Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRODOVI LUTAJU CRVENIM MOREM

IKEA poslala upozorenje kupcima: Loša vijest zbog muke s teretom vrijednim milijarde dolara

FILE PHOTO: A cargo ship is seen crossing through the New Suez Canal
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
23.12.2023.
u 16:30

Neki brodski giganti među kojima je i Maersk ovog su tjedna potvrdili da će početi preusmjeravati brodove u tranzitu prema Rtu dobre nade i duž juga Afrike dok raketni napadi ne prestanu

Posljednjih dana pobunjenici u Jemenu, koje podržava Iran, pojačali su napade na brodove u Sueskom kanalu, zbog čega su velike brodarske kompanije poput MSC-a, Maerska i Hapag-Loida već pauzirale pošiljke kontejnera kroz tjesnac. Situaciju bi uskoro mogli osjetiti i kupci čije su pošiljke 'zapele' u tranzitu.

Neki brodski giganti među kojima je i Maersk ovog su tjedna potvrdili da će početi preusmjeravati brodove u tranzitu prema Rtu dobre nade i duž juga Afrike dok raketni napadi ne prestanu. Izvršni direktor kompanije Vincent Clerc kazao je da su procijenili kako trenutno postoji neprihvatljiv rizik za zaposlenike, jer je nemoguće znati koji će brodovi biti na meti, prenosi Poslovni dnevnik.

S plovnog puta koji omogućava pristup Sueskom kanalu već je preusmjeren teret vrijedan najmanje 80 milijardi dolara. Švedski Electrolux, najveći svjetski proizvođač kućanskih aparata, osnovao je radnu grupu za pronalaženje alternativnih ruta, a oglasila se i Ikea. Upozorili su na moguća kašnjenja i nestašice proizvoda dok nastoje osmisliti najbolju rutu za teretne brodove.

"Ono što za sada možemo reći je da će situacija u Sueskom kanalu dovesti do kašnjenja i može izazvati ograničenja dostupnosti za određene Ikea proizvode" potvrdio je glasnogovornik, dodajući kako su prioriteti kompanije sigurnost radnika koji rade u lancu opskrbe. 

VIDEO Ima li kraja bahatim vozačima? Opušteno prometuje riječkim korzom

Ključne riječi

Komentara 5

AK
Aka
18:24 23.12.2023.

Naša domaća industrija namještaja odavno propala, a imali smo kvalitetan namještaj za razliku od Ikeinog od kartona i piljevine. AAli kog briga za našu industriju? Kog briga za naše ljude što su iselili? Kapitalizam ne brine o ljudima nego o kapitalu i profitu. Tražili ste, pogledajte.

Avatar Svračak
Svračak
17:31 23.12.2023.

Tako i treba kada se sva proizvodnja preselila u JI Aziju.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
17:42 23.12.2023.

Dobro je dok brodovi plove po Crvenom moru, problem je kad počnu roniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije