Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Seljacima do kraja mjeseca 1,39 milijuna kuna odštete zbog aflatoksina

U provedbu mjera Akcijskog plana uključen je bio 931 proizvođač kod kojeg je utvrđena povišena razina aflatoksina u mlijeku.
20. prosinca 2013. u 15:47 1 komentara 258 prikaza
mlijeko,mljekari
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

Konačno je počelo obeštećenje proizvođača čije je mlijeko s povišenim razinama aflatoksina, početkom godine uništavano u biopostrojenjima.

Ministarstvo poljoprivrede danas je priopćilo kako je u sklopu Akcijskog plana za rješavanje problema pojave aflatoksina, u bioplinskim postrojenjima, umjesto u mljekarama, završilo 1,387 milijuna kilograma mlijeka, za koje će proizvođačima do kraja ovoga mjeseca biti isplaćeno jednako toliko kuna, po kuna za svaki kilogram. U provedbu mjera Akcijskog plana uključen je bio 931 proizvođač kod kojeg je utvrđena povišena razina aflatoksina u mlijeku. U ministarstvu ističu kako su tijekom tog razdoblja financirali isporuku zamjenske hrane na kontaminirane farme i kompletnu kontrolu inspekcija u vrijednosti od najmanje 6 milijuna kuna, uključujući i trenutačno obeštećenje.

- Preventivne mjere usmjerene na suzbijanje moguće pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku, kako bi se izbjeglo ponavljanje prošlogodišnjih posljedica na proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj, i dalje se kontinuirano provode, ističu u ministarstvu i dodaju kako je mlijeko na tržištu pod stalnom kontrolom svih nadležnih inspekcija i potpuno sigurno.

Proizvođače mlijeka pak sustavno se educira o načinima suzbijanja pojave aflatoksina u mlijeku i stočnoj hrani, prema programu edukacije koji provodi Poljoprivredna savjetodavna služba. 

>>Nestalo 3000 farmi: Mi mljekari smo u dužničkom ropstvu

 

HOTEL ZDILAR
Restoran iz Imotskog zabranio ulaz SDP-ovcima
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Avatar Jorge
    Jorge:

    Educira se proizvođače, ali mljekare koji su dužni provjeravati kvalitetu mlijeka se zaobilazi. Kakvi su to sustavi nadzora u tvornicama? Što bi danas trebao svaki proizvođač mlijek imati laboratorij? Jednostavno su krivicu s tvornica prebacili na one koje je najlakše ... prikaži još!e lupati po glavi - seljake!