Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVANREDNI IZBORI

Nada laburistima da neće biti Brexita jest stranka – “Brexit”!

Jeremy Corbyn
Foto: Andrew Milligan/Press Association/PIXSELL
1/3
31.10.2019.
u 08:23

Velika Britanija danas je trebala napustiti EU, no umjesto toga krenula je kampanja za izbore 12. prosinca koju krase paradoksi

Britanci idu na izvanredne izbore 12. prosinca na kojima se premijer Boris Johnson nada osvojiti većinu u novom parlamentu ,koji bi u tom slučaju odmah, još prije Božića, mogao ratificirati novi sporazum o povlačenju iz Europske unije.

Lider oporbe Jeremy Corbyn nada se da laburisti mogu otvoriti put prema svrgavanju konzervativaca i formiranju svoje vlade. Liberalni demokrati, stranka koja najotvorenije zagovara zaustavljanje Brexita i ostanak u EU, nadaju se da mogu postići najbolji rezultat u povijesti upravo zahvaljujući tome što će kampanju voditi oko obećanja da će zaustaviti Brexit. I škotski nacionalisti iz stranke SNP žele ove izbore iskoristiti da zaustave Brexit.

Izlazak ili 2. referendum

S druge strane spektra, stranka Brexit pod vodstvom Nigela Faragea nada se da može kapitalizirati činjenicu što Johnson nije ispunio obećanje o Brexitu, koji se pošto-poto ima dogoditi danas, 31. listopada, što se ne ostvaruje jer je Brexit odgođen do 31. siječnja. Farage u tome vidi priliku da prvi put uđe u parlament u Westminsteru i da njegova stranka Brexit pobere čak do 10 posto glasova te tako poremeti planove Konzervativnoj stranci. Johnson je u strahu od Faragea, no moguće je još i da dvojica političara – koji su uoči referenduma 2016. vodili dvije različite, ali bliske kampanje za izlazak iz EU – sklope neki predizborni pakt o nenapadanju. Odnosno, pakt kojim bi izbjegli situaciju da se kandidati njihovih stranaka tuku u izbornim jedinicama za glasove birača koji ionako žele što i Johnson i Farage: da se Brexit već jednom dogodi. No, razlika između njihovih želja je u tome što Farage preferira izlazak iz EU bez sporazuma, a Johnson tvrdi da preferira izlazak prema novom sporazumu koji je dogovorio s EU.

U kolopletu svih tih stranačkih nadanja i želja moguće je i da izvanredni izbori 12. prosinca isproduciraju rezultat koji će ponovno značiti da u parlamentu nema jasne većine po pitanju kakav točno Brexit treba biti i kada se treba dogoditi. A u tom slučaju vjerojatno je, u sljedećem koraku, i raspisivanje novog referenduma o Brexitu ili o ostanku u EU.

Sada je, međutim, drugi referendum na dugom štapu i svi se koncentriraju na izbore. Prema predizbornim anketama, Johnsonova Konzervativna stranka uživa potporu 36 posto birača, Laburistička stranka 25 posto, Liberalni demokrati 18, Brexit 11 posto, a SNP 4 posto.

Ključeve drži Farage

Iako se Johnsonu smiješi pobjeda, analitičari upozoravaju da su laburisti isto tako bili na 25 posto u anketama na dan kad je premijerka Theresa May 2017. odlučila ići na izvanredne izbore, a na tim je izborima Konzervativna stranka izgubila većinu u parlamentu. Tada su, s laburistima na 25 posto, konzervativci u anketama bili na 44 posto, a sada su na 36. Iz te analize proizlazi da Johnson ipak riskira izlaskom na izbore 12. prosinca i da nije sigurno da će uspjeti dobiti parlament u kojem bi kontrolirao većinu zastupnika. Rezultat ovih izbora još je manje predvidiv zbog neobičnog termina u kojemu se održavaju: Ujedinjeno Kraljevstvo od 1923. nije imalo parlamentarne izbore u prosincu.

Vodeći britanski izborni analitičar John Curtice u izjavi za Financial Times kaže kako ovi izbori nisu bitka između Johnsona i Corbyna koliko su bitka između Johnsona i Faragea. Što bolje Farage i njegova stranka Brexit prođu na tim izborima, to su manje šanse da torijevci i Johnson ostanu na vlasti.

– Nade Laburističke stranke u velikoj mjeri ovise o tome hoće li stranka Brexit dobro proći. U tome je paradoks ove kampanje – kaže Curtice za FT

Komentara 4

Avatar mofo
mofo
10:05 31.10.2019.

Pa o čemu mi pričamo, referendum je bio, brexit je prošao, nisu valjda laburisti toliko nedemokratski da bi ignorirali izgalsano? O tome ništa, novinar šuti, kako da je to nešto normalno? Ili je normalno onda ponavljati sve izbore sve dokk ne izglasamo oni što nekome paše?

XA
xaron
16:43 31.10.2019.

Nova engleska elita gura globalističku liniju po svaku cijenu. Nije ih briga za demokraciju, narod...i sl. Samo profit je vażan.

AA
aabbcc
22:25 31.10.2019.

Ako je bio referendum za "izlaz", novi moze biti za "ulaz" a ne za "ostanak" jer znuci kao Bozija molitva a ne referendumsko pitanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije