Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEMANTIRALI PREDSJEDNIKA

Ministarstvo odbacuje Milanovićeve optužbe: 'Gospođa Andrassy plaćena je kao i svi veleposlanici'

Irena Andrassy
Foto: Vijeće EU
1/3
21.12.2021.
u 18:25

- To je vrlo iskusna bivša hrvatska diplomatkinja koja ima poziciju u EK, koja se tamo mora mlatiti za hrvatske interese, gledajući s oba oka na sljedeću poziciju koju će dobiti u Bruxellesu - komentirao je predsjednik Milanović

Predsjednik Zoran Milanović pozvao je da je vrijeme da se zamijeni hrvatska veleposlanica pri Europskoj komisiji Irena Andrassy, kazavši da radi te da je na plaći Europske komisije, uz ogradu da možda i nije tako te da ga se ispravi. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova su to i učinili kazavši kako su Milanovićeve tvrdnje netočne te kako stalna predstavnica od imenovanja na trenutačnu funkciju ostvaruje mjesečni dohodak i ostala prava jednako kao i svi drugi veleposlanici RH u diplomatskim predstavništvima RH.

- Ta je gospođa (Irena Andrassy, op.a.) vrlo kvalitetna, ali znate tko ju plaća? Europska komisija. Ona radi za EK. Ne što je ta plaća više nego duplo veća od hrvatskih plaća, nego je pitanje lojalnosti. To je vrlo iskusna bivša hrvatska diplomatkinja koja ima poziciju u EK, koja se tamo mora mlatiti za hrvatske interese, gledajući s oba oka na sljedeću poziciju koju će dobiti u Bruxellesu. Tko joj u tome pomaže? Nije se dobro zamjeriti Nizozemcima. Pričamo o sukobu interesa kad neki općinski načelnik mazne dva jaja. Ovdje se radi o pozicijama na kojima moraju biti ljudi koji su lancem vezani za hrvatsku sudbinu - kazao je Milanović.

Iz MVEP-a te navode ocjenjuju netočnima. Irena Andrassy je plaćena kao i svi drugi hrvatski veleposlanici i ne radi za Komisiju.

- Nakon provedene nacionalne procedure imenovanja, stalna predstavnica zamrznula je radni odnos u Europskoj komisiji, a time i sva pripadajuća prava, sukladno propisanom postupku Europske komisije (tzv. neplaćeni dopust). Ovaj postupak između ostaloga služi i kao jamstvo za izbjegavanje sukoba interesa u slučaju odlaska na drugu funkciju izvan Europske komisije, što je praksa koja se koristi i u slučaju drugih diplomata ili dužnosnika iz država članica EU u sličnom statusu - komentirali su sa Zrinjevca.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Hit izjave predsjednika Milanovića

Komentara 1

SA
sani1
19:39 21.12.2021.

Jel’ ovo ona koja ne zna što govori na engleskom jeziku. Kad ćemo mi njoj reči “good riddance”?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije