Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju: Hannes Swoboda

Milanoviću sam poslao papirić u Sabor: Nemoj opstruirati sporazum!

Hannes Swoboda
03.11.2009.
u 20:38

Swoboda se s Milanovićem sastao danas ujutro, a prije odlaska iz Hrvatske bio je i s Vesnom Pusić.

U odnosima između Hrvatske i Slovenije stvorena je nova klima koju treba poduprijeti. Činjenica je da problem još postoji, no tu poboljšanu klimu treba učvrstiti i iskoristiti – kazao je o svom dolasku u Zagreb Hannes Swoboda, austrijski socijalist i izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu.

Ključni trenuci
Swoboda je doputovao u Hrvatsku u ponedjeljak. Bilo je to u najdelikatnijem trenutku, upravo kad je vladajuća koalicija pokušavala pridobiti što veći dio oporbe za Arbitražni sporazum sa Slovenijom. Želio je, kaže, poduprijeti Vladu u rješavanju spora sa Slovenijom. No boravak u Hrvatskoj iskoristio je i da bi se još jednom zauzeo u hrvatskih socijaldemokrata da podrže sporazum sa Slovencima. U ključnim trenucima, za saborske rasprave, nije mogao do vođe SDP-a Zorana Milanovića, ali se dosjetio i u sabornicu mu poslao prilično dramatičnu pisanu poruku, o kojoj govori u ovom intervjuu.

Swoboda se s Milanovićem sastao danas ujutro, a prije odlaska iz Hrvatske bio je i s Vesnom Pusić, političarkom jedine oporbene stranke koja je podržala arbitražni sporazum sa Slovenijom.

Pratili ste tijek uzbudljive saborske sjednice o Arbitražnom sporazumu. Kako komentirate stav SDP-a, koji se nije opredijelio, već je ostao u “konstruktivnoj suzdržanosti”?

– Teško je u roku od samo tri do četiri dana pošto ste dobili Vladin prijedlog reći “da”. Sretan sam što SDP nije glasovao protiv arbitražnog sporazuma. To je vrlo važno. Tijekom saborske sjednice poslao sam predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću po jednom od njegovih kolega papir s porukom u kojoj je stajalo: “Molim vas, nemojte opstruirati sporazum”.

Danas ujutro s njim sam se i sastao. Sad je važno naći način da se i oporbena stranka s tim dokumentom složi. Postoji jedno ozbiljno pitanje, pitanje izbora arbitražnih sudaca, o kojem se razgovaralo i s predsjednikom Mesićem.

Moramo raditi na tome da to budu visokokvalificirani pravni stručnjaci koji će jamčiti da će se odluka temeljiti na međunarodnom pravu. Dakako, to rješenje mora istodobno biti i pravedno. Zauzet ću se u Europskoj komisiji da u arbitražnu komisiju budu izabrani najbolji suci.

Bez alternative
U javnosti postoji bojazan da će Hrvatska tim sporazumom postati gubitnik.

– Isti je takav osjećaj na slovenskoj strani, samo još mnogo snažniji. To što su obje vlade izložene napadima oporbenih stranaka i intelektualnih krugova na neki način dokazuje da je postignut dobar dogovor. Ako možemo jamčiti da će arbitražu preuzeti kvalitetni suci, treba nastaviti u tom smjeru. Nema drugog rješenja. Alternativa je da Hrvatska ostane izvan EU. Tada bi Hrvatska doista postala gubitnicom.

Može li se Hrvatska izboriti za takvo jamstvo kad su posrijedi arbitražni suci?

– Nadam se da će Hrvatska dobiti takvo jamstvo, a takav ću stav jasno predočiti i Europskoj komisiji. To je jedina šansa da vladajući i oporba postignu širok dogovor u parlamentu.

Znači li vaš dolazak u Hrvatsku i da je rješenje hrvatsko-slovenskog spora važno i za Europu?

– Da, jer na taj način Europska unija ispunjava svoje obećanje o proširenju na regiju.

Ključne riječi

Komentara 40

PI
Pippo9
21:08 03.11.2009.

milanović je čovjek čije misljenje uopce nije bitno...nije sposoban voditi glavnu riječ niti u kuci a kako li ce tek u stranci ili na drzavnom vrhu

LU
Lujo123
22:21 03.11.2009.

\"Alternativa je da Hrvatska ostane izvan EU.\" - dakle ako ne damo teritorij/akvatorij slovencima (\"narodu\" bez povijesti i kulture) ostati ćemo izvan magle zvane EU! Nije li to klasična i primitivna i neuvijena ucjena i od strane ovog masona?!

MO
moriturite
20:50 03.11.2009.

dabogda nikada ne usli u tu zlocinacku uniju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije