Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svi će morati plaćati odvoz otpada po količini

Na početku sjednice premijer se osvrnuo i na lokalne izbore te čestitao svima koji su ostvarili uspjehe
25. svibnja 2017. u 13:05 24 komentara 6011 prikaza
Vlada
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

U Banskim dvorima danas je održana još jedna sjednica Vlade.  

Ivan Vrdoljak Šef HNS-a Vrdoljak poslao dramatičnu poruku Vladi

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na preporuke Europske komisije te je istaknuo kako su one pokazatelj izlaska Hrvatske iz prekomjernog deficita te potvrda politike koju Vlada vodi.

– Ovo je kvalitetan iskorak, sada smo pokazali da zemlja, kada se mudro ponaša, može ostvariti dobre rezultate – rekao je premijer.

– Radimo na svim pitanjima odgovorno, prvi krug lokalnih izbora je iza nas, čestitam svima koji su ostvarili uspjehe, očekujemo završetak tog procesa 4. lipnja – dodao je Plenković.

U prvoj točki dnevnog reda usvojen je Nacrt konačnog prijedloga zakona o koncesijama koji je usklađen sa zakonskom regulativom Europske unije. 

Uredbom o gospodarenju otpadom, koju je Vlada usvojila, naplata odvoza otpada po količini postaje obveznom za sve jedinice lokalne samouprave, a uvodi se i poticajna naknada za odvojeno skupljanje otpada.

Uredba je jedan od ex ante uvjeta za korištenje sredstava iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014. do 2020. godine", od čega je 475 milijuna eura predviđeno za financiranje u sektoru otpada.

Smanjenje količine odloženog otpada

"Neki gradovi već sad naplaćuju odvoz otpada po količini, što je u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, a uredbom ujednačavamo praksu te naplata po količini postaje obveznom za sve jedinice lokalne samouprave", rekao je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg.

Uredba potiče odvojeno skupljanje otada i smanjenje količine odloženog otpada na odlagalištu jer se, objašnjava Šiljeg, osim odlaganja u reciklažnim dvorištima  i spremnicima na javnim površinama, građanima omogućava da otpad odvajaju na samom kućnom pragu, što je praksa s dobrim rezultatima u drugim zemljama EU-a.

"Uvodi se i poticajna naknada koja potiče općine i gradove na povećanje odvojenog skupljanja otpada, odnosno smanjenje količine odloženog otpada. Hrvatska do 2020. godine mora odvajati 50 posto komunalnog otpada, a trenutno u prosjeku odvajamo oko 24 posto. Uredbom će se potaknuti i ubrzati postizanje tih ciljeva", ističe Šiljeg.

Poticajna naknada za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada za ovu i iduću godinu iznosit će 100 kuna po toni, za 2019. i 2020. godinu 150 kuna po toni, a za 2021. i 2022.  godinu 200 kuna po toni otpada.

"Poruka uredbe jest manje trijaže - veća naknada, više trijaže - manja naknada", naglasio je premijer Andrej Plenković.

Implementacija Plana gospodarenja otpadom

Vlada je donijela i odluku o implementaciji Plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2017. do 2022. godine, kojom se dodatno razrađuju potrebne  aktivnosti i rokovi za realizaciju mjera iz plana.

"Na taj se način osigurava lakša i brža provedba i praćenje plana na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te omogućava bolja iskorištenost EU sredstava, odnosno 475 milijuna eura alociranih za provedbu mjera gospodarenja otpadom", rekao je državni tajnik Šiljeg.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i tri konačna prijedloga zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom EU (Zakon o koncesijama i izmjene Zakona o strancima i Zakona o zaštiti zraka), kao i konačni prijedlog izmjena Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade.

 

 

Davor Ivo Stier HDZ-ov ministar Stier: Žao mi je zbog razlaza s Mostom, najpoštenije je bilo odmah ići na izbore Vlada RAMLJAK PREDAO IZVJEŠĆE Tražili dodatna sredstva: Vlada je DORH-u dala 5 milijuna kuna za istragu o Agrokoru Vlada Sjednica Vlade Plenković poručio Mostovcima: Neće vam proći monstruozne optužbe, birači sve vide i prate!
Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar salaso
  salaso:

  Ubi nas politokracija i loša demokracija.....zabraniti post izborne koalicija....izlaziš iz stranke...vrati mandat....ko nema potvrdu o nekažnjavanju..ne može biti zastupnik....bahata politokratska elita s obje strane vodi zemlju u propast..

 • josipkucko59:

  plenko jesi raspravljao i todoricu i steti koju je nanio drzavi

 • Avatar Juki
  Juki:

  Super ideja. Već vidim kako se pune tuđe kante. A što se odvajanja tice nema problema....ja odvajam odvoz besplatan.