Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza Uljanika prelijeva se i na IDS

Miletić: Muku radnika huškači koriste za napad na IDS

Pula: prosvjed radnika Uljanika
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/4
29.08.2018.
u 16:23

Više od 3500 radnika Uljanika jučer je ulicama Pule vikalo “IDS, mafijo”

Sve je jasnije da kriza Uljanika svakim danom postaje sve ozbiljnija kriza i za IDS, stranku koja više od 25 godina vlada Istarskom županijom, a većinu vremena i Pulom. Radnici koji prosvjeduju već tjedan dana sve češće viču “IDS, mafijo”, a ovaj zasad maleni udar na tu stranku mogao bi za IDS postati ozbiljan problem u budućnosti, ovisno o sudbini Uljanika i 3. maja.

Traži se dugoročno rješenje

Više od 3500 radnika Uljanika izašlo je jučer na ulice Pule prosvjedujući zbog neisplate plaća, a posebnu su pozornost opet posvetili baš IDS-u. Istovremeno, svjesni problema koji im se spremaju, šef IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić te istarski župan Valter Flego bili su u Zagrebu na sastanku s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, također kako bi razgovarali o sudbini Uljanika. Propustili su tako priliku da se približe radnicima koji su jučer, šetajući ulicama, tražili da im se obrati njihov gradonačelnik Miletić vičući: “Uništili ste Uljanik!”, “IDS, mafijo!”, “IDS, lopovi!”.

Pula: prosvjed radnika Uljanika
1/24

Osim što ta stranka posljednjih 30 godina upravlja Istrom, ali i Pulom, radnicima posebno smeta činjenica da je bivši šef te stranke Ivan Jakovčić bio član Nadzornog odbora tvrtke Afarak u vlasništvu Danka Končara koji je ranije izabran kao strateški partner Uljanika, a za kojeg se vjeruje da ga od brodogradilišta koja bi kupovao zapravo zanima samo teren uz more kao atraktivna lokacija za turističke sadržaje.

Tako se i IDS optužuje da zapravo ima istu nakanu, što Boris Miletić odlučno odbacuje poručujući kako se oni, upravo suprotno, zalažu za zadržavanje brodogradnje kao strateške grane gospodarstva u Republici Hrvatskoj.

– Za Uljanik treba naći dugoročno rješenje. Plaće su trenutačno apsolutni prioritet, ali treba naći održivo rješenje koje će prekinuti agoniju radnika i održati brodogradnju. Uspjeli smo dogovoriti sastanak u europskoj krovnoj Udruzi za brodogradnju i sutra hitno putujemo u Bruxelles, a Vlada neka izloži konkretan plan za spas Uljanika i brodogradnje – rekao je jučer Miletić nakon sastanka u Vladi.

Oglasio se jučer i Jakovčić poručivši kako u ovom krajnje osjetljivom trenutku za Uljanik i cijelu hrvatsku brodogradnju ne želi odgovarati na razna podmetanja i neistine dok se cijeli proces ne završi te dodao da je spreman preuzeti odgovornost ako je u nečemu pogriješio. Miletić nam objašnjava kako potpuno razumije traumu radnika i najmanje je sada bitno, tvrdi, kako će ova priča utjecati na političare.

– Novija povijest nije imala ovakvu elementarnu nepogodu i jasno je da iz nje nitko ne može izaći neokrznut. No ljuti me što dio profesionalnih huškača – političkih gubitnika na tuđoj muci zarađuje sitne političke poene, a sigurno neće maknuti prstom da pomogne radnicima – priznaje nam Miletić dodajući kako je tim huškačima jedini cilj kapitalizirati tuđu nevolju.

Ovaj sve veći bijes usmjeren prema IDS-u politički analitičar Žarko Puhovski vidi kao nešto pozitivno za Istru.

– Bilo je i vrijeme da pluralizam konačno dođe u Istru. Iako ovaj problem Uljanika prije svega ima socijalnu dimenziju, polako dobiva i svoju političku dimenziju. Iako je posve nejasno tko će ovime eventualno politički profitirati, jer ne može se reći da prosvjednici rade za neku stranku, sasvim je sigurno da će IDS-u cijela ova priča itekako nanijeti štetu – vjeruje Puhovski.

Budućnost će sve otkriti

I HDZ-ovac Anton Kliman, rođeni Puljanin, primjećuje sve veći udar škverana na IDS, no dodaje i kako treba razumjeti muku radnika koji ne dobivaju plaću, ne znaju svoju sudbinu pa, naglašava, očekivano udaraju po svima.

Pula: prosvjed radnika Uljanika
1/53

– Sve ovo sigurno ne koristi IDS-u, a ta šteta može postati nemjerljiva za njih, ali i sve druge, ovisno o raspletu priče s Uljanikom. Pula će imati veliku katastrofu ako se proglasi stečaj Uljanika, to se onda širi na cijelu Istru, a u konačnici se sve to prelijeva na politiku, najviše na IDS jer oni tamo vladaju – kaže Kliman.

Nije ovo prva kriza za IDS, kaže SDP-ovac Peđa Grbin te podsjeća da im se prije 20 godina raspala organizacija u Puli, no SDP ih je tada spasio koalirajući s njima.

– Ovo je sada ozbiljan udar na IDS, a problem je što nema opcije koja bi ih zamijenila – priznaje Grbin. Ne čude ga napadi na tu stranku koja je, tvrdi, dosad bila vrlo slizana s upravom za koju se svi slažu da je glavni krivac za aktualne probleme.

Ključne riječi

Komentara 34

NI
nik83
17:10 29.08.2018.

Bora Miletiću, samo se ti tješi. Lokalnim šerifima u Hrvatskoj prije ili poslije dođe kraj. Prvo HDSSB-ovci koji su uz Srbe četnike iz rata najodgovorniji za propast gospodarstva u Osijeku, sad je red došao na tebe i na tvoje kompanjone. A predstavljali se kao neko cvijeće, uspješni rukovoditelji, mahali putovnicama, a gle sad ovo. A sad adio!

DU
Deleted user
16:45 29.08.2018.

Izjavama i retorikom Jakovčić i Miletić jasno daju do znanja kako bježe od odgovornosti. Dokaz koliko su neodgovorni,neosjetljivi i sebični.Ni manje ni više.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
16:50 29.08.2018.

Dobri IDS unisti, zlocesti HDZ mora spasavati. 30 godina nam IDS melje i pametuje kako su oni posteni. Navodno posteni jer je Glas Istre u njihovim rukama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije