Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jaka delegacija

Merkel na put u Kinu povela šefove najmoćnijih kompanija

Angela Merkel
Foto: DPA/PIXSELL
06.07.2014.
u 07:55

Nikada ranije njemačka kancelarka nije putovala s moćnijim sastavom. Gospodarstvenici se žele iz prve ruke upoznati s reformama tržišta koje je najavila Komunistička partija Kine

Nikada jaču delegaciju njemačka kancelarka Angela Merkel nije vodila sa sobom na put, kao jučer kada se uputila u posjet Kini. Uz najmoćniju ženu svijeta u kancelarkinom zrakoplovu mjesto je našao i najplaćeniji njemački menadžer - s godišnjom zaradom od 16 milijuna eura - šef Voklswagena Martin Winterkorn.

VW ulaže 18,2 milijarde eura

Merkel će s Winterkornom posjetiti jednu od 17 tvornica VW-a u Kini, u koje div iz Wolfsburga do 2018. planira uložiti 18,2 milijarde eura.

Uz Winterkorna tu du i šef Siemensa Joe Kaeser, zatim prvi čovjek EADS-a Thomas Enders, šef Njemačke pošte Frank Appel, direktor Commerzbanka Martin Blessing i mnogi drugi. Put Kine krenuli su i direktori kompanija poput Lufthanse, Deutsche Bank, ThyssenKrupp, Kirchhoff Gruppe, Lindea, Njemačke burze... Među putnicima u najmnogoljudniju zemlju svijeta našao se i predstavnik Bundeslige Christian Seifert. Ova visokorangirana postava najbolje pokazuje koliki značaj kancelarka Merkel pridaje Kini, drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

“Nikada ranije tržište s više od milijardu ljudi - Kina, nije bilo bitnije za njemačko gospodarstvo. Ali - nikada ranije ni poslovanje s Kinom nije bilo teško kao danas”, piše najutjecajniji njemački tabloid Bild. Razlog tome je usporeni rast kineskog gospodarstva koje je proteklih godina raslo u dvocifrenim brojkama, dok sada raste sa za Kinu skromnih 7,5 posto.

– Zlatna vremena su prošla – ocijenila je nedavno trgovinska komora Europske unije u Kini.

Nemaju dovoljno informacija

Drugi razlog za njemačku brigu su i strukturne reforme koje je potkraj prošle godine najavila Komunistička partija Kine. Njemački gospodarstvenici žale Peking ne otkriva dovoljno detalja oko reformi koje bi trebale Kinu više otvoriti slobodnom tržištu. vo će im biti najbolja prilika da se na licu mjesta upoznaju s novim kineskim modelom.

Komentara 12

Avatar noesiss
noesiss
09:26 06.07.2014.

Naravno Nijemci gledaju sebe i svoje trziste, bave se biznisom i investicijama po citavom svijetu, kao i svi normalni ljudi, a nasi politicari najprije gledaju kakav je politicki sistem u zemlji, ne daj Boze da to bude Rusija, Kina ili bilo koji komunisti ili ex-komunisti, radije cemo krepat od gladi nego s ovima suradjivati. Ovi jos vode borbu iz 2.Svjetskog rata, ustase i cetnici, sve dok definitivno ne pokopaju narod.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
09:22 06.07.2014.

Bravo Merkel... Tako se to radi...Od toga će imati koristi cijela Njemačka...Želim vam da budete svjetski prvaci u nogometu....

ST
stomugromova
08:59 06.07.2014.

Naravno.Budućnost je trgovina sa Kinom, Rusijom i državama članicama BRICS.a ,a ne Transatlantska zona slobodne trgovine sa SAD,gdje bi EU bila porobljena i pod diktaturom američkih korporacija jer su SAD pred slomom radi kolapsa USD.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije