Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNICEF

Milijuni djece nikad neće vidjeti kako izgleda učionica

djeca
AFP
20.11.2009.
u 16:10

Danas se obilježava Međunarodni dan djeteta.

Godišnja smrtnost djece mlađe od pet godina smanjila se s oko 12,5 milijuna u 1990. godini na 8,8 milijuna u 2008. godini (28 posto), navodi se u UNICEF-ovu Izvještaju o stanju djece uoči 20. godišnjice otkako je Generalna skupština UN-a prihvatila Konvenciju o pravima djeteta. No dječja su prava još daleko od sigurna ostvarivanja.

– Nije prihvatljivo da djeca još umiru od upale pluća, malarije, ospica i neuhranjenosti. Mnoga nikad neće vidjeti kako izgleda učionica, a milijuni nemaju zaštitu od nasilja, zlostavljanja, iskorištavanja, diskriminacije i zapuštanja – kaže Ann M. Veneman, UNICEF-ova izvršna direktorica.

Danas je u RH, u povodu Svjetskog dana djeteta, počeo trodnevni prvi Filmski festival o pravima djece. U kinu Europa prikazuju se nagrađivani filmovi iz cijelog svijeta te najbolje iz domaćeg stvaralaštva djece i mladih.

Konvencija o pravima djeteta najšire je priznat dokument – priznale su je 193 zemlje, a više od 70 ih je te standarde uvrstilo u nacionalne propise.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije