Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mirjana hrga:

Moj suprug bio je najbolji suprug na svijetu, ostalo nije bitno

'03.10.2011., Zagreb - Svecano obiljezavanje pocetka akademske godine Visoke novinarske skole. Mirjana Hrga. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/3
30.06.2013.
u 12:34

Urednica i novinarka Al Jazeere ekskluzivno za Večernji list govori o najdražim, ali i najtežim reportažama te teškim privatnim trenucima koje zbog razvoda proživljava

Mirjana Hrga postala je Al Jazeerina Christiane Amanpour. Već dvije godine naša TV novinarka i urednica radi na Al Jazeeri Balkans. Nije joj bilo teško, kaže, biti na relaciji Zagreb – Sarajevo, brzo se naviknula na takav radni ritam. Mala je to žrtva za užitak koji pruža pravi reporterski posao, put u ratna područja, intervjui sa svjetskim vođama... Mirjana objašnjava da nije puno dvojila kad su je pozvali da radi za ovu TV kuću.

Pakao u Gazi 

– U to vrijeme već sam radila u Bosni i Hercegovini kao savjetnik za program na informativnoj televiziji TV1 pa mi  pomisao na angažman, koji bi uključivao i Sarajevo, nije bio stran. Osim toga, svakom novinaru informativnog programa životna je želja raditi za trenutačno najjaču svjetsku TV kuću – priznaje Mirjana i počinje priču o najvećim izazovima koji su u te dvije godine postavljeni pred nju.

– Za mene je izvještavanje iz okupirane Gaze tri dana nakon oružanog sukoba s Izraelom najvažniji trenutak u karijeri. Ekshumacija posmrtnih ostataka Jasera Arafata u Ramallahu na Zapadnoj obali također je bila izazovan zadatak, kao i praćenje sukoba Palestinaca i izraelske vojske u  Beit Iksi kada je upravo naš snimatelj Nino Čučić snimio sjajne kadrove... Sve su to stvari koje rado pamtim. To je pravi teren za novinara – kaže Mirjana i osvrće se na zadatak koji nikada neće zaboraviti. 

– Tijekom studija posebno sam radila na izraelsko-palestinskim sukobima i mislila sam da prilično spremna dolazim na teren, no ono što sam vidjela bilo je – pakao. Sam ulazak u Gazu bio je kao oproštaj od stvarnosti. Morali smo kilometar i pol proći pješice kroz žičani tunel dok  je izraelska vojska  nadzirala sa zida kojim je Gaza posve ograđena. Bilo je još napeto jer toga je jutra poginuo šesnaestogodišnji dječak koji je nakon potpisivanja primirja želio vidjeti obiteljsku zemlju pokraj zida i ubijen je. Kada smo ušli na područje, ušli smo zapravo u najveći logor na otvorenom na svijetu. Nemoguće je to riječima opisati. Logor... Iako je odlazila u brojna ratna područja, kaže, nikada se nije bojala za svoj život.  

– Imam sreću ili nesreću da mi je strast jača od straha. No tu je i sretna okolnost da radim za kuću koja je sa svojim timovima prisutna u svim svjetskim žarištima. Imamo sigurnosne procjene i vrhunske profesionalce na terenu. Ja dolazim tek kao dio tima iz ovog dijela Europe, no na raspolaganju mi je, kao i kolegama iz Londona ili Dohe, sve što je potrebno za dobar posao i osobnu sigurnost.  Nitko od nas ne ide na teren ugroziti svoj život – objašnjava Mirjana koja je nedavno završila i vojnu obuku za ratne reportere. 

– Al Jazeera na teren šalje ljude koji su prošli obuku, pogotovo kada su u pitanju tereni na kojima sigurnost reportera ili kompletne ekipe može biti dovedena u pitanje. Obučavali su nas strani stručnjaci što je podrazumijevalo sve aspekte sigurnosti – od procedura koje treba slijediti, načina na koji procijeniti opasnost ovisno o prirodi sukoba do vrsta oružja i streljiva. Zapravo, ovakvi su treninzi standardna procedura za izvjestitelje sa svjetskih televizija – kaže Mirjana koja na Al Jazeeri priprema specijal o ulasku Hrvatske u EU.  

Život ide dalje 

– Veliki tim radi na tom projektu već tjednima, predvođen kolegicom Lamijom Alečković. Uključeni su kolege iz nekoliko država. Sve je pripremano u Sarajevu do trenutka kada se jedan kompletan produkcijski tim – od tehnike do šminkera – preselio u Zagreb. Iako su redakcija i studio Al Jazeere upravo u središtu grada, na Trgu bana Jelačića, odakle se pruža impresivan  pogled, spustit ćemo se improviziranom pozornicom na Trg kako bismo što jednostavnije prihvaćali goste  koji će prolaziti kroz naš program od 16 sati tog dana do poslije ponoći – objašnjava Mirjana Hrga. Ispred nje su brojni poslovni izazovi, no ona kaže da, “radila se priča u Palestini ili Ljubljani, ako je dobra – jednako veseli”. 

No kako to uvijek biva, poslovni i privatni život, o kojem Hrga nerado govori, nisu uvijek usklađeni pa se TV novinarka nedavno našla u teškom životnom trenutku, nakon pet godina braka rastaje se od supruga Deana Šarića. 

– Zanimljivo je to – možete obići zemaljsku kuglu, prenositi informacije važne za budućnost naraštaja i naraštaja, ali godinu dana neće vas nazvati nitko da iz prve ruke pita – kako to stvarno izgleda? Da se neka korisna informacija podijeli s javnošću. No, s druge strane, privatne stvari koje su javnosti beskorisne – jer svaka je priča posebna na svoj način – dovodi vas na naslovnice. Šteta. A ovo što ste me pitali, možda je najbolje odgovoriti Balaševićevim stihom: “...To je tako. Ne pravi od tuge nauku ...” – iskrena je Mirjana. 

Na pitanje kako se nakon svega što se dogodilo osjeća, ona najjednostavnije kaže: – Život je lijep. Ja se radujem i usponima i padovima jer tjeraju me naprijed.

>>Razvode se Mirjana Hrga i Dean Šarić

Komentara 1

MT
mar.t.mor.9
20:05 17.12.2013.

Dosadna sa sa kukanjem za bivšem. Budi osoba. Kako si postupala prema Pokosici kad si je javno izmasakrirala na tv.A, šta si drugo očekivala. Nekoć režimska novinarka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije