Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Britanski zastupnici podržali Johnsonov plan, izbori 12. prosinca

Europska unija odobrila je Britaniji treću odgodu za razdruživanje koje se prvotno trebalo dogoditi 29. ožujka, a britanski parlament i dalje je podijeljen u stajalištu kako ga provesti ili treba li ga uopće provesti.
29. listopada 2019. u 21:28 10 komentara 5031 prikaza
Boris Johnson
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Zastupnici u britanskom parlamentu prihvatili su u utorak navečer plan premijera Borisa Johnsona da se 12. prosinca u Ujedinjenoj Kraljevini održe prijevremeni izbori. Za održavanje parlamentarnih izbora 12. prosinca u Donjem domu parlamenta glasalo je 430 zastupnika a 20 je bilo protiv. Odluka će sada biti proslijeđena na razmatranje gornjem domu. Prethodno su zastupnici odbacili prijedlog oporbenih stranka da se izbori održe 9. prosinca. protiv pomicanja datuma izbora na 9. izbora glasalo je 315 zastupnika a 295 je bilo za.

Donald Tusk posljednji put? EU i formalno odobrio odgodu brexita

Boris Johnson je nakon sastanka sa zastupnicima konzervativne stranke održanog poslije glasanja o izborima rekao da je vrijeme da se zemlja ujedini i obavi brexit, izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Konzervativac Jacob Rees-Mogg zadužen za odnose vlade i parlamenta u donjem domu najavio je da će parlament biti raspušten 6. studenog.

Europska unija odobrila je Britaniji treću odgodu za razdruživanje koje se prvotno trebalo dogoditi 29. ožujka, a britanski parlament i dalje je podijeljen u stajalištu kako ga provesti ili treba li ga uopće provesti.

Johnson, koji je mjesecima inzistirao na tome da će prije umrijeti nego zatražiti odgodu svog roka za brexit 31. listopada, na što ga je parlament u konačnici primorao, ustrajno traži prijevremene izbore kako bi savladao paralizu u parlamentu za koju tvrdi da potkopava povjerenje u političare i onemogućava brexit. 

Premijer može raspisati izbore samo uz potporu parlamentarnih zastupnika koji su njegov prijedlog blokirali tri puta. 

Današnji prijedlog je stoga bio četvrti Johnsonov pokušaj za raspisivanje prijevremenih izbora otkako je preuzeo dužnost. Zadnji put zastupnici su taj prijedlog odbacili u ponedjeljak jer nije dobio glasove potrebne dvije trećine.

Boris Johnson Nije uspio Britanski zastupnici odbili Johnsonov prijedlog o prijevremenim izborima

U utorak je potpredsjednik parlamenta odbio izjašnjavanje o prijedlogu oporbe da se starosna granica za pravo glasa snizi na 16 godina te da pravo glasa dobiju i državljani Europske unije.

Johnson je u raspravi naglasio da Velika Britanija treba novi parlament koji će biti sposoban provesti brexit.

Samo je jedan put da se provede brexit koji je nailazio na zapreke u parlamentu, rekao je Johnson u raspravi, kako prenosi BBC. "Treba osvježiti parlament i dati ljudima da izaberu", rekao je.

Kritičan je bio i prema glavnoj oporbenoj stranci kazavši da laburisti ne žele brexit ni 31. listopada ni studenoga ni 31. siječnja.

Vođa laburista Jeremy Corbyn odgovorio je da njegova stranka podupire izbore jer ne želi dalje da zemlju vodi lakomislena i destruktivna konzervativna vlada te je sada trenutak za promjene.

Boris Johnson Britanski premijer Johnson pisao Tusku da prihvaća odgodu Brexita: 'To je štetno za demokraciju'

S izborima na obzoru, Johnson je učinio korak prema zacjeljivanju rana u stranci vrativši u nju oko polovice od 21 člana torijevaca koje je isključio u rujnu jer su se pobunili kako bi spriječili brexit bez sporazuma.

U stranku se odlukom Johnsona vraćaju sljedeći zastupnici Alistair Burt, Caroline Nokes, Greg Clark, Sir Nicholas Soames (unuk bivšeg premijera Winstona Churchilla), Ed Vaizey, Margot James, Richard Benyon, Stephen Hammond, Steve Brine i Richard Harrington.

To znači da se mogu natjecati kao konzervativci u svojim izbornim jedinicama ako u međuvremenu nisu predloženi novi kandidati. 

Među pobunjenicima koji nisu dobili dozvolu za povratak su bivši ministar bez portfelja Ken Clarke i bivši ministar financija Philip Hammond te bivši tajnik u ministarstvu pravosuđa David Gauke.

Zoran Zaev, premijer Republike Sjeverne Makedonije PREMIJER SJEVERNE MAKEDONIJE Zoran Zaev: Odgađanje pregovora povijesna je greška EU

Zemlje članice EU-a u utorak su i formalno odobrile zahtjev za odgodom izlaska Velike Britanije iz Unije, nakon što su dobile pismo s pristankom od britanskog premijera Borisa Johnsona.

Po toj odluci Velika Britanija ostaje članicom EU-a do 31. siječnja, a to vrijeme treba iskoristiti za ratifikaciju sporazuma o razdruživanju. Iz EU-a može izići i ranije, 1. prosinca 2019. ili 1. siječnja 2020. ako obje strane ratificiraju sporazum o razdruživanju.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
 • Deleted user:

  Oni bi izišli da ne iziđu iz EU.

 • Avatar southman
  southman:

  Biti će zanimljivo na izborima.

 • stefj:

  Sa izborima će doći do izražaja podjela društva u VB. Kako se čini po anketama, Johnson će pobijediti na izborima sa svojom politikom Brexita. Ipak su oni koji žele ostati u EU u manjini...