joj je on uzvratio podrškom. Juščenko se s Moskvom sukobio i zbog ukrajinskih perspektiva u NATO-u, zbog čega je Dmitrij Medvedev u kolovozu kritizirao ukrajinsko vodstvo zbog “antiruskog kursa”. U međuvremenu je politički život u Kijevu iskusio i izravne pritiske pred izbore, kada je ruski naftni koncenr Gazprom u rujnu neizravno upozorio Ukrajince da paze koga će birati. Sada je izvjesno da ljubavi između Juščenka i Timošenko više nema, da je narančasta revolucija mrtva te da Ukrajina bira između lijepe pragmatične političarke koja ne želi sukob s Moskvom i Janukoviča - “ruskog najamnika”.

Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar pravi alfaman
  pravi alfaman:

  Russia, New Empire of evil.

 • shq_controI:

  odličan linak, Kajvez... (gledao sam nešto slično prije godinu-dvije, ali ovo je još bolje)...

 • IQ 40:

  Srbija, nekako cesto siri narucje, a i noge, bogami!