Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministri ne žele reći koriste li sustav E-građani

Zastupnik Demokrata Mirando Mrsić upitao Vladu koriste li ministri sustav e-Građani
04. svibnja 2019. u 23:14 6 komentara 790 prikaza
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Vlada je ovoga tjedna dala još jedno neobično tumačenje propisa o zaštiti osobnih podataka. Još nakon otkrića da je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac tri godine vozila bez valjane vozačke dozvole, zastupnik Demokrata Mirando Mrsić upitao ih je koriste li premijer Andrej Plenković i njegovi ministri sustav e-Građani. Iz Vlade su mu odbili odgovoriti pozivajući se na zakonsku zaštitu osobnih podataka, ali i na ustavnu jednakost premijera i ministara s drugim građanima. “Sa stajališta zaštite osobnih podataka traženje navedenih osobnih podataka spada u domenu privatnosti svake fizičke osobe neovisno o tome bila ona predsjednik Vlade RH, ministar, odnosno državni dužnosnik ili netko treći, jer su, sukladno članku 14. Ustava RH, sve osobe pred zakonima koji su na snazi u RH jednake”, stoji u odgovoru koji je Vlada utvrdila u četvrtak.

šalteri, čekanje, žalbe E-građani Od kuće ćete moći prijaviti novorođenče, ali i izvaditi brojne dokumente

Smisao i hrvatskog zakona i europske uredbe kojima se štite osobni podaci jest spriječiti da se objavom osobnih podataka pojedincu nanese šteta. No u ovom je slučaju krajnje nejasno kako bi objava podatka da ministri koriste sustav e-Građani, koji Vlada svesrdno promiče, mogla naškoditi bilo kome od njih.

– Očito je da, kada su se zaštitili ovakvim odgovorom, svi ili većina ministara ne koristi sustav e-Građani. Da ga koriste, sigurno bi se time pohvalili – komentirao je Mirando Mrsić koji osobno koristi sustav e-Građani i ističe da mu je on izuzetno koristan i kako ga treba dalje nadograđivati.

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

 • Neo001:

  Što niste pitali bahatog i njegove drugove. Bahatom se niste usudili ni dići 2 prsta her ste znali što vas čeka. Očito nije dobro biti previše tolerantan, pristojan sa bagrom.

 • Avatar procroatia
  procroatia:

  S malo zdravog uma se takvo pitanje ne bi niti postavilo. Jer bi bilo jasno da može slijediti samo ovakav odgovor kakav je slijedio. Kako napisah - s malo zdravog uma - no Miralem je Miralem.

 • doktorica:

  koriste sustav kojim puno pričaju a ništa ne kažu,i za to ih još i plaćamo.