Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akademik vretenar

Minimum kvalitete znanstvenih projekata ne možemo održati bez većeg ulaganja države

dario vretenar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.04.2016.
u 16:16

Vlada Republike Hrvatske iz Državnog proračuna osigurala je 88,6 milijuna kuna za financiranje programa Hrvatske zaklade za znanost te 22,8 milijuna kuna za financiranje zapošljavanja mladih znanstvenika na početku svoje znanstvene karijere.

Predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) akademik Dario Vretenar ustvrdio je da se minimum kvalitete znanstvenih programa i projekta HRZZ neće moći održati ako za njezin rad država neće u proračunu izdvojiti više novca, i to neovisno o novcima koji se mogu namaknuti iz drugih izvora. 

 Akademik Vretenar predstavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) rad Zaklade istaknuvši kako trenutačno HRZZ financira i prati gotovo 450 projekata u vrijednosti od oko 320 milijuna kuna, da je financiranje prvih 180 doktoranada ušlo u svoju drugu godinu, a u tijeku je i zapošljavanje novih 158 doktoranada.

 Zaklada pokreće i novih pet projekta, rekao je Vretenar, ali je i napomenuo da "kako sve ne bi izgledalo samo dobro kako treba reći da se minimum kvalitete znanstvenih projekata neće moći održati bez da država uloži više proračunskoga novca, i to bez obzira na novac iz drugih izvora".         

 Vlada Republike Hrvatske iz Državnog proračuna osigurala je 88,6 milijuna kuna za financiranje programa Hrvatske zaklade za znanost te 22,8 milijuna kuna za financiranje zapošljavanja mladih znanstvenika na početku svoje znanstvene karijere.

 Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar podsjetio je kako je Vlada za Zakladu ove godine osigurala oko devet milijuna kuna više u odnosu na proteklu godinu te još 17 milijuna kuna u sklopu Programa poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena za razdoblje od 2015. do 2016. godine, a za njegovu provedbu sredstva osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a implementira ga Hrvatska zaklada za znanost.

 Šustar bi volio da se, kako je rekao, "još 'podeblja' novac za Zakladu" i istaknuo kako "moramo jasno, a ne samo deklarativno pokazati da nam je stalo do hrvatske znanosti koja je ključna za gospodarski oporavak Hrvatske".

 Za ministra je važno i zapošljavanje novih mladih znanstvenika - njih 158 što je nešto manje nego u prvome ciklusu. Ocijenio je kako bi optimalno za obnovu sustava hrvatske znanosti bilo da se može zaposliti oko 200 mladih znanstvenika po ciklusu Programa doktoranada i poslijedoktoranada Hrvatske zaklade za znanost.

 Šustar pak posebice smatra važnim sustav poslijedoktoranada i uvjeren je kako na tome trebaju dodatno raditi i Ministarstvo i Zaklada. Jer, istaknuo je, poslijedoktorandi su "srce akumulacijskoga potencijala neke države". Šustar je ocijenio kako se na tome premalo radi te najavio kako će se to uskoro promijeniti, a pri tomu, rekao je, "nećemo ići megalomanskim koracima".

 Akademik Vretenar rekao je kako se očekuje da će početkom svibnja biti otvoren natječaj za program "Istraživački projekti" koji će biti otvoren mjesec dana od početka natječaja. Dodao je kako će Zaklada u sklopu toga programa financirati temeljna istraživanja koja unaprjeđuju znanje o određenom području i usmjerena su na bolje razumijevanje predmeta istraživanja te primijenjena istraživanja koja se provode s jasnim tehnološkim, gospodarskim ili društvenim ciljevima.

 Dodao je kako je jedan od natječaja koji su u tijeku - natječaj "Izgradnja hrvatskoga strukovnog nazivlja" koji je otvoren 1. travnja, a cilj mu je izradu baze podataka hrvatskoga strukovnog nazivlja (usustavljenih terminoloških zbirki) pojedinih struka uz prijevodne istovrijednice na drugim jezicima (u prvom redu na engleskom, a po mogućnosti i na drugim europskim jezicima). Natječaj predviđa financiranje projekata u trajanju od 12 do 18 mjeseci, a broj financiranih projekata ovisit će o broju prijava te o raspoloživim sredstvima. Ukupan fond za financiranje toga programa iznosi pola milijuna kuna, a najviše financiranje po projektu stotinu tisuća kuna.

 Hrvatska zaklada za znanost središnje je tijelo koje osigurava financijsku potporu temeljnim, primijenjenim i razvojnim znanstvenim istraživanjima u Republici Hrvatskoj, financira sustav razvoja mladih istraživača - doktoranada, podupire međunarodnu suradnju i uključivanje hrvatskih znanstvenika u europski istraživački prostor.

>>  Nakić bi uveo porez na slatko, privrednici su žestoko protiv

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije