Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Minimalne su šanse za razgovor s HDZ-om

02.12.2003.
u 00:00

Drago mi je da je Europska unija reagirala

Nakon što su propali pregovori s HSS-om, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader najavio je nastavak pregovora s HSP-om.

- Otvoreni smo za razgovor sa svakom strankom, jer to je sastavni dio pristojnog političkog ponašanja. HDZ ima našu platformu za razgovore i zna koja su naša polazišta. No nakon svega što se dogodilo, mislim da su šanse za razgovor minimalne, a za dogovor još manje - odgovara predsjednik HSP-a Anto Đapić.

- Drago nam je da je Europska unija reagirala - nastavlja Đapić, kao da nije ni najmanje razljućen stavom talijanskog veleposlanika Alessandra Grafinija, prema kojem bi Hrvatskoj bio otežan put u EU ako bi u Vladu ušao HSP. Stranka će i pismom odgovoriti talijanskom veleposlaniku, o čemu Đapić kaže:

- Zahvalit ćemo veleposlanicima zemalja EU na časti, pažnji i trudu koje su posvetili našoj stranci nakon izbora. Osobno zahvaljujem talijanskom veleposlaniku Grafiniju što je člankom pod naslovom "S HSP-om u Vladi Hrvatskoj ugrožen put u EU" zapravo otvorio mogućnost našoj stranci da se očituje. Strani veleposlanici svojom su porukom zapravo osporili tvrdnje o radikalnom desnom imidžu naše stranke, kao razlogu protivljenja Europe da uđemo u Vladu. Grafini nije govorio o našem radikalizmu ili desničarenju, nego je ušao u polemiku o našem programa. Nama je to priznanje.

* Što namjeravate postići pismenim odgovorom veleposlaniku Grafiniju?

- Želimo međunarodnu zajednicu u tom odgovoru uvjeriti da je HSP doista europska stranka. Jer naša stranka je po inspiraciji i doktrinarnim korijenima još od doktora Ante Starčevića, još prije stoljeća i pol utemeljena kao liberalna i demokratska stranka.

* U novije je doba HSP ipak bio u svojevrsnom otklonu od tih korijena...

- Odgovorit ću konkretno kroz prigovore koje nam upućuje EU. Prvi se prigovor odnosi na naš stav da će Hrvatska ući u EU tek kad to bude u njezinu nacionalnom interesu. Dijelimo stav europskih veleposlanika da ulazak u EU potiče razvoj manje razvijenih zemalja. Zbog toga se zalažemo za što brže priključenje EU, ali ne u paketu zapadnog Balkana.

No ne možemo se složiti s tvrdnjom da za zemlje EU nema razlike između nacionalnih interesa pojedine zemlje i interesa EU. Ti se interesi ne mogu potpuno poistovjetiti, ali se ne može reći da je zalaganje za hrvatske interese antieuropsko.

* Prigovara vam se i zbog stava prema srpskoj manjini.

- Veleposlanik poručuje da je neprihvatljivo što HSP govori o kulturnim pravima manjina, jer manjine već danas u Hrvatskoj imaju određena politička prava. Koncept kulturne autonomije na kojem doista inzistira HSP ne negira ni jedno manjinsko ili građansko pravo koje manjinama jamči Ustav RH. Kulturna autonomija je ustavno pravo kojim se potvrđuje naša multikulturalna povijest. Zato inzistiranje na kulturnoj autonomiji nipošto nije korak natrag. Dapače!

* Kako se može pravo na nekretnine ograničiti samo na hrvatske građane, dok oni istodobno smiju imati nekretnine u inozemstvu?

- Stav HSP-a prema vlasništvu nad nekretninama nije aprioran kao što tvrdi talijanski veleposlanik Grafini. Zalaganjem za što bržu integraciju Hrvatske u EU, mi se dakako zalažemo i za prihvaćanje svih zakonskih propisa, normi i običaja koji čine pravno naslijeđe. Mi samo predlažemo raspisivanje referenduma o pravu stranaca na posjedovanje nekih vrsta nekretnina u Hrvatskoj, i to samo iz dva razloga. Prvo, uvjereni smo da je dio aktualnih vlasnika do svojih nekretnina došao nezakonitim putem, prijašnjom privatizacijom, te će tako stečene nekretnine pokušati prodati strancima. I drugo, široko rasprostranjeno siromaštvo u Hrvatskoj i korupcija već su rezultirali rasprodajom dijela hrvatskog Jadrana i urbanih parcela bez poštovanja zakona ponude i potražnje i realne tržišne vrijednosti.

*U kakvu poziciju tim stavom EU dovodi Sanadera?

- Onaj tko misli biti predsjednik Vlade mora prije svega voditi računa o unutarhrvatskoj slozi i braniti dostojanstvo bilo koje političke stranke. Ne bih rekao da je Sanader tim stavom međunarodne zajednice prema HSP-u doveden u zavidnu poziciju. Zadovoljni smo time što EU ne govori o našem desničarenju nego o programskim detaljima. I SAD je protiv nas, ali zato što smo mi protiv slanja hrvatskih vojnika u Irak, a ne zato što bi nam zamjerao da nismo demokratska stranka. No to može samo pomoći afirmaciji naših političkih stavova u domaćoj javnosti.

* Hoće li Sanader, prema vašoj procjeni, pokušati koaliciju sa SDP-om?

- Ne znam što će odlučiti Sanader. Ja njemu u biti ne vjerujem. Imali smo s HDZ-om prilično jasan predizborni dogovor, no nakon svega odlučili smo biti u opoziciji i tako ćemo se ponašati. Po mojoj procjeni, Sanader neće imati problema da prikupi neku parlamentarnu većinu, a mi sigurno nećemo mijenjati svoj stav nakon što predizborni dogovor nije poštovan.

Deana Knežević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije