Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miljenić odgovara Ustavnom sudu

Gdje je jamstvo u slučaju Bandić? Je li kod okrivljenika ili je oduzeto u državni proračun?

Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.02.2016.
u 14:32

Ustavni sud je pak danas priopćenjem reagirao na tu Miljenićevu izjavu poručivši mu da iznosi netočne konstatacije koje su proizašle iz "selektivnog čitanja odluke Bandić ili pak iz iskrivljavanja njezina sadržaja”.

Ustavni sud reagirao je danas na prijedlog Kluba zastupnika SDP-a da se ukine mogućnost zamjene istražnog zatvora jamčevinom, osim kada je istražni zatvor određen zbog opasnosti od bijega. Predstavljajući prijedlog zakona koji je u ponedjeljak Klub zastupnika SDP-a poslao u saborsku proceduru, bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić tada je rekao da ih ne na to potaknula odluka Ustavnog suda u travnju prošle godine kada je "onemogućio naplatu jamstva za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jer je ometao istragu nakon što je pušten iz pritvora, iako mu je jamstvo bilo određeno upravo zbog mogućnosti ometanja kaznenog postupka".

– Tom odlukom jamstvo je postalo bespredmetno. Nakon toga, svaki okrivljenik koji iz pritvora iziđe uz jamstvo da neće utjecati na svjedoke može prijetiti svjedocima, krivotvoriti dokaze, raditi bilo što da bi ometao kazneni postupak. Sukladno odluci Ustavnog suda, jamstvo mu se ne može oduzeti – rekao je tada Miljenić.

Ustavni sud je pak danas priopćenjem reagirao na tu Miljenićevu izjavu poručivši mu da iznosi netočne konstatacije koje su proizašle iz "selektivnog čitanja odluke Bandić ili pak iz iskrivljavanja njezina sadržaja”.

Ustavni sud je utvrdio da je sumnja u počinjenje novih kaznenih djela u slučaju Bandić osnovana, i razlog je za određivanje istražnog zatvora, ali po drugim osnovama i za posve druga djela u kontekstu prvotne istrage. Za podnositelja su u toj istrazi prethodno određena pravila ponašanja, uključujući mjere opreza koje su u okvirima te istrage precizno postavljene i određene. Njih podnositelj nije prekršio – stoji u priopćenju Ustavnog suda koji pak zaključno navodi kako se istražni zahtjev protiv Bandića mogao odrediti zbog osnovane sumnje u počinjenje tih novih kaznenih djela, a zašto nadležna tijela nisu tako postupila - nije im poznato.

SDP-ov Orsat Miljenić kaže da je "letimice pričitao priopćenje Ustavnog suda i da bi im mogao uzvratiti istom mjerom, ali neće".

– Ako se govori o konkretnom predmetu koji je povod sudskoj odluci, onda bih postavio pitanje – a gdje je jamstvo? Je li jamstvo kod okrivljenika ili je oduzeto u državni proračun? Imali ste situaciju u kojoj je redovni sud oduzeo jamstvo jer je navodno se pokušalo utjecati na svjedoke. I to je bila svima jasna situacija. ZKP kaže, ako utječeš, oduzima ti se jamstvo, to je rizik okrivljenika. Svjedok je tu zaštićen, integritet kaznenog postupka je zaštićen.

Onda je došao Ustavni sud i rekao “ne, ne možete oduzeti jamstvo zbog toga i ni u jednom slučaju kad se to radi nećete moći oduzeti jamstvo”. Mislim da to sve govori i tu nemam što više oduzeti ili dodati. Ja samo pitam, gdje je jamstvo? - odgovara Miljenić. Zamjera što je tada odlukom Ustavnog suda oduzeto jamstvo vraćeno Bandiću “iako je protiv njega pokrenut kazneni postupak za ometanje kaznenog postupka odnosno zbog utjecaja na svjedoke”.

– Ja ću načelno reći, da nije dobro izlaziti u javni život vrijeđanjima, omalovažavanjem kao što oni kažu, prozivanjima itd. I Ustavni sud griješi, ako griješi bilo bi dobro da se to prizna. Možda će se jednom to promijeniti, ali ne može se nitko psotaviti s visoka i reći – mi smo uvijek u pravu i jedini smo zauvijek u pravu. To nije točno. Postoji niz odluka o kojima treba razgovarati. Ako govorimo o ovoj odluci pogledajmo što kaže pravna teorija, pa većina teoretičara je rekla da je to katastrofa, pogledajte profesore kaznenog prava, možda i oni omalovažavaju Ustavni sud – nabraja Miljenić te dodaje da i on kao saborski zastupnik ima pravo ukazivati na probleme. Kao ministar se, dodaje, više suzdržavao od kritika, ali sad kad je u saborskim klupama, njegova je dužnost upozoriti na probleme.

– U krajnjem slučaju, ja ću sutra glasati o ustavnim sucima i imam pravo propitivati njihove odluke. I nije u redu da mi se pokušava na ovaj način priopćenjima ograničiti to pravo i da se netko postavlja da se o njegovim odlukama ne smije raspravljati. Smije se i mora se raspravljati – zaključio je Orsat Miljenić.  

>> "Za Bandićevo jamstvo ne vrijede odredbe o sukobu interesa"

Komentara 8

MI
Mimizo
14:49 17.02.2016.

da ste bili ovako angažirani i pošteni dok ste imali vlast i sada bi bili na vlasti ali narod ne možete prevariti znamo što vam je sada cilj napraviti pakao što je rekao vaš bahati ali neće ići no pasaran

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
14:42 17.02.2016.

Zašto je ovaj na slobodi kada ima video gdje sređuje posao za stranačke uhljebe?

Avatar megatronman
megatronman
14:54 17.02.2016.

Ustavni sud je nesposobna a moguće i korumpirana tvorevina. Dokaz za moju tvrdnju jest nenavođenje vremenskog okvira za rješavanje konkretnog slučaja. Jer nakon US moguća je žalba EU sudu koji istu neće zaprimiti ako je još pri US. US poneke predmete rješava tek za pet/deset/dvadeset godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije