Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDJELOVALI U OLUJI

Reakcije na optužnice protiv hrvatskih časnika: 'Ovo nije kraj, Srbija smjera u sam vrh naše vojske'

Foto: PIXSELL
1/4
20.05.2022.
u 15:16

- Svi znamo da je Srbija bila agresor u tom ratu i ako netko nema moralno niti ikakvo drugo pravo, onda su to oni. Posebice nemaju nikakvu niti jurisdikciju niti pravo istraživati ili suditi bilo što što se tiče Domovinskog rata - kaže Franko Vidović.

Najnoviji potez srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine opet izaziva mnoge reakcije jer je ono podignulo optužnice protiv četvorice časnika Hrvatske vojske zbog, kako se tvrdi, ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije "Oluja". Tamošnje tužiteljstvo tvrdi da su naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada, a optužnice se odnose na pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića, zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kako komentiraju ovaj potez srbijanskog tužiteljstva te što stoji iza njega, pitali smo trojicu saborskih zastupnika koji su ili čelnici ili članovi saborskih odbora za obranu, unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te ratne veterane.

- Svi znamo da je Srbija bila agresor u tom ratu i ako netko nema moralno niti ikakvo drugo pravo, onda su to oni. Posebice nemaju nikakvu niti jurisdikciju niti pravo istraživati ili suditi bilo što što se tiče Domovinskog rata, a taj se događaj, navodno, odigrao na teritoriju Bosne i Hercegovne. Znači, niti na našem niti na njihovom teritoriju, a od rata je prošlo skoro 30 godina. Čvrsto vjerujem da su se hrvatski piloti i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ponašali u skladu s međunarodnim normama i običajima ratovanja. Prema tome, na politici je da to odgura u "out", ali da pritom i maksimalno zaštitimo te ljude jer bi oni pri mogućem izlasku iz zemlje mogli imati problema. Znači, na našoj je poltiici da ih zaštiti, da eliminira tu mogućnost da oni imaju bilo kakvih problema. A nikakvo suđenje njima uopće ni ne dolazi u obzir. Haag je proglasio da je Oluja bila legitimna akcija pa ni na koji način ne vjerujem niti treba vjerovati u priče pa ni u optužnice kojima se služi aktualna srbijanska politika - kazao nam je danas Franko Vidović (SD), predsjednik saborskog Odbora za obranu i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje, što stoji iza ovog novog pokušaja srbijanskog tužiteljstva, Vidović reče da mu je to teško procijeniti jer baš i ne prati situaciju u Srbiji, ali pretpostavlja da su razlozi uvijek isti. Što znači, kako reče, da naciju treba oko nečega homogenizirati i opet na Hrvatsku dignuti neku hajku.

Za Stipu Mlinarića Ćipu (DP), člana Odbora za obranu i onog za ratne veterane, ovo što sad radi samo je nastavak onoga što Srbija radi posljednjih 20-ak godina. Pritom podsjeća kako na dan kada Hrvatska slavi Oluju, Srbija obilježava komemoraciju.

- Oni gledaju našu pasivnost jer nismo poduzeli ništa protiv procesuiranja vrha JNA. I kada su vidjeli da smo mi mlitavi i da ništa nećemo poduzeti kako bismo zaštitili svoju nacionalnu sigurnost, da se zna tko je agresor a tko žrtva, oni su krenuli sa svojim stogodišnjim mitovima i lažima koje srbijanska politika provodi posljednjih stotinu godina. Oni cijelo to vrijeme žive na mitovima i lažima. I sada da bi potkrijepili to što 5. kolovoza obilježavaju komemoracijom zbog, kako oni tvrde, progona pola milijuna Srba iz Hrvatske tijekom akcije Oluja, pokušavaju kroz svoje pravosuđe osuditi četiri naša pilota. A protiv njih su podignuli optužnicu jer tako žele doći do glavnih zapovjednika, generala koji su naredili da se migovi podignu i idu u akciju - kazao je Stipo Mlinarić te dodao:

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Znači, tu nije kraj, oni smjeraju u sam vrh hrvatske vojske. Nakon toga će ići optužnica protiv političkog vodstva Hrvatske. I tu se njihov mit zatvara. Ali što se time otvara? Otvara se to da se u idućih 10-20 godina na tom mitu dogoditi specijalna operacija, kao što je Rusija sad izvršila agresiju na Ukrajinu. I nakon što s tolikim lažima toliko zatruju svoju javnost Srbija će pod tim mitom, kada se za to ukaže prilika, ponovno iskoristiti svoje pretenzije na hrvatski teriotorij. Da je to istina vidi se i na mitu o Jaenovcu koji su stvarali 50 godina u Jugoslaviji kada su govorili da je u Jasenovcu ubijeno 1,5 milijuna Srba pa onda milijun pa onda 800 tisuća. Kada vi tako pripremate teren u svom narodu onda vam je lako, kao što se dogodilo i 1991., nahuškati svoj narod da ide napasti narod s kojim je do tada živio u slozi. Ne govorim sve ovo zato što bih želio novi rat nego zato da u povijesti ostane trajno i čvrsto zapisana ona najvažnija činjenica, potvrđena i presudom međunarodnog suda, a to je da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku. I da se to više nikada ne dogodi - rezolutan je Mlinarić.

A da su ovo stare provokacije, smatra Josip Đakić (HDZ), predsjednik Odbora za ratne veterane i član Odbora za obranu.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

- Prije svega, srbijanski sud nije nadležan niti za teritorij Hrvatske niti za teritorij Bosne i Hercegovine niti za teritorij bivše Jugoslavije. S kojim se pravom oni postavljaju biti meritorni za prostor bivše države?! Jasno je da su ovo provokacje niskog intenziteta koje hrvatsko pravosuđe ne uvažava. A što je pozadina svega toga? U posebnim mjerama i kriterijima, kako bi u pregovorima mogli otvoriti poglavlje 23. i 24., stoji da moraju vratiti nestale i uskladiti ljudska prava s normama Europske unije. Oni su zapravo taj svoj sud trebali ukinuti, a ne ukidaju ga zato što se ne mogu odreći želje i prava da sude. Oni nikako da shvate i priznaju da su i Hrvatska i Bosna i Hercegovina međunardno priznate države i da oni na tuđem teritoriju nemaju nikakvo pravo ni tužiti ni suditi - kategoričan je Josip Đakić. 

Video - Ante Kotromanović o Oluji prije Oluje: Četnici su htjeli potopiti Hrvate od Sinja do Omiša

Komentara 2

ZA
zarko815
15:50 20.05.2022.

Franko vidović, slučajni i slična bagra saveznici su naših neprijatelja srba.

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
15:18 20.05.2022.

Što kažu iz srpsko-hrvatske trgovačke koalcije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije