Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izlazak iz krize

Monti novinarima predstavio plan za ekonomski rast Italije

Mario Monti
Silvije Tomašević
29.12.2011.
u 17:02

– Mnogo puta vidim u novinama izjave koje nisam dao, ali ova vlada neće se baviti ispravljanjem novinarskih napisa, već će djelovati, i to transparentno, pa će novinari sami uvidjeti promjene – kazao je Monti

RIM – Bili smo na rubu ponora, išli smo prema Grčkoj, ali smo na vrijeme zakočili i sada pripremamo plan za rast zemlje – objasnio je talijanski premijer Mario Monti na današnjoj konferenciji za novinare ekonomsko stanje Italije. To je tradicionalna konferencija za novinare talijanskih premijera na koncu svake godine, a po prvi puta je Monti omogućio i stranim novinarima jednaki pristup kao talijanskim.

Na taj način, kako je rekao, želi u izravnim odgovorima stranim novinarima stvoriti drukčiju sliku Italije u svijetu. – Mnogo puta vidim u novinama izjave koje nisam dao, ali ova vlada neće se baviti ispravljanjem novinarskih napisa, već će djelovati, i to transparentno, pa će novinari sami uvidjeti promjene – kazao je Monti. Nove su mjere talijanski novinari nazvali drugom fazom ekonomskog paketa, ali ih Monti naziva mjerama „za rast Italije“. Najprije se rezovima i novim porezima, mjerama „za spas Italije“, trebalo utjecati na poravnavanje državnog duga, a sada će se u drugoj fazi usvojiti mjere za gospodarski rast. Monti nije ulazio u detalje, jer ih vlada još treba razraditi, ali je naznačio da će one biti spremne do 23. siječnja 2012. kako bi bile predstavljene na sastanku Europske unije u Bruxellesu.

Monti smatra da bi trebalo znatno pojačati europski fond za spašavanje država. – Možda i nećemo uzimati novce iz toga fonda, ali on mora biti snažan da bi smanjio mogućnost špekulacija na burzama s eurom i državnim obveznicama. Zemlje eurozone bi, po mišljenju Montija kojega njemački listovi nazivaju najnjemačkijim među talijanskim ekonomistima, trebale biti međusobno još čvršće povezane, integrirane, da bi se onemogućile špekulacije europskom monetom.

Novim mjerama trebala bi se povećati talijanska konkurentnost na međunarodnim tržištima, liberalizirati talijansko tržište, kao i tržište rada, ukinuti privilegije koje sada imaju razne struke. Napravit će se, jer to je i odluka EU, nacionalni plan reformi. I Hrvatska će, kao članica EU, trebati Bruxellesu predočiti nacionalni plan reformi, a to znači strukturalne reforme koje bi trebale omogućiti veću konkurentnost za sve na tržištu.

Komentara 2

OB
-obrisani-
19:57 29.12.2011.

čuj gaulajter od bakstersa da nešto popravlja u okupiranoj državi hehehe

UK
Ugo Kajvez
19:26 30.12.2011.

A iznad glave mu stoji iluminatov znak - oko ! ..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije