Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETER TURKSON

Najviši afrički kardinal neočekivani podnio ostavku

FILE PHOTO: Turkson attends a news conference for the presentation of Pope Francis' new encyclical titled "Laudato Si (Be Praised), On the Care of Our Common Home", at the Vatican
Max Rossi
18.12.2021.
u 11:18

Drugi izvor rekao je da je Turkson rekao osoblju da će reći više nakon što papa donese svoju odluku.

Kardinal Peter Turkson, kojeg neki vide kao potencijalnog kandidata za prvog afričkog papu u posljednjih oko 1500 godina, neočekivano je ponudio svoju ostavku u ključnom vatikanskom odjelu, rekli su u subotu izvori upoznati sa situacijom.

Kardinal Turkson (73) iz Gane, ključni je savjetnik pape Franje u pitanjima poput klimatskih promjena i društvene pravde, i jedini je Afrikanac koji vodi vatikanski odjel.

Prema vatikanskim izvorima, koji su govorili pod pretpostavkom anonimnosti, papa tek treba odlučiti hoće li prihvatiti ostavku.

Turkson vodi veliki vatikanski odjel poznat kao Dikasterij za integralni ljudski razvoj. Osnovan je 2016. godine kako bi spojio četiri ureda koje se bave pitanjima poput mira, pravde, migracije i humanitarnih organizacija.

Jedan izvor rekao je da je Turkson, koji je samo dvije godine udaljen od 75 godina, što je obavezna dob umirovljenja za biskupe, postao "zasićen" internim prijeporima.

Drugi izvor rekao je da je Turkson rekao osoblju da će reći više nakon što papa donese svoju odluku.

Njegovim odlaskom, neće biti nijednog Afrikanca koji predvodi veći odjel, nakon prošlogodišnjeg umirovljenja kardinala Roberta Sare iz Gvineje.

Katolička crkva imala je nekoliko papa sjevernoafričkog porijekla u svojoj ranoj povijesti, s time da je posljednji bio u 5. stoljeću.

Čak i ako napusti poziciju u Vatikanu, sve dok ne navrši 80 godina, Turkson bi imao pravo ući u konklavu kardinala za izbor novog pape nakon što Franjo umre ili se umirovi, prema pravilima crkve.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije