Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počela isplata

Seljacima do kraja mjeseca 1,39 milijuna kuna odštete zbog aflatoksina

mlijeko,mljekari
Goran Ferbežar/PIXSELL
20.12.2013.
u 15:47

U provedbu mjera Akcijskog plana uključen je bio 931 proizvođač kod kojeg je utvrđena povišena razina aflatoksina u mlijeku.

Konačno je počelo obeštećenje proizvođača čije je mlijeko s povišenim razinama aflatoksina, početkom godine uništavano u biopostrojenjima.

Ministarstvo poljoprivrede danas je priopćilo kako je u sklopu Akcijskog plana za rješavanje problema pojave aflatoksina, u bioplinskim postrojenjima, umjesto u mljekarama, završilo 1,387 milijuna kilograma mlijeka, za koje će proizvođačima do kraja ovoga mjeseca biti isplaćeno jednako toliko kuna, po kuna za svaki kilogram. U provedbu mjera Akcijskog plana uključen je bio 931 proizvođač kod kojeg je utvrđena povišena razina aflatoksina u mlijeku. U ministarstvu ističu kako su tijekom tog razdoblja financirali isporuku zamjenske hrane na kontaminirane farme i kompletnu kontrolu inspekcija u vrijednosti od najmanje 6 milijuna kuna, uključujući i trenutačno obeštećenje.

- Preventivne mjere usmjerene na suzbijanje moguće pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku, kako bi se izbjeglo ponavljanje prošlogodišnjih posljedica na proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj, i dalje se kontinuirano provode, ističu u ministarstvu i dodaju kako je mlijeko na tržištu pod stalnom kontrolom svih nadležnih inspekcija i potpuno sigurno.

Proizvođače mlijeka pak sustavno se educira o načinima suzbijanja pojave aflatoksina u mlijeku i stočnoj hrani, prema programu edukacije koji provodi Poljoprivredna savjetodavna služba. 

>>Nestalo 3000 farmi: Mi mljekari smo u dužničkom ropstvu

 

Komentara 1

Avatar Jorge
Jorge
18:47 20.12.2013.

Educira se proizvođače, ali mljekare koji su dužni provjeravati kvalitetu mlijeka se zaobilazi. Kakvi su to sustavi nadzora u tvornicama? Što bi danas trebao svaki proizvođač mlijek imati laboratorij? Jednostavno su krivicu s tvornica prebacili na one koje je najlakšee lupati po glavi - seljake!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije