Naslovnica Vijesti Hrvatska

Maturanti: Prilagodite državnu maturu i strukovnim školama

Splitski maturanti srednjih strukovnih škola prosvjedovali su pred zgradom Županije splitsko-dalmatinske
16. prosinca 2011. u 14:12 12 komentara 35 prikaza
Prosvjed maturanata u Splitu i u Puli (1)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL, Tino Jurić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

"Državna matura – državna tortura", "Nemamo novca za pripremu" i slične poruke napisali su na transparentima splitski maturanti srednjih strukovnih škola koji su u petak prosvjedovali pred zgradom Županije splitsko-dalmatinske. Traže da se program državne mature prilagodi programu strukovnih škola, a ne samo gimnazijskom. Oni su primorani plaćati skupe pripreme s obzirom na to da se od njih traži znanje o gradivu koje ne uče na nastavi.

– U nepovoljnijem smo položaju od gimnazijalaca. Upis na fakultet nam je otežan. Ne polažemo ni probnu maturu – istaknula je Marija Matulić iz Škole za dizajn i grafiku.

Prosvjed su organizirali na Facebooku, a odazvali su mu se maturanti Umjetničke, Pomorske, Medicinske, Tehničke i ostalih splitskih strukovnih škola.

– Poslali smo svoje zahtjeve Ministarstvu prosvjete. Od svega su prihvatili jedino da pauza između pisanja eseja iz hrvatskog i engleskog jezika bude dva dana, a ne 15 minuta kao do sada. Sve su drugo odbili uključujući i zahtjev da se državna matura prilagodi programu strukovnih škola – rekla je Marija Matulić.

Fakulteti prelaze na "A razinu" mature, tako da, primjerice, nakon srednje medicinske škole, onaj tko želi upisati Medicinski fakultet mora polagati matematiku za sva četiri razreda iako ju je kao predmet imao samo prve dvije godine.

Podrška splitskim maturantima stigla je od kolega iz cijele Hrvatske. Prosvjed je održan i u Puli. Pokušali su ga organizirati i zagrebački i varaždinski maturanti, ali ih nisu na vrijeme prijavili. Ovo je tek prvi prosvjed maturanata, tvrde Splićani koji se nadaju da će novi ministar imati više razumijevanja.

L'Occitane
ČAROBNA PROVANSA
Deset razloga zbog kojih ovih blagdana morate posjetiti Provansu

A1 izdvaja za Vas

  • Npr19:

    @ESCjopa Ok, dogovoreno, za strukovnjake onda nema fakulteta, ali onda gimnazijalcima treba zabraniti zapošljavanje na bilo koje strukovno radno mjesto (a tu FYI spada i trgovina i bilo kakvo mjesto ekonomista sa SSS) ukoliko ne završe fakultet? Mkay?

  • House MD:

    Dragi Npr19 Osobno ne znam niti jednog poslodavca koji će za kriterij SSS prije uzeti gimnazijalca nego ekonomskog tehničara, med. tehničara ili nekog drugog. Gimnazijalcima je suđeno da nastave školovanje. Kao što je rekao kolega ranije, nije pravedno da se ... prikaži još!e obezvrijeđuje rad gimnazijalaca koji imaju više obaveza, više predmeta i teže gradivo nego strukovnjaci. Moje dijete je u gimnaziji imalo 18 predmeta dok njegov kolega u strukovnoj ima 6-7. Razlika u ocjenama i radnim navikama je ogromna. Ministarstvo može se potruditi i organizirati pripreme za strukovnjake i sl. Ali očekivati da će se program prilagođavati strukovnim školama koje kaskaju za gimnazijama je previše..

  • ESCjopa:

    Ima li smisla da gimnazijalci, koji trebaju položit maturu kako bi završili srednjoškolsko obrazovanje, pišu istu na razini strukovnih škola? Matura treba bit takva kakva je sada, jer dok se gimnazijalci \"muče\" 4 godine, strukovnjaci malo uče, malo markiraju, malo ... prikaži još!o praksa, itd. ... u svakom slučaju puno im je lakše završit srednju nego gimnazijalcima pa tako ni petica u gimnaziji ne može vrijediti isto kao i petica u nekoj strukovnoj školi. a što je najbolje, gimnazijalci (velika većina) ima radne navike i uglavnom, u prosjeku su vrlo dobri učenici, viisoke četvorke, a u prosjeku po razredu bude, ukoliko je gimnazija bolja, i po 10 odlikaša, dok se u strukovnim školama uglavnom provlače, padaju razrede, zadovolje se s pozitivnim ocjenama, itd ... (čast izuzecima) i kako ih onda nije sramota tražit iste uvjete na upis na fakultet kao što imaju gimnazijalci. jedan automehaničar, električar nema što radit na medicini, odnosno neka dobro zagrije stolicu i položi maturu, odnosno prijemni sa zadovoljavajućim uspjehom. u Njemačkoj u strukovnim školama (Real Schule mislim da ih zovu) ni nemaju mogućnost studirati, odmah na posao.