Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budimpešta: Zid šutnje u sjedištu MOL-a, OTP-u i odvjetništvu

Na sam spomen afere s Inom i Podravkom Mađari zatvaraju vrata

'08.02.2010. Madarska, Budimpesta - Reportaza o umjesanosti MOL-a i OTP-e banke u aferi Podravka. Sjediste MOL-a. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
1/3
08.02.2010.
u 19:40

Nikoga od mađarskih medija ne zanima zašto je MOL odlučio dati depozit OTP banci, koja je, pak, kreditirala kupnju dionica Podravke, a ova povrat kredita jamčila dionicama Ine, koje, usput, uopće nema.

Ispred sjedišta MOL-a u Budimpešti jučer ujutro svatko je jurio za svojim poslom. Nigdje novinara, kamera, mikrofona. Nitko ne mrzne iščekujući predsjednika uprave ili barem nekog trećerazrednog šefa da makar izjavi: Nemamo komentara. U drugom dijelu grada, na potezu od Ulice Nadora do Ulice Marko, gdje se smjestila OTP banka, ali i mađarski pandan hrvatskome Državnom odvjetništvu, ista je situacija.

>>Josipović: Neka Bajić istraži tajni ugovor Mađara i Podravke

>>S. Mesić: Ugovore između OTP banke i Podravke treba objaviti!

>>Ina je preko Salbatringa kupovala eurodizel i izgubila 1,5 mlrd. kuna

>>Vitković: Mađari su iznenada zatražili sastanak

Ne znaju – engleski
Nikoga od mađarskih medija ne zanima zašto je MOL odlučio dati depozit OTP banci, koja je, pak, kreditirala kupnju dionica Podravke, a ova povrat kredita jamčila dionicama Ine, koje, usput, uopće nema. U MOL-u će vas dočekati dvije mlade portirke koje, gle čuda, govore engleski jezik.

Neće vas najaviti menadžmentu kompanije ako ne znate točno ime osobe s kojom želite razgovarati. No kažete li da trebate baš predsjednika uprave Zsolta Hernadija, odmah će se latiti telefona.

U mađarskome državnom odvjetništvu, pak, Večernjakovi novinari nisu uspjeli prijeći ni portu. Dvadesetak minuta čekali smo da u cijeloj zgradi nađu nekoga tko uopće govori engleski jezik. I tada se napokon pojavila ljubazna gospođa jer navodno u uredu glavnog odvjetnika nitko ne govori engleski, a glasnogovornika nema do srijede. A ona prenosi: mađarsko odvjetništvo nema otvoren slučaj MOL jer iz hrvatskog odvjetništva nitko nije tražio, kako kaže, pravnu pomoć. Do OTP banke, koja u Ulici Nadora ima svoje dvije zgrade i poslovnicu u blizini zgrade mađarskih tužitelja, zaista se treba probiti.

Portir u sjedištu OTP banke mrtav-hladan otpravit će vas u običnu poslovnicu! Nakon nekoliko telefonskih poziva nadređenima, dobiva upute da nam proslijedi tek mail službe za medije. Ne smije čak reći ni imena šefova te službe, a kamoli dati njihovu adresu. U MOL-u sa stranim jezicima nemaju problema. Ali imaju sa službenim izjavama. Nitko od šefova u toj naftnoj kompaniji zasad ne želi javno istupati o depozitima za kredit Podravki. Neslužbeno će ipak reći da depozit OTP banci nisu dali u kešu, nego da je riječ o tehničkom jamstvu.

Šefovi bez imena
Napomenut će kako taj "tehnički depozit" nema veze s dobivanjem većih upravljačkih prava u Ini. Reći će kako je Ina bila u katastrofalnoj financijskoj situaciji te da su u nju od 2003. do 2010. godine uložili od 11 do 13 milijardi kuna, a da su njezine dionice platili 10 milijardi kuna.

Upravo zbog tih ulaganja tražili su veće menadžerske ovlasti jer su htjeli biti sigurni da se tim novcem dobro upravlja. Nemaju odgovor na pitanje koji je bio interes MOL-a, odnosno koja korist od toga da daju depozit za kredit Podravki i zašto su pristali da im Podravka jamči dionicama Ine kad ih nema. Mađarski novinari u desnici sklonom listu Magyar Nemzet napominju da je Sandor Csanyi, vlasnik OTP banke, koja je, pak, suvlasnik MOL-a, klasični oligarh te kako je jasno da su OTP banka i MOL u ovoj priči zajednički odigrali igru.

Ključne riječi

Komentara 75

UK
Ugo Kajvez
19:50 08.02.2010.

Naravno da zatvaraju vrata, kad znaju da su uhvačeni u pljački! ...... treba vratiti INU u 100 posto vlasništvo RH .... BEZ NADNADE !!!!!!!!!!!!!

OB
-obrisani-
20:00 08.02.2010.

Ne znaju engleski, ali se odlično prave Englezi. MOL protjerati iz Hrvatske te tražiti međunarodnu istragu i međunarodni nadzor nad tom kompanijom. I neka prate tok novca ako imaju muda.......

AB
abendblatt
19:48 08.02.2010.

Ponistiti ugovor i INU vratiti u 100% hrvatsko vlasnistvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije