Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pojava aflatoksina

Ministarstvo: Slovenija nije obavijestila o kukuruzu iz Hrvatske

Kukuruz
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
31.01.2014.
u 17:00

Nakon što je u dijelu slovenskih medija objavljeno kako je za pojavu aflatoksina u šest mljekomata jedne farme u Sloveniji kriv uvezeni kukuruz iz Hrvatske, reagiralo je Ministarstvo poljoprivrede RH.

Nakon što je u dijelu slovenskih medija objavljeno kako je za pojavu aflatoksina u šest mljekomata jedne farme u Sloveniji kriv uvezeni kukuruz iz Hrvatske, reagiralo je Ministarstvo poljoprivrede RH. Kažu kako dosad nisu dobili službenu obavijest slovenskih institucija vezano za uvoz kukuruza iz Hrvatske, te tu informaciju ne mogu komentirati.

- Slovenija u ovakvim slučajevima ima obavezu informiranja direktno te putem RASAF sustava brzog uzbunjivanja, no takvu obavijest Ministarstvo poljoprivrede do sada nije dobilo - tvrde u ministarstvu. Napominju kako se u vijesti slovenskih medija spominje navodno uvezeni kukuruz, koji je tek sastojak stočne hrane proizvedene u Sloveniji. Ostaje otvoreno pitanje samog podrijetla uvezenog kukuruza. Isto tako, bitno je naglasiti da ne treba isključiti i mogućnost da je, osim kukuruza, možda i neka druga sirovina, koja je sastavni dio stočne hrane, imala povećanu razinu aflatoksina. Uz sve ovo važno je i pitanje je li kukuruz nakon uvoza bio adekvatno skladišten i čuvan kod proizvođača stočne hrane, poručuju iz ministarstva.

- Ministarstvo poljoprivrede sustavno i kontinuirano provodi preventivne mjere usmjerene na suzbijanje moguće pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku, stočnoj hrani i kukuruzu kako bi se izbjeglo ponavljanje prošlogodišnjih posljedica na proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj. U Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji ustrojena je i redovito se ažurira, elektronska baza podataka s informacijama o analizama krmiva i mlijeka, koja je dostupna svim čimbenicima uključenima u prevenciju pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku. Ministarstvo poljoprivrede i nadalje, zajedno s nadležnim inspekcijama, institucijama, udrugama proizvođača mlijeka i prerađivačima - industrijama provodi pojačane preventivne mjere, te mjere kontrole stočne hrane i mlijeka prema Državnom planu monitoringa rezidua, kako bi se na vrijeme detektirala eventualna pojava aflatoksina u stočnoj hrani i mlijeku te poduzele korektivne radnje. Mlijeko na tržištu je pod stalnom kontrolom svih nadležnih inspekcija i potpuno je sigurno - priopćili su iz ministarstva.

Tijekom posljednjih mjeseci održano je pet sastanaka sa svim inspekcijama uključenima u nadzor na kojima je utvrđeno da se pojačana kontrola provodi još od jeseni, kada su započele kontrole kukuruza već na poljima, preko kontrole kukuruza u skladištima, stočne hrane, te mlijeku prije isporuke mljekarama kao i na samom tržištu. Od strane proizvođača kontrolira se svaka cisterna mlijeka prije ulaska u mljekaru. Poljoprivredna inspekcija je provela uzrokovanje kukuruza na polju kod 30 poljoprivrednih proizvođača te je samo u jednom uzorku bila utvrđena povećana razina mikotoksina koja nije bila zadovoljavajuća za ljudsku prehranu, ali je bila prihvatljiva za stočnu hranu. Zaključeno je kako je bilo sporadičnih pojava prisutnosti povišene razine aflatoksina, pri čemu se kada je riječ o kukuruzu radilo o neadekvatnom skladištenju, dok je nekolicina proizvođača mlijeka kratkotrajno bila isključena iz otkupa dok nisu promijenili hranu. Uz sve spomenuto, proizvođače mlijeka sustavno se educira o načinima suzbijanja pojave aflatoksina u mlijeku i stočnoj hrani, prema programu edukacije koji provodi Savjetodavna služba, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

>> Mlijeko u Sloveniji zatrovano aflatoksinom: 'Kukuruz smo nabavili iz Hrvatske'

Komentara 2

Avatar Jorge
Jorge
19:05 31.01.2014.

Hm, da li je ministarstvo napravilo kontrolu u BiH laboratorijima. Znamo da našima nije vjerovati. Jakovina i ekipa su ocrnili naše poljoprivrednike, a nisu dali odgovore na pitanja: kako je moguće da kontrolni sustavi naših mljekara nisu pronašli otrove, i drugo, što su poduzeli da se to više nikad ne dogodi. Sudeći po vijestima iz Slovenije - ništa.

BB
brle brkić
09:32 01.02.2014.

ako smanjuješ poticaje odmah prosvjedi,aovako neče smanjivat poticaje al če smanjit broj proizvođača mlijeka,i država ušparala na poticaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije